Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Evropa neće izbaciti Rusiju iz igre


Andrej Šari

Gost je kolega Andrej Šari, novinar ruskog servisa Radija Slobodne Evrope. Govorimo o kavkaskoj krizi, o položaju Rusije u odnosu na SAD i Evropu, kao i o ruskom kapitalu u Crnoj Gori.

RSE: Kako vi tumačite kavkasku krizu? Da li je ruska vojna intervencija i kasnije priznanje nezavisnosti Južne Osetije i Abhazije bila želja da se zaštite stanovnici tih pokrajina, ili je u pitanju pomanjkanje autoriteta Rusije na međunarodnoj sceni, koji se želio nadoknaditi manifestacijom sile, ili je možda nešto treće u pitanju?

Šari: Kako tumači većina poznavaoca prilika - situacija nije crno-bela i ima tu od svega po malo. Ako govorimo o politološkoj pozadini svega što se dogodilo - to je očigledno ruski pokušaj da vrati status svojim državama i da pokaže svetu, u prvom redu SAD-u, da je Rusija velesila koju moraju da priznaju i da joj daju mesto koje zaslužuje na svetskoj sceni. Rusija želi da stavi na znanje da nije mali igrač kao Sakašvili.

Ni konflikt unutar Gruzije, između Južne Osetije, Abhazije i Gruzije nije crno-beli. Odnosi su zategnuti, bilo je rata, bilo je svašta. Problemi su nastali mnogo ranije. Svaka država, kao i kod vas u bivšoj Jugoslaviji, ima svoju istoriju, svoju priču i genezu sukoba.

Činjenica je da za 17 godina od samostalnosti, Gruzija nije našla načina da ubedi ove male narode da budu s njom, kao što ni Srbija nije našla načina da ubedi Albance da će im s njom biti bolje. Svako ima svoju krivicu.

Da li je Sakašvili bio agresor na Južnu Osetiju? Da li je porušio neke ugovore koji su postojali? Jeste. Dogovori su postojali i bili su narušeni. Gruzijci su prvi pucali i ubili su neke ruske mirotvorce. Da li su bili mirotvorci, ili ne, ne zna se, ali je činjenica da su ubijeni neki ruski vojnici. Rusija je to iskoristila i odgovorila da bi pokazala celom svetu svoje mogućnosti. U suštini je to jasan pokušaj da pokaže svetu da je velesila.

RSE: Mislite li da je reakcija Zapada, SAD-a i članica Evropske unije, bila blaga u odnosu na Rusiju? Rusija je uradila potez koji je bio planiran. To nije donesena odluka u roku od dva dana.

Kada imaš takvog suseda, kao što je Rusija, moraš da misliš na posledice. Susede ne možeš birati. Možda je Sakašvili očekivao da će Amerika i Evropa tamo ratovati. Ako jeste, pogrešio je...

Šari: Oni su iskoristili priliku koju im je poklonio Sakašvili. On nije bio dovoljno mudar. Kada imaš takvog suseda, kao što je Rusija, moraš da misliš na posledice. Susede ne možeš birati. Možda je Sakašvili očekivao da će Amerika i Evropa tamo ratovati. Ako jeste, pogrešio je.

Čejni je bio u Gruziji i Azerbejdžanu. Azerbejdžan je mahom odbio sve što je heto Čejni jer je dobar sa Gruzijom, ali neće da pokvari svoje odnose sa Rusijom. Previše to košta.

Ista stvar je i sa Evropom. Ni ona ne želi da pokvari svoje odnose sa Rusijom. Jasno je da će biti puno priče o demokratskim standardima i ugovorima kada dođe Sarkozi u Moskvu. Rusija pokušava da napravi neki blok i da pritisne svoje najveće saveznike, kao Belorusiju i Armeniju, da i oni priznaju Južnu Osetiju i Abhaziju. Za sada o tome još niko nije odlučio. Evropa sigurno neće izbaciti Rusiju iz igre jer je to previše opasno sa svakog stajališta. Biće priče i pritisaka. Bitno je da su oni odložili pregovor o novom ugovoru između Rusije i Evropske unije. To nije kritično za Rusiju. Na žalost, Rusija je tako velika da može da diktira.

RSE: Ovih dana se spekuliše oko toga da bi Rusija mogla da prizna nezavisnost Kosova upravo zbog te priče?

Šari: Neće nikada. To je pitanje principa. Nastaće glupa situacija jer postoji još par zamrznutih konflikata u bivšem SSSR-u. Ruski zvaničnici su otvoreno rekli da neće priznati Kosovo.

RSE: Ruski kapital je evidentno prisutan u Crnoj Gori i to u značajnom procentu, a Crna Gora teži u NATO i svemu onome čemu se Rusija protivi. Kako mislite da se u budućnosti to može razvijati? Da li je to igra domaćih crnogorskih političara?

Sada je Rusija vrlo agresivna kao ekonomska velesila i očigledno ima para. Doći će pare i onda će nastati pitanje šta će Evropska unija da radi sa malom crnogorskom industrijom koju je kupila Rusija...

Šari: Mislim da jeste. Tu postoji nedostatak strateškog razumevanja stvari. To je kratkoročna politika. U Crnu Goru ulazi strani kapital, a jasno je da Rusija ima novca. Tu je i istorijska priča kako je vaš kralj Nikola došao kod našeg Nikole.

Sada je Rusija vrlo agresivna kao ekonomska velesila i očigledno ima para. Doći će pare i onda će nastati pitanje šta će Evropska unija da radi sa malom crnogorskom industrijom koju je kupila Rusija.

U Moskvi ima nekoliko ekonomskih grupacija, lobija. Jednim od njih vlada jedan vrlo bogat i vrlo agresivan čovek. On ima svoj interes i u Abhaziji i u Kremlju. Moskva je vrlo bogat grad. Ona ima neke svoje strateške interese za neke objekte. Mislim da je za takve moskovske grupacije Crna Gora premala.

Šta će s tim neka buduća crnogorska vlada raditi, je pitanje za tu vladu, ali i za sadašnju crnogorsku vlasti koja takođe nije bez profita.
XS
SM
MD
LG