Dostupni linkovi

Cheney u Tbilisiju: žestoka kritika Moskve


Mikheil Saakashvili (d) i Dick Cheney (l) u Tbilisiju, 4. rujan 2008
Mikheil Saakashvili (d) i Dick Cheney (l) u Tbilisiju, 4. rujan 2008

Američki potpredsjednik Dick Cheney u posjetu je Gruziji. Turnejom po Kavkazu želi još jednom uvjeriti zapadne saveznika koga Washington podržava u gruzijsko-ruskom ratu.

Posjet Tbilisiju, američki je potpredsjednik iskoristio da žestoku osudu Moskve zbog invazije na Gruziju. Na zajedničkoj konferenciji za novinare s domaćinom predsjednikom Mikhaelom Saakshvilijem je kazao kako su nezavisnost i suverenitet Gruzije važni, te da su se sami Gruzijci žrtvovali za slobodu sudjelujući u mirovnim snagama i u drugim zemljama. "Svi Gruzijci zaslužuju da žive slobodno. I to je njihova sudbina, a u Americi oni imaju čvrstog i vjernog prijatelja," rekao je američki potpredsjednik.

Rrusku akciju je nazvao nelegalnom, a namjera da mijenja legalno priznate granice Gruzije koštala je Moskvu vjerodostojnosti ozbiljnog partnera u međunarodnim odnosima, upozorio je Cheney. Ponovio je da Gruzija i dalje može računati na pomoć Sjedinjenih država. Washington je u srijedu najavio da će osigurati najmanje milijardu dolara za obnovu infrastrukture koju su ruske snage uništile tokom ratnih operacija.

U Tbilisi je Cheney stigao nakon posjeta Azerbejdžana gdje je u susretu sa predsjednikom Ilhamom Alijevim kazao kako je njegova posjeta bila planirana ranije, no odvija se sada u sjenci ruske invazija Gruzije.


"Predsjednik Bush me poslao sa jednostavnom porukom narodu Azerbejdžanu i svima u regiji kažem da je interes SAD da budete sigurni."

Analitičari ističu da je zapravo najveća briga Washingtona sigurnost cjevovoda Baku -Tbilisi – Ceyhan kojim se eneregija iz kaspijskog područja transportira na zapad preko turske luke Cheyhan.

Cheneyeva diplomatka turnera obuhvaća i Ukrajinu. Stiže tamo u trenutku kada se vladajuća koalicija prozapadnih snaga, predsjednika Viktora Jušćenka i premijerka Julije Timošenka klima. Washington se plaši da bi Moskva mogla iskoristiti najnoviju političku ukrajinsku krizu kako bi Kijev odvukla od Zapada i vratila ga u okrilje ruskih interesa.

XS
SM
MD
LG