Dostupni linkovi

Sarah Palin najavila tešku izbornu borbu


John McCain i Sarah Palin
John McCain i Sarah Palin

Guvernerka Aljaske Sarah Palin održala je nastupni govor na Republikanskoj nacionalnoj konvenciji u St. Paulu u kojem je prihvatila potpredsjedničku kandidaturu. Izrazila je spremnost da se uz Johna McCaina uključi u "tešku izbornu borbu" i oštro kritizirala demokratskog kandidata Baracka Obamu, kao nesposobnog da vodi SAD.

Palin je oštro kritizirala Obamu, podrugljivo spominjući njegovo iskustvo organizatora zajednice te rekavši kako "ne treba zaboraviti da je to čovjek koji je autor dvaju memoara, a niti jednog zakona ili reforme, čak ni u državnom Senatu".
Također je kritizirala njegovu samopromociju, kazavši kako "u politici ima kandidata koji koriste promjenu da bi promicali svoje karijere". John McCain, po drugoj strani, koristi karijeru da bi promicao promjene, ustvrdila je.
Upozorila je republikanske birače da će Obama, ako postane predsjednik, podići većinu poreza, stvoriti veliku vladu i nametnuti građanima i zemlji "teška porezna opterećenja".
Pohvalivši McCaina kao domoljuba koji se "jedini od kandidata stvarno borio za Ameriku" i prošao teška iskušenja, i čovjeka koji zna "kako se pobjeđuje u teškim bitkama", Palin je sebe predstavila kao reformatora McCainova kova koja se u Aljasci suprotstavila "uobičajenoj politici, posebnim interesima, lobistima, te velikim naftnim kompanijama.
Sarah Palin, prva žena koja će se naći na republikanskom listiću za predsjedničke izbore u istoriji ove stranke, u govoru je posebno istaknula svoju ulogu majke petoro djece, "hokejske majke" kako sebe naziva, i supruge profesionalnog ribara, naftaškog radnika i sindikaliste Todda.

Najveći pljesak, ali i suze publike, zaradila je predstavljajući svoju djecu, 19-godišnjeg sina Tracka koji za osam dana kreće u Irak kao vojnik, tri kćeri i 4-mjesečnog sina s Downovim sindromom. Obećala je porodicama koja imaju djecu s posebnim potrebama da će u njoj imati "prijatelja i zagovornika u Bijeloj kući".
Do prije desetak dana nepoznata guvernerka Aljaske, američke savezne države koja je najbliža Rusiji, zapravo je bila zvijezda trećeg dana Konvencije Republikanaca. Od samog početka, od kada je najavljeno da je za potpredsjednicu izabrana poprilično desno pozicionirana Sarah Palin, postala je tema novinskih napisa bez kraja i konca. Nastup u Minnesoti Palinova je iskoristila za svoju odbranu i, prema tvrdnjama promatrača, pogodila “u sridu”. Mnogi će se u Americi vrlo lako identificirati s ovom 44-godišnjom zaposlenom ženom, majkom petoro djece, od kojih je jedan sin na putu za Irak, maloljetna kćerka je trudna, a beba rodjena s Downy sindromom. A muž je čak uhvaćen kako vozi pijan.

“Život je kompliciran, problema napretek, malo vremena za predah i uživanje. Eto ni onima na vrhu ne teče med i mlijeko”, riječi su koje će izgovoriti barem trećina stanovnika SAD nakon što im je Sarah Palin predočila svoju priču. I ne treba zaboraviti, riječ je o trećini glasača koji će u novembru odlučivati o budućem predsjedniku, pa i potpredsjedniku Sjedinjenih država!

Činjenica da je Sarah Palin uvjerena kršćanka (Evangelističke crkve), da se zalaže za slobodno nošenje oružja te da je protiv abortusa mogu biti minusi samo iz vizure liberalne Evrope. U SAD sve te tri opcije mogu donijeti itekako veliki broj glasova, upravo zato jer je Amerika, od svih razvijenih demokratija, najpuritantskija zemlja svijeta.

Svojim govorom u St.Paulu, kojeg svi ocjenjuju najboljim dogadjajem u četvorodnevnom okupljanju Republikanaca, Palinova je jasno stavila do znanja da joj nisu važni ni novinari ni njihovi komentari, pa čak ni washingtonska elita. “Ja u Washington ne idem da popravim njihovo mišljenje o meni, nego da služim narodu ove zemlje”, kayla je republikanska kandidatkinja za potpredjednicu zemlje. I kako god mnogima zvučale patetično, ove su riječi naišle na veliki odjek širom SAD,

Na mnoga pitanja, poput gradnje mosta na Aljasci ili afere s korupcijom, Sarah Palin nije odgovorila, ali je pokazala zavidnu energiju i riješenost da sebi i McCainu prokrči put do Bijele kuće. Ni jedan se ozbiljan analitičar ne usudjuje prognozirati ishode ovogodišnjih izbora (nakon što su većina omanula predvidjajući da Georgu W Bushu prije četiri godine niko neće povjeriti i drugi mandat). Strahuju ipak a bi se neuvrštavanje Hillary Clinton u utrku Demokratima moglo “olupati o glavu”.
XS
SM
MD
LG