Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Gustav oslabio, formira se Hanna


Znatno oslabljeni uragan Gustav, monstruozna oluja koja je natjerala na evakuaciju dva miliona stanovnika Meksičkog zaljeva, pogodio je jučer obalu američke savezne države Louisiane oko 115 km jugozapadno od New Orleansa i odnio 12 života, ali ih je poštedio strahota koje su očekivane.
New Orleans, koji je prije tri godine stradao u naletu uragana Katrina sa 1.500 mrtvih i velikim materijalnim štetama, bit će ovaj put pošteđen, jer ga je Gustav samo "okrznuo".
Gotovo 1,1 milion stanovnika Louisiane ostalo je sinoć bez struje, 12 ljudi je izgubilo život, i nijedan nasip nije probijen pod naletom jačine vode, a, kako je saopćio Nacionalni centar za uragane, Gustav je rano jutros prešao u tropsku oluju.
Vjetar je dostizao 180 km na sat praćen obilnom kišom, no prvi izvještaji govore da će grad vjerovatno izbjeći katastrofalnu poplavu, kakvoj je bio izložen prije tri godine u uraganu Katrina. Nacionalni centar za uragane u Miamiju spustio ga je u kategoriju "tropske oluje". Prvobitno se očekivao uragan razorne snage, kategorije IV, tek nešto slabiji od Katrine (kategorije V).
Međutim, Americi već prijeti opasnost od novog uragana Hanna, koji je od tropske oluje sinoć prešao u uragan.
Hanna je formirana kod Bahamskih otoka u Atlantskom okeanu, a prema Nacionalnom centru za uragane izgleda da će "promašiti" Floridu, ali bi u petak mogla da se sruči na Južnu Karolinu.
To bi bio drugi uragan koji je za sedmicu dana pogodio jugoistočnu obalu Sjedinjenih Američkih Država.
XS
SM
MD
LG