Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Panika se širi, vlasti ne reaguju


Podgorica

Državne institucije u Crnoj Gori i dalje ćute o uzrocima iznenadne smrti pojedinih turista i o epidemiji trovanja koje je nedavno pokosila građane Podgorice. Koliko takav odnos nadležnih unosi nepovjerenje i paniku među građane i omogućava rušenje imidža Crne Gore kao privlačne turističke destinacije.

Domaći i srpski mediji opširno izvještavaju o iznenadnoj smrti 26. godišnje Senke Zuber iz Futoga koja je pod nerazjašnjenim okolnostima i nakon ukazane prve ljekarske pomoći preminula na putu do Opšte bolnice u Kotoru gdje je bila na ljetovanju sa porodicom. Senka Zuber koja je, tvrde doktori, imala simptome uobičajene za ljetnje doba, povraćanje i mučninu, preminula je nakon rutinske procedure u kotorskom Domu zdravlja, a očekuje se da će obdukcioni nalaz i detaljne toksikološke analize odgonetnuti uzrok smrti.

Po sličnim okolnostima preminula je Barbara Lazarova iz Štipa koje je bila na ljetovanju u Crnoj Gori koju je njena familija bez dozvole ljekara povezla za Makedoniju gdje je preminula na klinici u Skoplju. I ovaj je slučaj bio predmet interesovanja medija u regionu koji su Crnu Goru označili kao nesigurnu destinaciju. Nadležne medicinske institucije još nijesu dale ni odgovor na pitanje što je bio uzrok nedavne epidemije trovanja koja je pokosila na stotine građana Podgorice i koja se osjetila i u nekim drugim sjevernim gradovima. Iako Podgoričani već danima ne piju vodu sa česme pravi uzrok trovanja još nije poznat. Beba Džaković, doktor i poslanik Demokratske partije socijalista, kaže da je neozbiljno što država i dalje ćuti:

"Ja imam osjećaj da država ne preduzima dovoljno mjera da to apsolutno do kraja razjasni što je. Ja mislim da je to neka, ne mogu da kažem namjerna, u svakom slučaju ne znam za što koristi da se naprave problemi Crnoj Gori, jer svudgdje se umire od ovoga ili onoga, ne kažem da je to trebalo ni da je dobro, ali država teško griješi ili zdravstvo teško griješi što precizno jasno, do kraja, tačno ne dadne saopštenje što i kako. Nego zbog vode sada ovako će, pa zbog onog ovako će i mislim da svaki prostor ostavlja pravo na sumnju i da je to vrlo teško i da je trebalo odraditi od samog početka kako valja".

I Ranko Kadić, doktor nuklearne medicine, iz Demokratske srpske stranke kaže da bi se država morala mnogo ozbiljnije postaviti kako bi spriječila glasine i širenje panike:

"Ovo traje suviše dugo. Stalno se pojavljuju ti podaci, na žalost, sa ovako katastrofalnim ishodima. Mora se saznati koji su uzroci mrtvih ljudi definitivno. Ćutanje je najgora stvar. Ovdje su dvije stvari u pitanju, posebno ovo trovanje što je bilo. Nedopustivo je da to tako dugo traje, a da narod nije obaviješten. Dvije su mogućnosti. Ili se ne zna, ako se ne zna angažuje se neko sa strane i nije problem ne znati, nego je problem ćutati. Ono što mene čudi, jer će ovo sigurno narušiti imidž turistički Crne Gore, ali o tome treba da razmišljaju drugi ljudi, ali ono što sigurno treba uraditi jeste da Ministarstvo zdravlja u ovom trenutku mora da preduzme korake. Ili da formira komisiju koja će da utvrdi što se sve ovo dešvalo u Crnoj Gori i da izda zvanično saopštenje".

U državnim institucijama smo, međutim, naišli na zid ćutanja. Predstavnici Minstarstva zdravlja nijesu bili raspoloženi da govore na ovu temu, a nedostupan je bio i Boban Mugoša, epidemiolog i direktor Instituta za javno zdravlje.

  • 16x9 Image

    Petar Komnenić

    Školovao se u SAD, Podgorici i Beogradu. Dugogodišnji novinar RSE. Najčešće se bavi temama ratnih zločina, korupcije, pravosuđa.

XS
SM
MD
LG