Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Zavera ćutanja


Masovna grobnicqa u selu Budak kod Srebrenice

Povodom izjašnjavanja Radovana Karadžića, haškog optuženika, o krivici po optužnici koja ga tereti za najteže ratne zločine, genocid, istrebljenja, ubistva... analiziramo: 'Zar sami zločini, počinjeni u vreme rata, nisu dovoljan motiv za političku i intelektualnu elitu, kao i za obične građane, da podrže odlazak pred sud onih koji su optuženi za izgubljene i uništene živote tokom krvavog rata?'

Zašto nema, a čini se da nema, empatije sa stradalima, sa ratnim žrtvama? Zašto je cela priča vezana za haške optuženike svedena na obaveze koje država mora da ispuni da bi ubrzala evropske integracije, da bi ušao strani kapital, da bi imala bolje pozicije u pregovorima o Kosovu... Šta je sa pravdom?

Zašto je drugačiji odnos prema Karadžiću, Mladiću ili Miloševiću nego prema nekome ko je optužen za ubistvo komšije, supruge, ljubavnice, svejedno. Sa ovim drugim optuženicima nikome ne pada na pamet da se solidariše, zašto onda razumevanje za one koji su optuženi ili osuđeni za stradanje hiljada ljudi? Psiholog i političar Žarko Korać:

"Ovde postoji jedna zavera ćutanja, zavera u kojoj učestvuju mediji koji lažu, a građani, iako to znaju, prihvataju te laži – žele da veruju u njih."

Da li građani znaju za koje zločine je optužen Radovan Karadžić? Novka Ilić razgovarala je sa građanima Užica:

"Optužen je za navodno neke zločine, a po meni to nije ispravno jer je čovek samo branio svoj narod i svoju zemlju."

RSE: Da li znate za granatiranje Sarajeva, zločine u Srebrenici, da li za to treba da odgovara?

"Mislim da ne treba jer još niko nije potegao pitanje koliko je srpskih žrtava bilo od strane muslimana i Hrvata, a pogotovo muslimana. Srebrenica je isprovocirana, a za Sarajevo i mala deca znaju da je bila nameštaljka."

"Mislim da su zločini u Srebrenici samo izreklamirani više od ostalih. Takvih zločina je bilo mnogo na svim stranama, počev od Slovenije pa na dalje."

"Nije on sam kriv, svi su krivi... i Amerikanci i Englezi i Francuzi i svi ostali koji su došli ovde.

Otkud takvi, gotovo istovetni, odgovori?

Pitali smo književnika Branu Crnčevića, člana Međunarodnog odbora za istinu o Radovanu Karadžiću, ko je kriv za zločine nad civilima u Sarajevu. Za granatiranje Sarajeva i civilne žrtve optužen je, između ostalog, Radovan Karadžić:

"Idemo na, recimo, poslednje godine Brozovog života kada je počela priča..

RSE: Pa dobro, ne možemo da optužimo Josipa Broza Tita za granatiranje Sarajeva!? Govorim o žrtvama, na primer, u Sarajevu, ko treba da odgovara i da li biste Vi javno pozvali da neko za to odgovara?

"Da vam kažem, mi drugačije raspoređujemo krivce. Na primer, vi se zovete Slobodna Evropa, i to je lepo ime, ali ja mislim da Evropa nije slobodna."

RSE: Dobro, hajde da se vratimo na Sarajevo. Da li mislite da neko treba da odgovara za to, a zna se da su Sarajevo granatirali bosanski Srbi?

"A kakve veze ima granatiranje Sarajeva od strane bosanskih Srba, i taj rat, sa učesnicima tog rata."

RSE: Kada bi Vas neko pitao ko je kriv za žrtve u Sarajevu tokom trogodišnje opsade, šta biste mu Vi rekli?

"Rekao bih, ne promišljajući mnogo, da su krivi Amerikanci i ostali kojima je bilo stalo do raspada Jugoslavije."

Naši sagovornici kažu da nije samo, možda čak ni pretežno, problem u onima koji direktno negiraju zločine, svaljujući krivicu uvek na onog drugog, već u onima koji se zalažu za isporučivanje optuženika uz obrazloženje da je to za dobrobit Srbije. Žarko Korać:

"Realnost je da oni postoje, da postoje žrtve tih zločina koje sa užasom gledaju kako ljudi koji su im pobili najbliže, mučili ih, držali po logorima i silovali, šetaju slobodni. To pokazuje da nas ti zločini ne dotiču mnogo."

Nataša Kandić, direktorka Fonda za humanitarno pravo, koja je, kao retko ko na ovom području, u stalnom kontaktu sa žrtvama, komentariše takve argumente:

"To doprinosi tome da Kosovo ostane u Srbiji, da se dobiju neke povlastice na putu ka Evropskoj uniji – to je jedna potpuno autistična vizija koja nikome ništa dobro neće doneti. Meni je strašno žao što u toj Vladi i tim institucijama nema nikoga ko bi razumeo da je ovim hapšenjem Srbija dobila jednu novu, izvanrednu i do sada neviđenu, šansu da prekine sa nasleđem prošlosti i da krene putem vladavine prava, da bude primer i izazov za sve druge u odnosu na zahteve međunarodne pravde."

"Već neko duže vreme, godinu-dve dana, u Srbiji nisam čuo gotovo nikoga, sem naravno nekih nevladinih organizacija, da o haškim optuženicima govori kao o ljudima koji su odgovorni za strahovite zločine. Ako se tome doda situacija koju smo imali sa Radovanom Karadžićem, da do danas niko u Srbiji nije prihvatio odgovornost za njegovo hapšenje, to se nije dogodilo u istoriji Evrope. Država se pravi da je to nešto što nije ni trebalo da se dogodi, a ako se već dogodilo, da je bolje da se ne zna da je to ona učinila. Tako se zapravo paradoksalno ojačava ta kvazi, pseudo, moralna pozicija haških optuženika. Dakle, država ne sme da prizna da ih je uhapsila, a govori da je najbolje da oni odu tamo kako bismo mi mogli da živimo", kaže Žarko Korać i na kraju ipak dodaje, ako je za utehu:

"Ipak, za većinu građana Srbije Radovan Karadžić nije heroj, ali to, na žalost, nije dovoljno."

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG