Dostupni linkovi

Karadžić se nije izjasnio o krivici


Radovan Karadžić
Radovan Karadžić

Bivši predsednik Republike Srpske Radovan Karadžić danas je po drugi put izveden pred Haški tribunal kako bi se izjasnio o krivici za genocid i druge zločine nad nesrbima tokom rata u BiH za koje je optužen.

Pojavljući se po drugi put u sudnici Haškog tribunala, Radovan Karadžić je ponovio još jednom da želi da se brani sam. Sudija Pretpretresnog vijeća Ian Bonomy potom je kazao da nema promjenjene optužnice, iako je na prvom pojavljivanju glavni tužilac Tribunala Serge Brammertz to najavio. Optuženi se stoga mora izjasniti po staroj, važećoj optužnici, konstatovao je sudija Bonomy, koji je zatražio od bivšeg predsjednika Republike Srpske da se izjasni po toj optužnici iz maja 2000. godine.
Bonomy: Optuženi ste za genocid kažnjiv po članovima 4.3a, 7.1 i 7.3 Statuta Tribunala. Kako ste izjašnjavate - da li se osjećate krivim ili ne?
Karadžić: Ja se neću izjašnjavati u skladu sa svojim stavom prema ovom sudu.
Bonomy: Ja onda u vaše ime unosim da se vi izjašnjavate da se ne osjećate krivim. Je li to stav koji ćete imati u vezi sa svim ostalim tačkama, svih deset tačaka optužnice?
Karadžić: Aposlutno da.
Bonomy: Onda ću ja unijeti izjašnjenje da se ne osjećate krivim u odnosu na sve tačke optužnice, drugim riječima vi se izjašnjavate da se ne osjećate krivim u odnosu na optužnicu u cjelini. Registrar će u određenom trenutku odrediti termin početka vašeg suđenja.
Karadžić: Mogu li vas držati za riječ?
Bonomy: Koju riječ?
Karadžić: Da nisam kriv.
Podsjećanja radi: Karadžić je prvi put optužen u julu 1995. godine pred Haškim sudom, zajedno sa zapovjednikom vojske bosanskih Srba Ratkom Mladićem, za ratne zločine i etničko čišćenje u BiH uključujuči i višegodišnje napade i opsadu Sarajeva, a nekoliko mjeseci kasnije, u novembru, i za genocid u Srebrenici.
Tužilaštvo Haškog tribunala je u maju 2000. godine podiglo protiv Karadžića i Mladića dvije odvojene optužnice razdvajajući taj sudski predmet. Karadžić je tada optužen po osobnoj i zapovjednoj odgovornosti po ukupno 11 tačaka - dvije za genocid, pet za zločine protiv čovječnosti, jednu za tešku povredu Ženevskih konvencija iz 1949. godine i tri za kršenje zakona i običaja ratovanja koje se odnose na etničko čišćenje.
Haški sud je 22. avgusta imenovao troje sudija Predraspravnog vijeća koji će pripremiti suđenje Karadžiću. To su Patric Robinson s Jamajke, Ian Bonomy iz Velike Britanije i sutkinja Michel Piccard iz Francuske, koji će biti zaduženi samo za predraspravni postupak Radovanu Karadžiću.
Sudija Ian Bonomi danas je takođe kazao da je iznenađen da tužilaštvo nije pripremilo izmijenjenu optužnicu protiv Kardažića. Pak, tužilaštvo je najavilo da će to to uraditi do kraja septembra. Sljedeća statusna konferencija u predmetu Karadžić održaće se 17. septembra.
XS
SM
MD
LG