Dostupni linkovi

Sniženja u dogovoru s vladom: ni tržišna, ni demokratska


prodavnica maloprodajnog lanca prehrane Konzum
prodavnica maloprodajnog lanca prehrane Konzum

Najveći hrvatski maloprodajni lanac prehrane „Konzum“ snizio je cijene 22 osnovna prehrambena artikla i potrepštine – kruha, mlijeka, brašna, ulja, šećera i drugog – za 12 do 15 posto. Konkurencija tvrdi da to vlasnik „Konzuma“ Ivica Todorić može, jer ima velike državne subvencije.

Analitičari upozoravaju da ovakva sniženja, u dogovoru s vladom, nisu ni tržišna, ni demokratska.

Nema čarobnih formula i nema jednostavnih rješenja u kontroli inflacije, pa tako ni u apelima vlade da proizvođači i trgovci snize cijene prehrambenih artikala, poruka je i struke i trezvenijih političara, nakon što se lanac prehrane „Konzum“, iz sustava „Agrokor“, u vlasništvu Ivice Todorića, odazvao apelima premijera Sanadera za pojeftinjenjem i snizio cijene dvadesetak osnovnih artikala za 12 do 15 posto. Starija izvršna potpredsjednica „Agrokora“, Ljerka Puljić, kazala je kako „Konzum“ na taj način s potrošača preuzima dio tereta inflacije. To neće biti dovoljno, komentar je hrvatskog predsjednika Stipe Mesića:

„To je jedna palijativna mjera i mislim da to ne rješava problem u globalu. Za smanjenje inflacije su potrebne druge mjere. Treba uključiti mnogo faktora da bi se inflacija smanjila. A tu je i strani faktor.“

Ovo je još jedan dokaz da Sanaderova vlada, osim apela na poduzetnike, nema izgrađene mehanizme za borbu protiv inflacije i ublažavanje njezinih posljedica, kaže za naš radio ekonomski strateg oporbenih socijaldemokrata, profesor na zagrebačkom Ekonomskom fakultetu Ljubo Jurčić:

„To nisu principi kreiranja politike koji su primjereni u tržišnoj ekonomiji, a gledajući ukupno, to zapravo nije ni demokratski pristup. U tržišnoj ekonomiji se to ne radi apelima, ucjenama, zahtjevima vlade, već jednostavno vlada treba stvoriti prostor za tržišnu utakmicu, gdje bi se kompanije natjecale po svojoj efikasnosti, a ne po političkim vezama i svojoj dominaciji.“

Todorićev „Konzum“ je sa svojih šestotinjak trgovina širom Hrvatske najveći domaći maloprodajni lanac hrane, i pokriva čak četvrtinu tržišta. Drugi veliki lanci tvrde kako „Konzum“, ni nakon ovih pojeftinjenja, nije najpovoljniji, i kažu kako je Todorić mogao krenuti u ovaj potez, koji će ga po neslužbenim procjenama stajati oko 50 milijuna kuna, jer ima velike državne subvencije. Splićanin Željko Kerum, vlasnik istoimenog maloprodajnog lanca:

„Kompanija gospodina Todorića ima godišnje subvencije od preko neliko stotina miliona kuna, tako da su oni u poziciji da mogu spuštati i dizati cijene kako god im odgovara. Da li je to dogovor sa vladom ili nije, to je njihova stvar.“

Objašnjenje što ga ponudio Kerum, tek djelomično odgovara na pitanje, kaže Jurčić. Svi faktori na tržištu u većoj ili manjoj mjeri ovise o državi, a „Agrokor“ je koglomerat koji se bavi i poljoprivredom i stočarstvom i prehrambenom industrijom, pa je primatelj državnih subvencija i poticaja:

„Kad vlada na taj način, svojom politikom, pozitivno djeluje na razvoj ,Agrokora‛, onda je realno za očekivati da će ,Agrokor‛ uzvratiti vladi na njezinu molbu, iako vlada ne donese zakon i propise. Tako da je ovo logično ponašanje ,Agrokora‛, koji u toj situaciji nije kriv. Vlada se, u nedostatku sustavne politike, okreće zahtjevima koji su uspjeli da stvore percepciju kod hrvatske javnosti da se bori s inflacijom. Onda je razumljivo da Ivica Todorić, na takvo ponašanje vlade tako i reagira.“

A u Nezavisnim hrvatskim sindikatima postavljaju, povodom ovog „Konzumovog“ pojeftinjenja, par neugodnih pitanja – sindikati već dulje vrijeme traže pojeftinjenje prehrambenih proizvoda; dosada im se odgovaralo da nema za to uvjeta, pa sindikati sada pitaju – a što se to u međuvremenu desilo?!? Ili se pak prethodnih mjeseci išlo u toliko drastična poskupljenja, kako bi se sada moglo pojeftiniti, i svi – a pogotovo oni koji ne pamte dulje od par dana unatrag – sretni i zadovoljni?

XS
SM
MD
LG