Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Mlak odgovor na poziv za pomoć Karadžiću


Radovan Karadžić

Opozicione partije, od kojih je Stranka srpskih radikala javno zatražila da finansijski pomognu odbranu Radovana Karadžića, ne zvuče baš kao da su oduševljene tom idejom.

Stranka srpskih radikala pozvala je danas poslaničke klubove Srpske Liste, Socijalističke narodne partije, Narodne stranke i Demokratske srpske stranke da izdvoje polovinu novca iz mjesečnog budžeta kako bi finansijski pomogli odbranu Radovana Karadžića pred Haškim tribunalom. Ta stranka ujedno je pozvala i poslanike ovih poslaničkih klubova da se odreknu po jedne mjesečne plate. Predrag Popović:

"Inicijativu Srpskih radikala nijesmo dobili, pa se o njoj i ne možemo izjasniti dok je ne dobijemo."

Funkcioner Socijalističke narodne partije Miomir Vojinović kaže da sve inicijative ne zaslužuju komentar:

"Postoje inicijative koje treba komentarisati, kao i one koje ne zaslužuju komentar. Svakoj namjeri prethodi djelo. Nakon takvog djela Srpske radikalne stranke u Srbiji, predstavnika Srpske liste u Crnoj Gori Socijalistička narodna partija će tek tada vidjeti hoće li dati svoj komentar na dato pitanje."

Budući da je svih ovih godina dok je sam živio istrišio i da nema sredstava onoliko koliko je potrebno za odbranu koju treba da izvede pred Haškim tribunalom, upravo je potekla ova inicijativa od Stranke srpskih radikala da bi pomogla Radovanu Karadžiću da izenese istinu o srpskom narodu.


U Srpskoj narodnoj stranci danas nijesu željeli da govore na ovu temu, a lider Demokratske srpske stranke Ranko Kadić kaže da prvi put čuje za ideju da se finansijski pomogne odbrana Radovana Karadžića:

"Prvi put čujem za tu inicijativu. Nijesam dobio nikakav zahtjev. Zna se kako se šalje taj zahtjev, a kada bude taj zahtjev ozbiljno ćemo tome pristupiti. Zna se naš stav i u vezi politike Radovana Karadžića, načina hapšenja, kao ozbiljni ljudi, radi se o ozbiljnoj temi i kada dobijemo dokumenta o tome ćemo sa posebnom pažnjom raspravljati i vidjeti koje je najbolje moguće rješenje."


Obrazlažući ovu inicijativu poslanik Stranke srpskih radikala Bojan Strunjaš kaže da je namjera bila da se pruži ruka podrške Radovanu Karadžiću koji se, prema njegovim riječima, nalazi u teškoj finansijskoj situaciji:

"Budući da je svih ovih godina dok je sam živio istrošio i da nema sredstava onoliko koliko je potrebno za odbranu koju treba da izvede pred Haškim tribunalom, upravo je potekla ova inicijativa od Stranke srpskih radikala da bi pomogla Radovanu Karadžiću da izenese istinu o srpskom narodu. Radovan Karadžić u Haškom tribunalu ne brani samo sebe, on tamo brani cijeli srpski rod i zbog toga svi Srbi imaju obavezu da mu finansijski pomognu i na svaki drugi način ako je to moguće."

Osim što se tereti za najmonstruoznije zločine od okončanja Drugog svjetskog rata Radovan Karadžić se godinama sumnjiči za brojne finansijske malverzacije. Premijer Republike Srpske Milorad Dodik je Karadžića još 2005. optužio da je iz Narodne banke Republike Srpske odnio oko 36 miliona njemačkih maraka u proljeće 1997. godine. I Biljana Plavšić je Karadžića u svoj knjizi optužila za prevaru, nehumanost i neodgovornost.

  • 16x9 Image

    Petar Komnenić

    Školovao se u SAD, Podgorici i Beogradu. Dugogodišnji novinar RSE. Najčešće se bavi temama ratnih zločina, korupcije, pravosuđa.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG