Dostupni linkovi

Vanredna vijest

SDP poručuje Milu: nije sve u veličini


Milo Đukanović

Neuobičajeno oštar ton koji je Socijaldemokratska partija javno poslala većem koalicionom partneru i njenom lideru izazvali su pozornost na domaćoj političkoj sceni. Da li je u pitanju još jedna razmirica dugogodišnjih partnera ili je na pomolu ozbiljan sukob. Kako opozicija i analitičari ocjenjuju novonastali konflikt?

Socijaldemokratska partija je poručila juče svom većem koalicionom partneru i lideru DPS-a premijeru Milu Đukanoviću da nije sve u veličini.

"Onima koji su od prijetnji velikih došli na program nas socijaldemokrata jasno je, veličina nije i većina i vrlo je realtivna i lako promjenljiva. I veći su bili gori, pa su sad doli. Nikog nijesmo puškom ćerali da ide sa nama u koaliciju niti ga lancima držimo u njoj", kaže se u saopštenju koje je potpisao portparol SDP-a Raško Konjević.

Premijer Milo Đukanović je, podsjetimo, nedavno u Beranama kazao da je ohrabren mišljenjem pojedinaca iz SDP-a da ta partija može sama izaći na izbore i ući u parlament. Komentarišući posljednji istup SDP-a, u kome se veći koalicioni partner između redova podsjeća i na činjenicu da je opozicioni Pokret za promjene ostavio otvoren prostor za saradnju sa SDP-om u slučaju da raskine koaliciju, portparol Srpske liste Dobrilo Dedeić kaže da je crnogorska politička scena postala vrlo dinamična i da je teško predvidjeti da li će SDP ostati uz vlast ili će se priključiti opoziciji:
"Po prvi put bih političke stavove SDP-a ocijenio sa polovičnim šansama i za jedno i za drugo rješenje. Lično nemam razlog na navijam za bilo koju odluku Socijaldemokratske partije, u svakom slučaju kako god odluče vjerovatno će se ljudi držati prije svega ličnih, političkih i nekih drugih interesa, a pretpostavljam da će u drugom planu biti demokratski procesi u Crnoj Gori".
U Narodnoj stranci kažu da nije prvi put da se javnosti predočava kako su odnosi u vladajućoj koaliciji zategnuti. Funkcioner Narodne stranke Dragan Šoć:
"Međutim, sve to do sada nije dalo nikakav rezultat sem da se malo ustalasa "bura u čaši vode". Da li će ovaj put biti nešto drugačije, vidjećemo. Što se tiče Narodne stranke mi se jednostavno ne opterećujemo i to posmatramo kao uobičajene s vremena na vrijeme čarke i vidjećemo kako će stvari dalje da se odvijaju. Za nas je to dio jedne cjeline koja se zove režim Crne Gore koji je na vlasti praktično već deset godina i bilo je tih čarki i ranije ali rezultat je bio "Mama, mila, mama, bila, malo smo se pokarali, pa se ona i pomirili" i nastavljaju dalje".
Univerzitetski profesor Svetozar Jovićević smatra da odavno postoji određeno nezadovoljstvo u vladajućoj koaliciji, posebno funkcionera DPS-a koji vjeruju da je manji koalicioni partner uzeo veći dio kolača nego što mu pripada. To nije jedini povod za nesuglasice, kaže Jovićević:
"Ovo zadnje je povod principijelno pitanje oko koncesija jeste ključno pitanje i jesu sigurno oni drugi iz SDP-a izazvali određeni spor, vjerovatno ugrožavajući najdirektnije lične interese pojedinaca u vlasti i to je moralo dovesti do ovoga. Ne mislim, međutim, da je tu kraj priče. Vjerovatno će SDP procijeniti svoju situaciju i ako procijeni da mu učešće na republičkim izborima negarantuje opstanak u parlamentu i učešće u vlasti vjerovatno će on tu ipak povući malo svoje nišane i vjeroatno pitanje je po koju cijenu odoljeti nekim zahtjevima iz SDP-a. Koju će formu dati, koje će opravdanje principijelno dati to ostaje da vidim. Pitanje je, vjerovatno, hoće li DPS to prihvatiti, a hoće prihvatiti, ako cijene ne bude velika i ako ocijene da im je neophodan u izbornoj pobjedi".
  • 16x9 Image

    Petar Komnenić

    Školovao se u SAD, Podgorici i Beogradu. Dugogodišnji novinar RSE. Najčešće se bavi temama ratnih zločina, korupcije, pravosuđa.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG