Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Ratifikovan energetski sporazum sa Rusima


Ruski predsednik Dmitry Medvedev bio je u poseti rafineriji u Pančevu 25. februara ove godine, u vreme kada je bio zamenik ruskog premijera.

Skupština Srbije ratifikovala je danas energetski sporazum sa Rusijom, koji predviđa da Gasprom izgradi deonicu gasovoda Južni tok kroz Srbiju, kupi 51 odsto Naftne industrije Srbije (NIS) za 400 miliona evra i investira 500 miliona evra u modernizaciju te kompanije.

U Protokolu o uslovima prodaje NIS-a, Gaspromnjeft će u NISinvestirati najmanje 500 miliona evra do 2012. godine, a ugovor o prodaji biće potpisan do kraja godine. Gaspromova firma kćerka Gaspromnjeft će imati pravo na operativno upravljanje NIS-om, a vlada će garantovati zaštitu tržišta plasmana naftnih derivata koje proizvodi NIS najmanje dve godine.
Ruski projekat gasovoda Južni tok vredan je 10 milijardi evra, a sporazumom je predviđeno da Srbija i Rusija ulože napore da gasovod dobije status projekta transevropske energetske mreže.

Gasovod i podzemno skladište gasa Banatski Dvor gradiće kompanije koje će osnovati ruski Gasprom i njegove kompanije kćerke i Srbijagas, pri čemu će ruska strana u novoosnovanim kompanijama imati udeo od najmanje 51 odsto, a srpska strana najviše 49 procenata.

U delu sporazuma koji se odnosi na magistralni gasovod koji će transportovati prirodni gas iz Rusije kroz Crno more do evropskih zemalja, predviđeno je da će najmanja propusna moć biti 10 milijardi kubnih metara gasa godišnje a trasa gasovoda biće naknadno utvrđena.

Sporazumom potpisanim u Moskvi 25. januara ove godine predviđena je i mogućnost povećanja obima isporuka prirodnog gasa iz Rusije u Srbiju uz korišćenje gasovodnog sistema.

Za realizaciju sporazuma nadležni su rusko ministarstvo industrije i energetike i srpsko ministarstvo rudarstva i energetike. Sporazum će važiti 30 godina, a po isteku tog perioda sporazum se automatski produžava za pet godina ukoliko nijedna strana ne najavi raskid ugovora devet meseci pre isteka.
Gasprom zadovoljan
Ruska energetska grupa Gasprom pozdravila je ratifikaciju energetskog sporazuma Srbije i Rusije u srpskoj skuštini i ocenila da saradnje dve zemlje u energetskom sektoru ulazi u novu fazu.
"Taj ugovor je veliki korak ka sprovođenju jednog od naših najvećih infrastrukturnih projekata. Pojačana saradnja Srbije i Rusije
poboljšaće sigurnost u snabdevanju Evrope gasom i povećaće fleksibilnost transportnih pravaca, posebno gasovodom Južni tok", izjavio je zamenik predsednika Upravnog odbora Gasproma Aleksandar Medvedev.

U njegovoj pisanoj izjavi dodaje se da će energetskim ugovorom sa Rusijom "Srbija postati veoma značajan energetski čvor", kao i da će celokupna srpska privreda imati koristi.

"Srbija će dobiti sigurno i direktno snabdevanje prirodnim gasom i postaće važna tranzitna zemlja. Ovo će dovesti do povećanja prihoda u srpskom budžetu, a kroz važne investicije dovešće i do otvaranja novih radnih mesta", rekao je Medvedev, koji je i generalni direktor kompanije Gasprom eksport.

Predsednik Upravnog odbora Gaspromove naftne kompanije Gasprom njeft Aleksandar Đukov ocenio je da se "sada može raditi na zaključenju detaljnog kupoprodajnog ugovora i možemo započeti primenu programa rekonstrukcije i modernizacije".
To je, kako je precizirao, moguće raditi na osnovu ratifikovanog međudržavnog ugovora i u skladu sa Protokolom o dogovorenim osnovnim uslovima o preuzimanju 51 odsto udela u NIS-u od kompanije Gaspromnjeft.

Energetskim sporuzumom Srbije i Rusije, koji je potpisan 25. januara, u Moskvi predviđena je izgradnja deonice gasovoda Južni tok kroz Srbiju koja će transportovati prirodni gas iz Rusije kroz Crno more do evropskih zemalja, a protokolom je predviđena i prodaja 51 odsto kapitala NIS-a ruskom Gaspromu za 400 milione evra i 500 miliona evra investicija u modernizaciju te kompanije.

Vlada Srbije je najavila i pregovore sa ruskim partnerom oko detalja sporazuma, a početkom avgusta angažovala je revizorsku kuću Dilojt i Tuš (Deloitte) koja je procenila da je tržišna vrednost Naftne industrije Srbije 2,2 milijarde evra.

(Izvor: Beta)

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG