Dostupni linkovi

Ništa od povratka kamera u Skupštinu


Priština, zgrada Skupštine Crne Gore
Priština, zgrada Skupštine Crne Gore

Jedna od ključnih tema u političkom životu Crne Gore je da li će se opozicione stranke vratiti u parlament i prekinuti bojkot, kojeg su započele kada je Javni servis Radio televizije Crne Gore odlučio da direktno ne prenosi skupštinska zasjedanja. Rukovodstvo državne televizije ne odustaje od svoje odluke, ali najvjerovatnije neće ni opozicionari.

Sastanak skupštinske Radne grupe i rukovodstva Javnog servisa Radio Televizije Crne Gore nakon jednoipočasovne rasprave nijesu došli ni do kakvog dogovora ili približavanja stavova o ključnom problemu između Skupštine i Javnog servisa a to je povratak kamera u Parlament. Javni servis može prenositi plenarne sjednice samo uz finansijsku nadoknadu. Opozicija je predložila finansijsku nadoknadu, a vladajuća Demokratska partija socijalista i sekretar Skupštine tvrde da nema način za finansiranje prenosa sjednica.

Stav rukovodstva Radio Televizije Crne Gore je da direktan prenos svih skupštinskih sjednica nije zakonska obaveza i predstavljalo bi kršenje zakona i prenosi svih sjednica nijesu od javnog interesa i predstavlja katastrofu za Javni servis. Prema obrazloženju Branka Vojičića, zbog niza okolnosti tokom prethodnih godina Javni servis je poslovao sa gubicima i bio pod stalnim udarom poslanika tokom prenosa tih sjednica. Nakon što je Javni servis prekinuo sa direktnim prenosima Skupštine rejting Radio Televizije je skočio:
"Ako neko želi da mi nastavimo da direktno prenosimo baš sve sjednice mi to više nijesmo spremni, da mi knjižim gubitke, da onda opet prosimo i da nas opet u parlamentu prozivaju kako smo neracionalni i kako ne treba plaćati takvom Javnom servisu. Po zakonu mi odlučujemo i mi smo odlučili. Ako hoćete nešto mimo, šire, bolje i potpunije, izvol'te, da vidimo što vi predlažete. Sljedeća stvar. Mi smo programsku šemu ubrzali otkad nema javnih prenosa, nama je rejting porastao. Posljenje istraživanje lider u informativnom programu je Prvi kanal Radio Televizije Crne Gore. I ja to pozdravljam i drago mi je i biće tako i dalje, ali nijesmo spremni za direktno prenošenje svih sjednica. Ako to Skupština hoće i ako se dogovorite onda bi dobro bilo da se to plati".
Radovan Miljanić, generalni direktor, je takođe saopštio da je za kompromisno rješenje kako bi se opozicija vratila u parlament, ali je za to potrebno da svi prenosi budu plaćeni:
"Radio Televizija Crne Gore jeste u teškoj finansijskoj situaciji, ali je nipošto ne treba dovoditi u vezu sa parama koje su tu i tamo pominjane kao plaćanje i cijena za direktne prenose. Ne bi bilo dobro da ispadne da zbog finansijskih nevolja prodajemo, odnosno iznajmljujemo cio kanal Javnog servisa. Riječ je, svatate, o principu. To će se riješiti ili se neće riješiti. Riješiće se sistemski. Naći će se, nadamo se, nakakav čvrst i stabilan izvor finansiranja, ali ovo su čisto profesionalne stvari".
Predstavnici opozicionih stranakaVasilije Lalošević iz Socijalističke narodne partije i Koča Pavlović iz Pokreta za promjene predložili su model finansiranja svih sjednica. Prema riječima Laloševića, u budžetu Parlamenta, ali i Vlade postoje viškovi od kojih bi se dio mogao prenijeti na Javni servis:
"Iz tih skupštinskih ili redovnih budžetskih sredstava opredijeli svota shodno onome što ste vi gospodo iz Televizije Crne Gore predložili. U ovom trenutku, iako ste vi dali međunarodne standarde, ja smatram da je to predimenzionirana cifra, ali to što ja smatram to je najmanji problem".
Koča Pavlović je saopštio da bi Javni servis trebalo da uoči da je javni interes da sve sjednice budu javno prenošene:
"Drugi razlog je što postoji ta neophodnost koju je Evropa u svim svojim dokumentima konstatovala, a to je da se centralno pozicionira parlament na političkoj sceni i u tom smislu je ovo takođe jedan od mehanizama kako bi se parlament centralno pozicionirao".
Protiv predloga opozicije je bio sekretar Skupštine Milan Radović koji je saopštio da nema zakonskog osnova da se finansiraju skupštinski prenosi i to ne samo Javnom servisu niti bilo kojem drugom mediju koji bi bio zainteresovan za prenose:
"Nijedan propis, nijedan zakon ne može trenutno obavezati Crnu Goru, crnogorsku Skupštinu da vama plati, pa makar to trebalo da bude i jedan euro".
I Predrag Sekulić iz Demokratske partije socijalista je saopštio da predlog opozicije nije zakonski utemeljen i da ta partija ne želi da krši zakon i tražio je od opozicije da daju drugi predlog. Sekulić je kritikovao opoziciju zbog napuštanja parlamenta:
"Kažete da je interes građana Crne Gore da vi budete u parlamentu. Da. Zašto taj interes nijeste poštovali kada ste izlazili iz tog parlamenta. Još jedanput podsjećam kada govorim o politici nemojte tražiti da preko leđa Demokratske partije socijalista uđete u parlement. Nijeste nas pitali kada ste izlazili, nemojte da nas pitate kada se budete vraćali".
Iz nepoznatih razloga sastanku nije prisustvovao Rifat Rastoder iz Socijaldemokratske partije koji je član skupštinske Radne grupe. Do momenta slanja ovog izvještaja nije bilo ni približno postignutog dogovora.
XS
SM
MD
LG