Dostupni linkovi

Vanredna vijest

I Šaćirbegović okrivljuje Holbruka


Muhamed Šaćirbegović sa Alijom Izetbegovićem

Muhamed Šaćirbegović, koji je bio ambasador Republike Bosne i Hercegovine pri Ujedinjenim nacijama tokom posljednjeg rata, tvrdi da su Karl Bilt, Bernar Žanvije, Jasuši Akaši i Ričard Holbruk izdali Srebrenicu i da su bili arhitekte genocida koji su tamo izvršile srpske snage 1995. godine.

On je istakao u intervju za portal sarajevo-x.com da je napad na Srebrenicu, Žepu i Goražde bio dio dogovora sa Palama i Beogradom da bi se vratili mirovnim pregovorima, koji će biti zaključeni u Dejtonu.

"U proljeće 1995. godine, američki i evropski medijatori su počeli pritisak na lidere Vlade RBiH da ‘zamijene’ tri istočne enklave. Mi smo stalno odbijali, a kada smo nastavili da pravimo otpor, Beogradu je dato ono što sam ja označavao u posljednjoj dekadi kao žuto svjetlo da se pregaze Srebrenica i Žepa, i takođe je trebalo i Goražde, i da se tako efektivno stvore nove činjenice na terenu koje bi Beogradu i Palama osigurale pregovaračku poziciju",
tvrdi Šaćirbegović.

On kaže da je američki diplomata Ričard Holbruk bošnjačke političare, "čak i nakon pada Srebrenice i Žepe pokušavao da uvjeri da zamijene Goražde".

"Holbruk je tada dao intervju Senadu Hadžifejzoviću u kojem je izjavio da je imao instrukcije da žrtvuje Srebrenicu, Goražde i Žepu", navodi Šaćirbegović.

Šaćirbegović je nedavno na Internetu objavio knjigu u kojoj govori upravo o tome pod nazivom "A convenient Genocide, in a Fishbowl".

On je odbacio navode da je bošnjačko rukovodstvo učestvovalo u ovom "dilu".

"Postoji jedan prevlađajući argument zbog čega bosanskohercegovački zvaničnici nisu mogli izdati Srebrenicu. Odluku da se zaustave NATO avioni da pomognu Srebrenici nisu mogle donijeti vlasti BiH, nego samo velike sile koje su tako mogle diktirati unutar NATO-a i UN",
rekao je Šaćirbegović.

On kaže da mu je Alija Izetbegović rekao da "nije učestvovao u dogovorima o zamjeni teritorija".

"Vjerujem da on nije zamijenio, izdao Srebrenicu. Ali priča o Srebrenici još nije u potpunosti ispričana, i mora postojati potpun pregled koji će imati autoriteta nad pojedincima u Vašingtonu, Parizu, Briselu i gdje god tragovi mogu voditi", dodao je Šaćirbegović.

On je naveo da je tajni dogovor Karadžić-Holbruk postignut i da ga je o tome obavijestio drugi zvaničnik SAD koji je bio prisutan.

"I profesor Ingrao iz Scholar's Task Force on the Causes of the Yugoslav conflict kaže da postoje još najmanje četvorica američkih diplomata koji potvrđuju dogovor", kaže Šaćirbegović.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG