Dostupni linkovi

Nikolić podneo ostavku


Tomislav Nikolić
Tomislav Nikolić

Tomislav Nikolić podneo je ostavku na mesto zamenika predsednika Srpske radikalne stranke i mesto šefa poslaničke grupe te stranke u parlamentu. Kako je danas saopšteno (subota) iz SRS-a, Nikolić je ostavku podneo sinoć na sednici Predsedničkog kolegijuma.

Nikolić se zalagao da ta stranka glasa za Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju što je, prema pisanju današnje štampe, bilo u suprotnosti sa stavom predsednika Vojislava Šešelja, čija struja je na Predsedničkom kolegijumu odnela prevagu. Odlučeno je da radikali glasaju protiv potvrđivanja SSP-a, navodi Beta.

Reakcije na Nikolićevu odluku

Šefica poslaniccke grupe "Za evropsku Srbiju" Nada Kolundžija izjavila je da ostavku Tomislava Nikolića razume kao njegovu istinsku nameru da reformiše Srpsku radikalnu stranku i da omogući srpskom društvu da krene putem evropskih integracija. Kolundžija je kazala da veruje da Nikolić u SRS ima ozbiljnu podršku "za sve svoje napore", i navela da veruje da njegova ostavka "nije konačno razrešenje".

Potpredsednica Nove Srbije Dubravka Filipovski smatra da ostavka Tomislava Nikolića na sve funkcije u Srpskoj radikalnoj stranci predstavlja lični čin (Nikolića) i unutrašnju stvar te partije.

"Dugogodišnje opoziciono delovanje i činjenica da je predsednik SRS Vojislav Šešelj u Hagu očigledno su doveli do dubokih podela i razlika koje su kulmniirale najavom da će SRS glasati za potvrdjivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju", rekla je Filipovski agenciji Beta.

Politikolog Slaviša Orlović ocenio je da će Srpska radikalna stranka (SRS), nakon što je Tomislav Nikolić podneo ostavku, izgubiti deo glasača. Orlović je za B92 rekao da je u slučaju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju prevagnula tvrda struja u SRS-u u kojoj su, pored lidera stranke Vojislava Šešelja i funkcioneri Dragan Todorović, Zoran Krasić i Vjerica Radeta. Prema njegovoj oceni, tokom glasanja u parlamentu o SSP-u videće se kako će se Nikolić ponašati - da li će poštovati odluku stranačkih organa ili će biti protiv i pozvati sledbenike da glasaju za usvajanje SSP-a. Orlović je ocenio i da će od toga zavisiti Nikolićeva procena da li da pravi svoju stranku.

Analitičar Dejan Vuk Stanković izjavio je da ostavka Tomislava Nikolića znači trijumf struje predsednika SRS Vojislava Šešelja, ali je naveo da dugoročno gledano ne veruje da će opcija koja počiva na "ideološkom fanatizimu" imati neku vrstu uspeha. Stanković je agenciji Beta rekao da ostavka Nikolić ukazuje da je u SRS preovladao ideološki dogmatizam i neka vrsta nespremnosti da se izvrši modifikacija partije odnosno njena adaptacija na neke konkretne političke realnosti u kojima se Srbija nalazi.
XS
SM
MD
LG