Dostupni linkovi

Svjedočenje bivšeg ukrajinskog obavještajca


Ikrom Yakubov za RSE je govorio prikrivenog lica.
Ikrom Yakubov za RSE je govorio prikrivenog lica.

Yakubov je bio visoko rangirani oficir Službe sigurnosti, izravno podređen predsjedniku Karimovu, no više nije želio raditi za režim. Pobjegao je iz Uzbekistana i od aprila se skrivao u trećoj zemlji plašeći se za vlastiti život. Nakon dolaska u Veliku Britaniju za naš je radio ispričao kroz što je prošao dok je radio za vladu predsjednika Karimova .

"Vidio sam užasne stvari, kako se stvaraju optužbe protiv ljudi, kako se ubijaju obični vjernici koji poštuju Islam. Vido sam kako se stvara strah kod ljudi. I ja sam bio jedan od apartčika, dio te stravične politike."

Yakubov je kazao da je Karimov osobno naredio da se puca na demonstrante u gradu Andijonu 2005. kada je ubijeno 1500 ljudi. Uzbekistanski predsjednik negirao je optužbe na vlastiti račun. No, bivši pripadnik tajnih službi izjavio je kako su vlasti organizirale razne vrste terorističkih napada a onda optuživala islamske militante za njih, a sve sa ciljem da demoniziraju opoziciju, a istodobno osiguraju stranu pomoć.


Nekadašnji tajni agent tvrdi i da je vlada u Taškentu odgovornna za avionsku nesreću 2004. u kojoj je poginuo Richard Conroy, dužnosnik UN.


Slične optužbe ranije su iznosili disidenti i brojni kritičari režima u Uzbekistanu, među njima i bivši britanski ambasador u Taškentu Craig Murray. Za radio Slobodna Evropa je potvrdio da Yakubovljene optužbe nisu izmišljene i da dodatno crtaju sliku koja je od ranije poznata. Ipak, Murray preporučuje oprez.

"Uzbekistan je vrlo paranoično društvo. Imate agente, i dvostruke agente, ljude koji rade za sve strane i svima podnose izvještaje. I po svemu sudeći Yakubove informacije su autentične i zanimljive, ipak treba zadržati malu dozu rezerve i opreza."

Yakubov, koji sjajno govori engleski, odbacuje da je tvrdnje da je dvostruki agent ili provokator i ponavlja da je samo čovjek koji želi progovoriti istinu o režimu.

Zapadni diplomatski izvori provjeravaju Yakubova no disidenti ističu da je on uistinu pripadao uskom krugu suradnika oko Karimova.


On sam tvrdi da ima dokumente koji potvrđuju njegove optužbe koje se šire i na organiziranu trgovinu ženama koja je u rukama uzbekistanskih vlasti. On potvrđuje da je režim nadgledao i opozicijske medije uključujući i radio Slobodna Evropa. Tajne službe su ove godine proizvele film više puta prikazan na državnoj televiziji u kojem se proziva i naš radio, iznose privatni detalji iz života novinara, uključujući njihova imena i adrese, pak čak i škole koje pohađaju njihova djeca. Film je kaže Yakubov bio tek upozorenje. Yakubov je, naime, napustio tajnu službu i 2004. prebačen u Službu za medije i informiranje pri istoimenom ministarstvu koje je izradilo spomenuti film. Samo godinu dana kasnije već je izbačen sa posla, a slično je prošao u Institutu za strateške i regionalne službe. Do proljeća 2007. već je bio potpuno očajan. Potom je pretučen, a u februaru prošle godine je dobio upozorenje visokog dužnosnika tajne službe koji mu je bio izvor za događaje iz Andijonu kako ga vlasti namjeravaju uhapsiti. Nakon toga je pobjegao, iskoristio mogućnost što je grupi aktivista za ljudska prava tokom posjeta Londonu bio prevodilac. Poslije je pobjegao u treću zemlju da bi se početkom ovoga mjeseca ponovno vratio u Britaniju sa zahtjevom za politički azil.

Vlada u Taškentu negirala je sve optužbe, a Yakubov kaže kako će sada slijediti raspisivanje potjernice za njim putem Interpola . Kaže nam da mu je jasno i kakva će biti optužba, ali i kazna.

"Mislim da će biti smrtna kazna. A optužba će biti za izdaju, suradnju sa stranim tajnim službama, urota protiv legalnog ustavnog sistema i poretka u Uzbekistanu. Možda je i stvarno izdaja, ali želim reći: ne priznajem Islama Karimova kao legalnog predsjednika Uzbekistana. Molim vas, objaviti ove riječi", rekao je Yakubov za radio Slobodna Evropa.

XS
SM
MD
LG