Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Američko-ruska prepirka u Vijeću sigurnosti


Alejandro Wolff u obraćanju Vijeću sigurnosti

Američki i ruski stalni predstavnici pri UN u četvrtak su se opet oštro optuživali o Iraku i Kosovu na vanrednom sastanku Vijeća sigurnosti UN u Njujorku, zakazanom zbog konflikta u Gruziji.

Šesti po redu vanredni sastanak Vijeća sigurnosti UN zakazan zbog krize u Gruziji prošao je kao i prethodnih pet - bez usvajanja rezolucije ili zajedničkog stava o kavkaskom konfliktu, prenose agencije.

Sastanak je protekao u razmjeni oštrih riječi i međusobnim optužbama američkog i ruskog ambasadora pri UN, što predstavlja odraz rastućih tenzija između SAD i Rusije.

Američki predstavnik Alehandro Volf (Alejandro Wolff) rekao je ruskom ambasadoru Vitaliju Čurkinu da je Rusija upotrijebila pretjeranu silu u kavkaskom konfliktu, kao i da su njene prijetnje upotrebom sile neprimjerene, kao i opravdanja za napad.

S druge strane, Čurkin je ocijenio da su Volfove optužbe licemjerne, navodeći kao primjer invaziju na Irak u martu 2003. godine, kojoj se Rusija snažno protivila, a koju su SAD opravdale postojanjem nukleranog oružja u toj zemlji.

Vitaly Churkin
On je također naveo da je zračna kampanja koju je NATO proveo 1999. godine, bombardirajući Srbiju zbog Kosova vrlo slična sadašnjoj situaciji. Uporedio je priznavanje nezavisnosti Južne Osetije i Abhazije od strane Rusije s priznavanjem nezavisnosti Kosova u februaru 2008. godine koju je podržao Zapad.

Većina članica Vijeća sigurnosti UN, međutim, nisu imale razumijevanja za rusku akciju na Kavkazu.

Jedino je ambasador Južne Afrike Dumisani Kumalo podržao Rusiju po pitanju pozivanja predstavnika Južne Osetije i Abhazije, koji su zatražili odobrenje da se obrate pred članicama Vijeća sigurnosti UN.

Međutim, Vijeće sigurnosti UN UN je odbilo zahtjeve predstavnika tih gruzijskih separatističkih regiona, koje je Rusija u utorak priznala kao nezavisne države, da prisustvuju sastanku.

Kineska delegacija, ruski tradicionalni saveznik u Vijeću sigurnosti UN, nije se izjasnila, što su zapadne diplomate ocijenile kao poraz Rusije i dokaz da ona ne uživa nikakvu podršku u Vijeću sigurnosti UN.
XS
SM
MD
LG