Dostupni linkovi

Priznanje Kosova će biti uslov Brisela


Daniel Serwer
Daniel Serwer

Bivši američki diplomata Richard Holbrooke pre par dana je u Prištini rekao da EU treba da uslovi prijem Srbije time da Beograd prizna nezavisnost Kosova. Daniel Serwer, direktor Balkanske inicijative u američkom Institutu za mir, kaže za RSE da je velika verovatnoća da će Brisel istaći takav uslov, iako evropski zvaničnici to trenutno neće otvoreno da kažu.

Server: Delim mišljenje gospodina Holbrookea, iako nisam za tako tvrda uslovljavanja. Pre bih izabrao formulaciju da je kosovska nezavisnost de facto stvarnost i da se pre ili kasnije mora prihvatiti. Evropska unija neće primiti Srbiju u svoje redove dok se ne reši problem priznanja kosovske nezavisnosti. Ona je to jednom učinila sa Kiprom, što je bila strašna greška i svi u Briselu su svesni te greške. Činjenica što Evropska unija u ovom trenutku ne kaže Srbiji jasno i glasno da će priznanje Kosova biti uslov za članstvo u EU ne znači da to nije tačno.

RSE: Nekoliko visokih zvaničnika EU je poslednjih dana, zapravo, tvrdilo da to neće biti uslov uslov Srbiji za članstvo.

Server: Da, oni to već duže vreme ponavljaju. Ali, zapitajte se, pre svega, zašto to ponavljaju. Svaki iole objektivni analitičar shvata da će od 27 EU članica, bar jedna reći "NE" članstvu Srbije u Evropsku uniju dok ne normalizuje svoje odnose sa Kosovom. Ja razumem, zapravo, šta Evropljani pokušavaju da postignu time što to sada ne žele otvoreno da kažu. Oni žele da učine sve da se u Srbiji učvrsti proevropsko opredeljenje i da stvore utisak da put u Evropu neće biti tako težak. Mislim, međutim, da ta skrivalica Srbiji nije od pomoći, s obzirom da je jasno kao dan da Beograd mora da reši pitanje Kosova pre učlanjenja u Evropsku uniju. Nije, naime, uopšte zamislivo da bi Evropska unija pristala da taj nerešeni problem nasledi. Pored ostalog i zato što će Srbija, kad jednom postane članica Unije, steći pravo veta na prijem Kosova u članstvo EU. Ako prethodno odbije da prizna Kosovo, kako će kasnije, kao članica EU, pristati da se Kosovo primi u redove Unije? A cilj Evropske unije je da i Kosovo postane njena država-članica. Ja bih bio mekši u definisanju zahteva Beogradu: mislim da bi umesto insistiranja na direktnom, bilateralnom priznanju bilo racionalno i dovoljno da Srbija prihvatanje kosovske nezavisnosti pokaže neprotivljenjem članstvu Kosova u Ujedinjenim nacijama. Mišljenja sam da bi to bio razuman zahtev. Vlast u Beogradu zna da Srbija nije u stanju da povrati suverenitet nad Kosovom i vreme je da se stavi tačka na tu igru privida. Umesto toga treba sesti za pregovarački sto sa Prištinom i početi rešavanje praktičnih problema, a kasnije tokom tog procesa otvoriti i krupnija politička pitanja. Vreme za to je sazrelo, a mislim da će narednih pet-šest godina biti dovoljno da se pronađe formula koja ne bi nanela previše štete ni Beogradu ni Prištini.

RSE: Da li će buduća američka administracija, ko god je bude predvodio -Obama ili McCain - imati takvu politiku prema Kosovu, odnosno, Srbiji kakvu Vi sugerišete?

Server: Da, siguran sam da hoće, bilo da za predsednika bude izabran McCain ili Obama. McCain već ima iza sebe istoriju u smislu podrške kosovske nezavisnosti i vojne intervencije na Kosovu, a Obama je jasno rekao da će Holbrooke biti jedan od njegovoh ključnih savetnika. Možete, dakle, očekivati da će budući američki predsednik podržavati nezavisnost Kosova i članstvo Srbije u Evropskoj uniji, pod uslovom da Beograd prihvati realnosti i prizna nezavisnost Kosova.
XS
SM
MD
LG