Dostupni linkovi

Nema povratka na Jaltu


Nicolas Sarkozy na konferenciji za novinare nakon samita lidera EU o krizi u Gruziji.
Nicolas Sarkozy na konferenciji za novinare nakon samita lidera EU o krizi u Gruziji.

Evropska unija neočekivano je na svom izvanrednom summitu pokazala da je spremna učiniti i jedan ozbiljniji korak prema Rusiji. Zamrznula je nastavak pregovora o partnerstvu sa Moskvom sve dok se ruske snage ne povuku na pozicije koje su imale 7. augusta. Bruxelles je najavo posjet delegacije Unije i Moskvi i Tbilisiju 8. ovog mjeseca. Gruzija je dobila djelić onoga što je očekivala – obećana joj je ekonomska pomoć za obnovu zemlje, no bez vojne pomoći čemu se Tbilisi nadao. I dok su i Rusija i Gruzija nezadovoljne ishodom summita, SAD pozdravljaju dogovor koji su čelnici Unije postigli oko rusko-gruzijskog konflikta.

Unija je još jednom izrazila svoje oštro nezadovoljstvo zbog nesrazmjerne sile koju je Rusija upotrijebila u konfliktu, te ponovila da je priznanje dvije gruzijske separatističke regije neprihvatljivo. No odluka da zamrzne pregovore o partnerstvu sa Moskvom, koji su bili planirani za 15. i 16. rujan, dogovorena je tek u finalu sastanka. Pritisak Britanije, Švedske, Poljske ali i ostalih istočno evropskih članica da je nužan čvršći stav prema Rusiji urodio je plodom. Očekivalo se da će stav Njemačke također biti čvršći, no očito je ističu promatrači da je kancelarka Angela Merkel bila zauzdana koalicijskim partnerom u njemačkoj Vladi - Socijaldemokratima - koji ustrajavaju na nastavku suradnje sa Rusijom. Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy najavio da će 8. ovog mjeseca zajedno sa predsjednikom EK Jose Manuelom Barrosom i povjerenikom za vanjske poslove i sigurnosti Javierom Solanom posjetiti Moskvu i Tbilisi.

"EU mora nastaviti s preispitivanjem posljedica krize na naše odnose s Rusijom, i predstojeći razgovori biti će ključni za odnose Rusije i Unije. Povratak na zone utjecaja je neprihvatljiv. Jalta je iza nas"
, kazao je Sarkozy.


Spominjanje da nema povratka na Jaltu, kada su pobjednici Drugog svjetskog rata "de facto" podijelili sfere utjecaja između Zapada i nekadašnjeg Sovjetskog saveza, je važan i simboličan za nove članice Unije, one iz istočne Evrope, koji znaju što znači biti pod moskovskom čizmom.

Gruziji je obećana ekonomska pomoć, dolazak promatrača, olakšanje viznog režima i sporazum o slobodnoj trgovini. To je danas gruzijskom premijeru Lado Gurgenidzeu ponovila povjerenica za vanjske poslove Benita Ferreo Waldner najavljujući skoru donatorsku konferenciju za Gruziju Lado Gurgenidze je istaknuo kako se Tbilisi nada čvršćim integracijama s Unijom, pomoći za oko 120 tisuća raseljenih. No, ponovio je da su ruske snage još uvijek na gruzijskom teritoriju.

Rusija je nezadovoljna odlukom Bruxellesa. Vladimir Chizov, predstavnik Rusije pri EU kazao je kako je odluka politički nekorektna i upućena na sasvim krivu adresu. Istodobno je ruski izaslanik pri NATO Dmitry Rogozin optužio Washington da je iskoristio Poljsku i baltičke zemlje da utječu na odluku Unije o zamrzavanju razgovora o Partnerstvu Bruxellesa i Moskve. Washington odgovara predstojećom posjetom potpredsjednika Dicka Cheneya Gruziji i Kavkazu.

XS
SM
MD
LG