Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Pakistan: Ali Zardari položio zakletvu


Asif Ali Zardari

Asif Ali Zardari, kojeg su u ponedjeljak parlament i pokrajinske skupštine izabrale za predsjednika, položio je danas zakletvu na svečanosti koju su direktno prenosile tv-stanice. Do sada je Zardari bio najpoznatiji kao udovac bivše premijerke Benazir Bhutto. Asif Ali Zardari, s petogodišnjim mandatom, postao je 14. predsjednik Islamske Republike Pakistan, jedine nuklearne vojne sile u muslimanskom svijetu.

"Ja, Asif Ali Zardari, svečano prisežem da ću se svim svojim umijećem boriti za dobro Pakistana. Kao predsjednik zemlje ispunjavaću svoje dužnosti iskreno i najbolje što mogu u skladu s Ustavom Islamske Republike Pakistan", rekao je Zardari, polažući zakletvu.
Asif Ali Zardari je na mjestu predsjednika zamijenio bivšeg generala Perveza Musharafa kojeg je nova koalicija na vlasti prije tri sedmice prisilila da podnese ostavku. Pedesettrogodišnji Zardari, lider glavnog stuba ove koalicije Stranke pakistanskog naroda, koju je do smrti predvodila Benazir Bhutto, dobio je u subotu više od 70 posto glasova poslanika u parlamentu i u četiri pokrajinske skupštine.

Kao ličnost je vrlo kontroverzan i relativno nepopularan u svojoj zemlji gdje ima nadimak "gospodin 10 posto" i gdje je bio simbolom korupcije u državnom vrhu kad je njegova supruga vodila zemlju 1990. predsjednikom je ipak postao nametnuvši se stranci nakon smrti svoje supruge, čije je postere nosio tokom izborne kampanje. Za mnoge je to ličilo na podvalu i kupovanje glasova na račun žene koja je bila najomiljeniji opozicioni vodja u Pakistanu sve dok nije ubijena 27. decembra prošle godine u samoubilačkom napadu za vrijeme predizborne kampanje.

Glavno pitanje koje si postavljaju svi analitičari jeste hoće li Pakistan ostati jedan od najvećih oslonaca američkog "rata protiv terorizma". Pakistanski ambasador u SAD, Husein Hakani kaže da će njegova zemlja trebati dugoročnu američki pomoć.
"Ja mislim da je pakistanska Vlada i dalje spremna podržavati rat protiv terorizma. Da li je to medjutim i stav naroda, nisam siguran. Tako na primjer narod i vlada ne moraju dijeliti mišljenje da će bombardiranje sela u oblasti Tribal okončati rat protiv terorizma."

Novi pakistanski predsjednik suočiće se dakle s izazovima na kojima mu se ne može zavidjeti.
  • 16x9 Image

    Sabina Čabaravdić

    Rođena u prošlom stoljeću. Sasvim slučajno, umjesto pravo završila novinarstvo, već sa 17 se zaljubila u radio i ostala radijski novinar, usprkos izazovima i ponudama s TV-a. Najprije Radio Sarajevo, a potom Radio Slobodna Evropa, koji se 31. januara 1994. godine prvi put oglasio upravo njenim glasom.

XS
SM
MD
LG