Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Što krije Vlada?


Foto: Enis Zebić

Hrvatska vlada ne radi otvoreno, zaključak je nevladine organizacije GONG nakon šestomjesečnog praćenja transparentnosti rada Vlade. Među ostalim, svaka druga redovita sjednica Vlade dijelom je zatvorena za javnost, a građani ne mogu na internetskim stranicama Vlade saznati čak ni dnevni red tih zatvorenih dijelova, a zaključci i odluke u javnost stižu tek – na kapaljku!

Riba smrdi od glave, i umjesto da Hrvatska vlada svojim transparentnim radom bude primjer za niže razine vlasti, ona ne radi otvoreno, poručila je predsjednica nevladine udruge GONG Suzana Jašić sa predstavljanja rezultata šestomjesečnog praćenja trasparentnosti rada vrha izvršne vlasti u Hrvatskoj:


«Sa terena, iz lokalnih zajednica, dobivamo razne informacije – ovaj grad, ova općina, ovo poglavarstvo, taj skandal i tako dalje. Što možemo očekivati od nižih i svih ostalih tijela javne vlasti kad se vlada tako ponaša. Slikovito da se izrazim – riba smrdi od glave. Vlada krši principe dobrog upravljanja, čime pokazuje netransparentnost i neodgovornost prema svojim građanima. Mi ništa drugo nismo mogli zaključiti.»


Krenimo redom – najveća boljka su zatvorene sjednice, odnosno dijelovi redovnih sjednica zatvoreni za javnost. Zamjenik predsjednice GONG-a Dragan Zelić:


«Za našu Vladu su zatvorene sjednice poslastica. U prvoj polovici godine je održana 31 sjednica, a njih 17 je Vlada dijelom zatvorila za javnost. Pitamo se zašto Vlada taji teme zatvorenih sjednica?»


Vlada kaže da se na zatvorenim dijelovima sjednica raspravlja isključivo o imenovanjima i razrješenjima, ali u GONG-u upozoravaju kako su konzultirali praksu rada izvršne vlasti u nekoliko europskih zemalja, i nigdje nisu našli da se o tim stvarima raspravlja i odlučuje – iza zatvorenih vrata! Kako se tu radi o imenovanjima i razrješenjima u vrhu javnih poduzeća, čemu tajnost – pita Dragan Zelić?! Međutim, uobičajena je praksa da se na zatvorenim sjednicama Vlade dodjeljuje i novac iz proračunske pričuve. Novinarka zagrebačkog Radija 101, Jelena Berković, pokušala je probiti zid šutnje oko tih odluka, i krenula tragom novinske vijesti da je Sanaderova vlada u posljednjoj godini prošlog mandata dodijelila preko 70 milijuna kuna Katoličkoj crkvi:


«Htjela sam provjeriti tu informaciju, jer mi nije bilo jasno zašto se takve odluke ne donose na javnim sjednicama; to nije stvar nacionalne sigurnosti. Međutim, kad sam tražila da dobijem sve odluke tih zatvorenih sjednica vlade, rekli su mi da mi ih ne mogu dati jer ih je previše – više od stotinjak. Tražila sam dnevne redove, da bih znala što konkretno tražiti, međutim dnevne redove su proglasili tajnima.»


Kolegica Berković tužila je Vladu sudu, i Upravni sud je naložio da premijer mora odlučiti da dnevni redovi zatvorenih dijelova sjednica više nisu tajna, ali – do sada bez pomaka! Takva je praksa nedopustiva, zaključuje prva žena GONG-a Suzana Jašić:


«Posebice sve odluke o dodjeli proračunskih sredstava treba javno objavljivati i to ne može biti proglašeno nikakvim stupnjem tajnosti, jer se radi o javnim sredstvima i javnost ima pravo znati kome vlada dodjeljuje ta sredstva, za koje aktivnosti i u kojim iznosima. Dakle, mi sad ne govorimo o iznosima koje dodjeljuju ministarstva, govorimo o iznosima koje dodjeljuje vlada na svojim sjednicama – to su proračunske rezerve i tako dalje – gdje zapravo nitko ne zna što se događalo proteklih godina i što se događa ove godine.»


U Vladi odbijaju ove kritike GONG-a i kažu da su sve informacije dostupne, a što se tiče GONG-ove kritike da je hrvatska vlada jedinstvena u Europi po tome što održava telefonske sjednice, vlada odgovara da je to zbog ubrzanog tempa rada, zbog približavanja Hrvatske Europskoj uniji.

  • 16x9 Image

    Enis Zebić

    U novinarstvu od osnovne škole, profesionalno od uspostave političkog pluralizma. Nakon suradnje u nekoliko hrvatskih dnevnih novina, od veljače 1994. je na RSE u Zagrebu.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG