Dostupni linkovi

Vanredna vijest

SAD se neće miješati u promjene Ustava BiH


Sjedinjene Države spremne su pomoći Bosni i Hercegovini no nemaju nameru miješati se u reforme koje ona mora sama provesti, poruka je koju je bosanskohercegovačkoj javnosti tokom posjete Sarajevu prenio Stjuart Džons (Stewart Jones), zamjenik pomoćnika američke državne tajnice zadužen za Euroaziju.

"Pokušat ćemo pomoći no nećemo se miješati", kazao je Jones koji je kasno sinoć iza zatvorenih vrata održao sastanak s čelnicima najutjecajnijih političkih stranaka u BiH. Jones koji je na dužnosti u State Departmentu nedavno zamijenio Rosemary DiCarlo u Sarajevo je stigao suočen s očekivanjima medija i dijela političara kako će SAD ubuduće biti snažnije angažirane na provedbi reformi u BiH.On je međutim oprezno konstatovao tek kako vlada SAD želi poduprijeti ambicije ljudi u BiH da se njihova zemlja jednoga dana priključi Europskoj uniji.

Visoki predstavnik za BiH Miroslav Lajčak koji je u utorak boravio u Briselu (Bruxelles), prenio je dužnosnicima Europske unije i Europskog parlamenta procjenu kako će BiH svakako morati reformirati svoj ustav prije nego postane punopravna članica Unije.

Proces ustavnih reformi u BiH trenutno je u slijepoj ulici, a ozbiljniji razgovori o toj temi očekuju se tek nakon općinskih izbora zakazanih za 5. oktobar.

XS
SM
MD
LG