Dostupni linkovi

Janša će javno odgovoriti na optužbe za korupciju


Slovenski premijer Janez Janša javno će odgovoriti na navode da je osobno upleten u korupcijsku aferu koja se istražuje u Finskoj, a u vezi sa zaključivanjem posla isporuke oklopnih vozila za Slovensku vojsku.
Premijerov ured najavio je u ponedjeljak da će Janša popodne na konferenciji za novinare reagirati na optužbe koje je u svojoj sinoćnjoj emisiji iznijela finska nacionalna televizija YLE. Optužbe se tiču navodne isplate nezakonitih provizija slovenskim političarima i ljudima u ministarstvu obrane koji su odlučivali o natječaju vrijednom 280 milijuna eura.
U polusatnoj emisiji, pod nazivom "Istina o Patriji", novinar Magnus Berglund iznio je tvrdnju da je finska kompanija Patria za dobivanje tog posla, sklopljenog prije godinu i pol, isplatila 21 milijun eura. Pri tome se finska televizija poziva na navodne dokumente do kojih je došla, ali ih ne želi otkriti, kako bi zaštitila svoje izvore. Za kanaliziranje nezakonitih provizija u Sloveniju navodno su bili zaduženi kanadsko-austrijski biznismen Walter Wolf, nekadašnji Patrijin zastupnik u Austriji Walter Riedl, zatim slovenski umjetnik (slikar) Jure Cekuta iz Celja, poznat po dobrim političkim vezama i slovenski biznismen iz Ljubljane Rudolf Leban. Wolf je navodno bio zadužen da novac dobiju političari, dok je Cekuta bio zadužen za ljude u ministarstvu obrane koji su odlučivali o natječaju.
Svi spomenuti su tvrdnje o svom posredništvu u isplati nezakonitih provizija već zanijekali, a ured slovenskog premijera u n3edjelju navečer je za navode iznesene u emisiji finske televizije naveo da su "neistiniti i apsurdni", te povezani sa slovenskim parlamentarnim izborima koji se održavaju 21. rujna i na kojima Janša želi dobiti još jedan premijerski mandat.
Pozivajući se na navodne interne dokumente iz same "Patrije", Berglund je u emisiji ustvrdio da je za zaključivanje posla nabave oklopnih vozila za slovensku vojsku bila odlučujuća uloga "osobe J", uz zaključak da se radi o predsjedniku slovenske vlade, te da ga je Patria "potkupila" kako bi došla do velikog ugovora. U emisiji su objavljeni i razgovori s više sugovornika u Sloveniji, među ostalim i s predsjednikom protukorupcijske komisije Dragom Kosom, kojima se čini da je Patria dobila posao jer je bila "privilegirana" u odnosu na drugog, slovenskog konkurenta na natječaju. Kos tvrdi da ima sumnje, ali ne i dokaze da je u poslu došlo do koruptivnih djela. Finska televizija tvrdi da je do sumnji da posao između Patrije i Slovenske vojske nije sasvim čist došlo prije više od godinu dana, kad je zbog sumnji da se radi o pranju novca došlo do blokiranja jedne transakcije velikog iznosa novca između Riedla i Wolfa, nakon čega je krenula istraga u Finskoj.
Slovenski mediji bliski premijeru tvrde da je aferu oko navodne isplate provizija za oklopna vozila AMV 4x4 za Slovensku vojsku pokrenula domaća konkurencija Patrije, te neki lideri oporbe koji žele Janši i njegovoj Slovenskoj demokratskoj stranci (SDS) naškoditi pred predstojeće izbore.
XS
SM
MD
LG