Dostupni linkovi

Nova američka "diplomatska asistencija"


U američkoj ambasadi u Sarajevu u utorak se očekuje sastanak lidera vodećih političkih partija u BiH sa novim zamjenikom pomoćnika državnog sekretara SAD za Evropu Stjuartom Džonsom (Stuart Jones). Najava da bi se moglo razgovarati o ustavnim promjenama već je izazvala različite komentare.

Naime, dok jedni smatraju da je pomoć američke administarcije neophodna, drugi tvrde da je to unutrašnja «stvar» BiH.

Čelnici vladajuće šestorke u BiH te predsjednik SDP-a BiH sastaće se sa novim zamjenikom pomoćnika državnog sekretara SAD za Evropu Stjuartom Džonsom, koji je na ovoj funkciji zamijenio Rozmeri Di Karlo.
Od sastanka koji je dogovoren u rezidenciji američkog ambasadora, politički lideri i njihove stranke očekuju mnogo. Izvršni sekretar SNSD Rajko Vasić:
“Mislim da se može protumačiti kao nastavak prošlog, da kažem neuspješnog, sastanka jer u prvoj dekadi kampanje organizovati sastanak na tom nivou ne može da donese neki značajan efekat i ne može da bude djelotvorno. Mi to shvatamo kao prosto učešće u razgovoru i moramo se okrenuti ovim važnijim poslovima koji se odnose na teren, na lokalne zajednice, na izbornu kampanju.“
Ipak, većina će upoznavanje sa Džonsom iskoristiti da prezentira vlastite stavove, uglavnom one koji se tiču budućeg ustavnog uređenja. U HDZ BiH kažu kako će predsjednik stranke Dragan Čović iznijeti ono što već duže vremena stranka zastupa, prenosi glasnogovornik stranke Mišo Relota:
“To je da se odmah nakon predstojećih lokalnih izbora žurno otvori rasprava oko novoga ustava i mi moramo iskoristiti ovo vrijeme koje je pred nama, odnosno nakon izbora ove dane do konca ove godine i poglavito narednu godinu koja je oslobođena izbornog procesa, kako bi žurno pronašli konsenzus po ovom najvitalnijem pitanju za evropsku budućnost BiH.”
Predsjednik SDA Sulejman Tihić smatra kako sastanak ima za cilj visoke dužnosnike američke administracije upoznati sa osnovnim političkim težištima, ali smatra da neće biti nikakvih pritisaka na bh. čelnike. Ispred SDA iznijeće, kaže, ono što smatra glavnim tezama:

Stuart Jones
“Glavni akcenat biće pitanja ustavne reforme, ostanka OHR-a, a evo na određeni način sigurno ćemo morati dotaći pitanje predstojećih izbora. Ne mislim ja da će biti bilo kakvih pritisaka koji bi mogli na ovaj ili onaj način uticati na tok izborne kampanje, pogotovo ne na rezultate izbora. Ja vjerujem da ovaj sastanak više ima svrhu informisanja novog čovjeka u vladi SAD, odnosno informisanja sa naše strane, o najvažnijim pitanjima koja budemo mi isticali ili pak koja on bude isticao. Ne vjerujem da će SAD tokom ovog sastanka iznositi svoje ideje, svoje stavove, a pogotovo da će vršiti pritisak.”
Amerika ima pravo i instrumente da može snažnije uticati da domaće političke elite pristupe ozbiljno procesu promjene Ustava, kaže predsjednik HDZ 1990 Božo Ljubić. Učešće američke administracije u procesima koji slijede je, ističe, nenadoknadivo, te će iskoristiti priliku da iznese i svoj stav:
“Ja ću iskoristi priliku nazočnosti visokog gosta da istaknem važnost snažnijeg angažmana američke administracije u rješavanju političke krize u BiH. Isto tako ću iskoristiti priliku da skrenem pozornost da bez korjenite ustavne reforme BiH sigurno ulazi u jednu ozbiljnu fazu stagnacije i destabilizacije.“
Čelnik PDP-a Mladen Ivanić kaže kako će ovdašnji lideri prezentirati kako doživljavaju BiH i njenu budućnost, u čemu se jako razilaze:
„Oko Ustava ne očekujem da će se mnogo govoriti. Više puta sam rekao da sam pesimista što se mogućnosti za brze promjene ustava tiče zato što smatram da mi previše različito mislimo o Ustavu BiH da bi se nešto moglo postići. Nakon negativnog iskustva s aprilskim paketom prije koju godinu, ne vjerujem da je ijedna zemlja u svijetu, a posebno ne SAD, spremna da se prihvati nekog novog rizika sa neizvjesnim ishodom.“
Bh. lideri će se sa Stjuartom Džonsom sastati sutra, uz večeru, u rezidenciji američkog ambasadora u BiH u Sarajevu.
XS
SM
MD
LG