Dostupni linkovi

McCain i službeno prihvatio nominaciju


John McCain
John McCain

John McCain službeno je prihvatio nominaciju Republikanske stranke za predsjednika SAD obećavajući da ukoliko bude izabran u novembru u Washington "stižu i promjene ". Nakon što su i Demokrati prošloga mjeseca izabrali svoga predsjedničkog kandidata, kampanja za Bijelu kuću i službeno počinje danas. McCain - Paylin,s jedne i Obama-Biden, s druge strane. Izbori za predsjednika Sjedinjenih Država tradicionalno se održavaju prvog utorka u 11., mjesecu, ove godine, 4. novembra.

Dugogodišnji senator i vijetnamski veteran prihvatio je nominaciju Republikanaca za predsjednika SAD. Kako je na konvenciji u St Paulu rekao zajedno sa guvernerkom Aljaske kreće u pobjedu za promjene:
"Nemam običaj kršiti obećanja dana mojoj domovini, a nema tu naviku na guvernerka Palin. Kada vam kažemo da idemo promijeniti stvari, uz želju da ne ostavljamo nekim sretnijim generacijama da to čine umjesto nas, onda možete i na to računati. Imamo iskustvo, snagu, volju da ispunimo naše riječi."
Mc Cainov put do nominacije nije bio nimalo lagan, bilo je i uspona i padova. Iako je početkom godine slovio kao favorit za dobivanje nominacije, njegov odnos prema pitanjima imigranata, financiranje kampnaje naišao je na poprličan raskol u stranci, a podrška Bushu i potpora da pošaalje doddatne snage u Irak , izazvala je negodovanje u američkoj javnosti.
U svom je govoru oštro napao Obamu izbjegavajući oštrije napade na demokratskog protukandidata Baracka Obamu. Ipak je rekao:
"Ne bih bio Amerikanac kada ne bih cijenio senatora Obamu i njegove pristalice za ono što su postigli. No, mi ćemo dobiti ove izbore."

McCain je također najavio da će njegova admistracija osigurati energetsku neovisnost SAD-a, gradeći nove nuklearne centrale, razvijajući tehnologiju čistog ugljena i alternativne izvore energije. Na gospodarskom području, obećao je daljnje smanjenje poreza i otvaranje novih radnih mjesta, prijeteći da će demokrati povećati poreze što će zatvarati radna mjesta.
Opća je ocjena da su republikanaci na svojoj konvenciji pokazali stranačko jedinstvo, dok su demokrati prošli tjedan na svojoj konvenciji pokušali graditi jedinstvo. Ipak, Mccainov izbor nepoznate guvenerke mogao bi to jedisntvo poprilično uzdrmati.
XS
SM
MD
LG