Dostupni linkovi

USAID pomaže razvoj srpskih opština


Leskovac
Leskovac

Predsednici 19 opština u Srbiji sklopili su u utorak sporazum sa američkom vladinom agencijom USAID o unapređenju privrednog razvoja tih opština. Zajednički napori programa Američke agencije za obnovu i razvoj (USAID) i opština u Srbiji imaju za cilj realizovanje većeg broja investicija, otvaranje radnih mesta i opšte unapređenje kvaliteta života i poslovnih prilika u Srbiji. Šta su opštine iz ovog programa do sada koristile i šta je potrebno promeniti u svesti običnog čoveka da bi se programi najbolje realizovali.

Podsticaj ekonomskom razvoju opština (MEGA) je program za lokalni ekonomski razvoj lokalnih samouprava, koji sprovodi američka vladina agencija USAID. Zajednički napori programa USAID i opština doprineće većem broju realizovanih investicija, otvaranju radnih mesta i opštem unapređenju kvaliteta života i poslovnih prilika u Srbiji, naveo je američki ambasador u Srbiji Kameron Manter, prilikom potpisivanja sporazuma o saradnji sa 19 opština u Srbiji:

"Vrednost direktnih investicija u gradovima i opštinama u periodu 2006.-2008. godina je 346 miliona evra. Otvaranje 6409 novih radnih mesta i 270 novoosnovanih preduzeća."

Vlada Srbije je nedavno usvojila nove zakonske mere koje će doprineti razvoju privrede, jačanju lokalnih zajednica, ali je sprovođenje tih zakona sporo. Projekti USAID podržavaju stvaranje lokalne dinamike za razvoj privatnog sektora tako što pomažu stvaranje okruženja povoljnog za razvoj. Među 19 opština koje su potpisale sporazum su između ostalih Pančevo, Smederevo, Čačak, Kraljevo. Leskovac je takođe korisnik konkretne pomoći, prenosi naš dopisnik Zoran Rakić:
U izboru i kreiranju programa ključnu ulogu imali su članovi lokalnih zajednica na osnovu modela koji je nazvan 'Obnova zajednice putem demokratske akcije', objašnjava Bratislav Stamenković, bivši direktor programa južnog regiona američke razvojne organizacije CHF International:
"USAID je tu investirao jedan veliki deo sredstava, sa maksimalnim učešćem do 50 odsto vrednosti projekta, a ostatak su obezbedile same lokalne zajednice. To je još jedan dokaz da su ti projekti opravdani, to što su i sami građani i lokalne samouprave finansijski učestvovali u realizaciji tih projekata."
Građani Leskovca, u principu, nemaju posebno mišljenje o stranoj finansijskoj pomoći:
"Poznato nam je da američke organizacije ulažu u Leskovac, renovirano je nekoliko značajnih objekata iz tih fondova."
"Nije mi poznato, nemam kontakte sa tim sektorom."

U Čačku je subvencijama potpomognuto otvaranje gotovo 300 malih i srednjih preduzeća ili radnji. Dugogodišnji opštinski koordinator u saradnji sa inostranim agencijama Darko Grbović ističe da novčani deo pomoći USAID-a, koji je na godišnjem nivou iznosio oko 30 miliona dinara, nije bio od ključnog značaja jer je i sam grad ova sredstva mogao predvideti u svom budžetu, već je to promena načina razmišljanja i načina na koji se određeni posao radi:
"Uneli su to da je moguće da se opština meša u otvaranje firmi u gradu. Dakle, oni su pomogli da se otvori 300 radnji, sa dvoje zaposlenih, i tako smo zaposlili 600 ljudi. Za pet godina smo na taj način zaposlili 1200 ljudi, jer je duplirano našim sredstvima. Opština se umešala, videli smo da možemo, i gledali smo koje grane u opštini trebaju da se razviju - imamo strategiju razvoja. Mislim da je to najveći benefit, ako ne gledamo infrastrukturu ili podignutu zgradu koja se vidi. Ovo je najveći benefit, promena sistema. Nama je potrebna ta promena sistema, a slobodno smem da kažem da sami, ovakvi kakvi jesmo, to ne možemo uraditi."
XS
SM
MD
LG