Dostupni linkovi

Dačić: Srbija stoji iza RS


Ivica Dačić
Ivica Dačić

Ministri unutrašnjih poslova Republike Srpske i Republike Srbije, Stanislav Čađo I Ivica Dačić razgovarali su danas u Banja Luci o unapređenju saradnje dvije policije. Na sastanku se, kažu, nije razgovaralo o hapšenju haškog optuženika Ratka Mladića.

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Stanislav Čađo izjavio je da se radi o uobičajenom sastanku te da se razgovaralo o operativnoj saradnji dvije policije. Jedan od zaključaka sastanka, saopštio je Čađo, je da direktori dvije policije sagledaju kako se saradnja može unaprijediti.

Ovaj dio Evrope predstavlja tranzitnu stanicu u međunarodnom putu šverca narkoticima, oružja, trgovine ljudima, a u poslednje vrijeme ovi prostori su i regrutna stanica za oblike međunarodnog terorizma, i zato je saradnja ne samo između RS i Srbije, već i sa drugim državama u ovom delu Evrope veoma važna.

“Na današnjem sastanku dogovoreno je i da se direktori policija i načelnici uprava zaduže da sagledaju dosadašnje modele rada i procijene kako u budućnosti bolje sarađivati u interesu građana RS i Srbije, podsjetivši da se Sporazumom o specijalnim i paralelnim vezama između RS i Srbije afirmiše i saradnja ovih institucija,”rekao je Ivica Dačić.

Dačić je takođe poručio da Republika Srbija kao garant Djetonskog mirovnog sporazuma čvrsto stoji i stajaće iza Republike Srpske u očuvanju onih prava koja su stečena u Dejtonu.


“U tom smislu, RS će imati apsolutnu podršku Srbije i celog srpskog naroda u odbrani prava koja su stečena ne samo Dejtonskim sporazumom, nego i pravima stečenim mnogo vekova ranije. Kada to kažem, mislim na pokušaje revizije Dejtonskog sporazuma i ukidanja RS. To što je u arhivama BiH ili Srbije možda izgubljen originalan primerak Dejtonskog sporazuma, ne znači da on ne treba da se poštuje ili da zato što ima malo živih svedoka Dejtonskog sporazuma, ne znači da on treba da se menja.“

Na pitanja da li se razgovaralo o hapšenju haškog optuženika Ratka Mladića novinari su dobili odgovor da to nije bile tema današnjih razgovora.

Dačić: Ne nismo o tome razgovarali… Kao što znate, barem u Srbiji je to tako, u nadležnosti MUP -a nije lociranje nekog ko je optužen pred Haškim tribunalom.
XS
SM
MD
LG