Dostupni linkovi

Samoumrtvljivanje Skupštine


Skupština Srbije
Skupština Srbije

Skupština Srbije teško da će na sednici u utorak otvoriti raspravu o ratifikaciji pre četiri meseca potpisanog Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju EU, kao i gasnog ugovora sa Rusijom. Nakon jednoipomesečne blokade Skupštine koju su sprovele opozicione partije, lideri svih parlamentarnih stranaka na zajedničkim konsultacijama sa predsednicom Skupštine nisu postigli dogovor.

Tako će na sednici koja počinje u utorak ujutro pred vladajućim partijama biti izbor – ili da posegnu za drastičnijim kaznenim merama kako bi odblokirali rad Skupštine, ili da izađu u susret opoziciji i otvore raspravu o njihovim zahtevima.


Nakon godišnjeg odmora koji im je počeo nekoliko sati pre nego što je obelodanjeno da je uhapšen Radovan Karadžić, poslanici bi u utorak trebalo da se vrate na svoja radna mesta, a predstavnici partije Vojislava Šešelja traže da njihova tema bude ista kao i u proteklih osam nedelja. Zahtevaju od Parlamenta da se izjasni o događajima od 29. jula – reč je o uličnim sukobima u Beogradu, koji su se dogodili u vreme demonstracija Srpske radikalne stranke organizovanih povodom Karadžićevog hapšenja:


„Zabranjeno je pucati gumenim mecima u grupu lica. Za to snosi odgovornost ministar policije, direktor policije i načelnik javnog resora policije. Mi od ovoga nećemo odustati. To je minimum onoga što tražimo“, sa flasterom na nosu, koji kako kaže pokriva poslednje tragove premlaćivanja kom je bio izložen od strane policajaca u noći uličnih sukoba, rekao je poslanik sa liste radikala i lider partije koju za života osnova Željko Ražnatović Arkan – Borislav Pelević.

Šefica poslaničkog kluba vladajuće Demokratske stranke Nada Kolundžija objasnila je zašto po njoj nema osnova da Skupština raspravlja o nemirima u kojima je i poginuo Beograđanin Ranko Panić:


„Postoje nadležne institucije čiji je to posao. Skupština nije ni policija, ni istražni sudija, niti tužilaštvo, niti sudija koji može da presuđuje. Dakle, mesto na kome utvrđuju punu istinu o tim događajima je u drugim institucijama.“


Ipak, zahtevu radikala da se okolnosti beogradskih sukoba istraže i pred poslanicima pridružili su se i iz Demokratske stranke Srbije Vojislava Koštunice. Šef poslaničkog kluba te stranke Miloš Aligrudić:


„Nemoguće je zamisliti da posle 2000. godine imamo situaciju smrtnog slučaja na jednim demonstracijama, jedan zaista veliki izliv nasilja koji se tamo dešavao, i da sve to ostane bez ikakve refleksije ili odgovora u radu Parlamenta. Dosadašnji parlamentarni život u Srbiji je pokazao da je ta refleksija uvek moguća.“


Sa ovako različitim pogledima na pitanja od kojih će zavisiti nastavak rada Skupštine lideri poslaničkih grupa izašli su pred predsednicu Slavicu Đukić Dejanović. Njihove konsultacije trajale su četiri sata. Po njihovom završetku ostalo je nejasno šta će se dogoditi kada u utorak bude označen dugoiščekivani početak zasedanja. Slavica Đukić Dejanović:


„Ono što je bilo jako važno to je da su ili predstavnici ili predsednici svih političkih stranaka učestvovali u ovim konsultacijama. Da smo ocenili da je potrebno i dalje obavljati konsultacije van Parlamenta, da svi politički subjekti čije su parlamentarne grupe u Skupštini i koji takođe treba da daju korektan doprinos budu uključeni, direktno ili indirektno u pomoć, da bi taj rad bio po dnevnom redu koji je toliko značajan za ekonomski razvoj Srbije.“


Po rečima predsednice Parlamenta dogovoreno je da se sve političke rasprave koje blokiraju rad Skupštine vode van njene zgrade. Spremnost na tu vrstu kompromisa nije pokazao DSS-ovac Miloš Aligrudić:


„Ona je sebi samoj gomilala probleme. Izbegavala je ozbiljne rezgovore sa opozicionim strankama, reagovala je na neadekvatan način na predloge opozicije. Jednostavno, najblaže što može da se kaže, to je čak eufemizam, oni se nisu snašli u čitavoj ovoj stvari. Zatim su počeli da optužuju opoziciju za opstrukciju rada Parlamenta što ja zaista odbijam da je moguće.“


Podsećamo, Slavicu Đukić Dejanović su optuživali i da je znala da je Karadžić uhapšen, te da je zbog toga pred saopštavanje te vesti obustavila rad Skupštine. Ona je to demantaovala, a prošle sedmice je obećala kaznene mere u cilju disciplinovanja poslanika – najavila je sve mere izuzev fizičkog udaljavanja. Sudeći po najavama iz opozicionih partija kazne će morati da primenjuje koliko u utorak ujutro:


„Svi imaju i svoje zahteve i svoje ideje šta je preduslov da se produži sa radom, ali učinićemo sve i čini svako doprinos na svoj način da sednica krene.“


Hoće li biti i te kako bitne sednice, s obzirom da se na njoj usvajaju dva akta od izuzetnog značaja za Srbiju? Radikal Borislav Pelević:


„Videćete sutra. To zavisi od vlasti.“


DS Nada Kolundžija:


„Ostalo je da i dalje razgovaramo.“


Čitavo leto srpski Parlament izgubio je u među stranačkim prepucavanjima. Ipak, to nije isključivi razlog zbog kog najvažniji dokumenti nisu uvojeni, već činjenica da koalicija oko DSS-a i radikali i odbijaju usvajanje Sporazuma o pridruživanju i stabilizaciji i traže raspravu o svojim temama. Još jednom srpki demokratski potencijali su na ispitu, ocenjuje analitičar organizacije Transparensi interenešnal Vladimir Goati:


„Odustajanje Parlamenta od zakonodavne vlasti, opisaću citatom Borislava Pekića. Sakriću se iza njega. To je ’samoumrtvljavanje’. Znači kada Parlament ne može da radi, a ja ne vidim da će se tu nešto posle današnjeg dana bitno promeniti, vi ste kao društvo lišeni onoga koji usmerava državni brod. To je Parlament i možete da reagujete. Možete da reagujete na različite načine, ali koji god da izaberete, to znači gubljenje jednog nenadoknadivog resursa. A taj resurs je vreme!“

XS
SM
MD
LG