Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Skupština Srbije: ništa po dnevnom redu


Posle više od mesec dana pauze, poslanici Skupštine Srbije seli su u klupe, ali se, kako se i očekivalo, ne raspravlja o tačkama dnevnog reda. Umesto ratifikacije važnih sporazuma, sa skupštinske govornice mogle su se čuti nove kletve i uvrede Radikala na račun predsednika Srbije Borisa Tadića i njegove Demokratske stranke.

Ratifikaciju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom unijom, energetskog aranžmana sa Rusijom i potvrđivanje važnih finansijskih ugovora u Skupštini Srbije zamenile su poruke Radikala, koji su smenjujući se za govornicom predsedniku Srbije Borisu Tadiću upućivali sledeće poruke:

"E pa ja ću danas da vam kažem da srpska kletva nikada ne zastareva, da zbog izdaje i prodaje srpskog junaka Radovana Karadžića Boris Tadić, prokažen i omražen od svakog časnog i iskrenog Srbina, da..."

"Da još jednom podsetim sve svoje radikale, neka je proklet i rod i porod svakome ko se ikada sastao sa Borisom Tadićem posle isporuke Radovana Karadžića."

"Neka mu se seme zatre, neka ga sunce nikada ne ogreje i neka ne vidi svetoga dana."

I dok u Koštuničinoj Demokratskoj stranci Srbije u ovakvim porukama ne vide ništa sporno, jer to tretiraju kao "način obraćanja", iz vladajuće liste Za evropsku Srbiju očekuju reakcije nadležnih organa. Poslanica Demokratske stranke Jelena Trivan:

"Svi se sećamo pres konferencije gospođe Vjerice Radete na kojoj su izrečene ozbiljne pretnje i pozivi na linč. Nadležni organi treba reaguju na ovo što se u ovom trenutku događa jer je ovo pravljenje jedne veoma ozbiljne naelektrisane atmosfere u Srbiji u kojoj je svaki scenario na koncu moguć."


Neko od vas ovde, koji bijete i ubijate, treba da se isprsi i da kaže ko je odgovoran, ko je naredio, ko je odobrio i ko je izvršio.

Prvi radni dan nakon letnje pauze u Skupštini je počeo reklamiranjem povreda Poslovnika. Za govornicom su se smenjivali Radikali i predstavnici narodnjačke koalicije zahtevajući da se, pre rasprave o dnevnom redu, utvrdi odgovornost za nerede na mitingu Srpske radikalne stranke povodom hapšenja Radovana Karadžića. Predsednica Skupštine Slavica Đukić Dejanović saopštila je da je poslanicima dostavljen pisani izveštaj ministra unutrašnjih poslova Ivice Dačića o događajima tokom mitinga, međutim, šef poslaničke grupe Radikala Tomislav Nikolić poručio je da neće biti rasprave po tačkama dnevnog reda sve dok se Vlada ne izjasni o odgovornosti za nasilje i smrt demonstranta Ranka Panića:

"Hoćete dnevni red, danas ga neće biti. Onako kako ste ga vi zamislili možda će ga biti u budućnosti, ali neko od vas ovde, koji bijete i ubijate, treba da se isprsi i da kaže ko je odgovoran, ko je naredio, ko je odobrio i ko je izvršio."

Ministar Dačić je u kratkom saopštenju obavestio poslanike da je po njegovom nalogu formirana osmočlana radna grupa koja bi trebalo da utvrdi sve okolnosti pod kojima je došlo do incidenata i povređivanja građana i policajaca za vreme mitinga radikala. Iako su tražili da jedina tačka dnevnog reda sednice bude ratifikacija Sporazuma sa Evropskom unijom i poslanici Liberalno demokratske partije zatražili su hitno utvrđivanje odgovornosti za nasilje i uništavanje Beograda tokom mitinga. Šef poslaničke grupe Liberalno demokratske partije Čedomir Jovanović:

"Želimo odgovor odmah, da li je odgovoran organizator ili je odgovorna policija koja je prekoračila službena ovlašćenja, ali ova država mora imati vlast koja funkcioniše. Ako ministar policije posle dva meseca ne zna šta se desilom, neka podnese ostavku da biramo drugog. Ovako se ne može voditi Skupština Srbije."

Da očekuju pun izveštaj o svemu što se dešavalo na mitingu Radikala, kao i o smrti jednog od učesnika demonstracija, poručuju i iz vladajuće Liste za Evropsku Srbiju. Nada Koludžija iz Demokratske stranke:

"Pretpostavljamo i verujemo da institucije rade svoj posao i sklapaju punu sliku o ovom događaju. Ono što zaista očekujemo jeste puna informacija o tome, a nakon toga i da neko preuzme punu odgovornost."


Slavica Đukić-Dejanović

Predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić Dejanović, koja se malo puta oglašavala tokom sednice, i koja nije prekidala radikale kada su sa govornice upućivali kletve i uvrede, u komentaru na prvi radni dan nije imala puno toga da kaže:

"Kao što ste imali prilike da vidite, reklamiranje Poslovnika je na dnevnom redu, to je i očekivano jer se kroz tu formu šalju političke poruke poslanika opozicije. I dalje ćemo pokušavati da nađemo kompromis kako bismo radili i po dnevnom redu."

Da su radili po dnevnom redu, prva tačka bila bi ratifikacija Sporazuma sa Evropskom unijom, potom ratifikacija energetskog sporazuma s Rusijom i potvrđivanje finansijskih sporazuma za više projekata u Srbiji, kao i vladin predlog rezolucije o Kosovu. Ako je suditi po našoj anketi, većina Beograđana odustala je od praćenja dešavanja u Skupštini Srbiji:

"Zanima me, ali njih ne zanima to što mene zanima."

"Pa, zakoni, budžet,..."

"Ne pratim uopšte."

"Mene to ne interesuje zato što je to gubljenje vremena."

"Ne gledam prenose Skupštine, znate i vi sami zašto."

  • 16x9 Image

    Iva Martinović

    Posle petooktobarskih promena počinje da radi na beogradskom radiju Studio B, u početku kao novinar-reporter, a potom i kao urednik informativnih emisija. U aprilu 2007. prelazi na Radio Slobodna Evropa, gde radi kao novinar-reporter i voditelj dnevnih informativnih emisija.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG