Dostupni linkovi

Forbes: Merkel najmoćnija žena svijeta


Angela Merkel
Angela Merkel

Njemačka kancelarka Angela Merkel treću godinu zaredom je proglašena najmoćnijom ženom u svijetu. Rang listu u četvrtak u ponoć objavljuje američki časopis Forbes, koji je Merkelovu izabrao među 100 moćnih pripadnica tzv. "slabijeg spola".

Na listi koju prezentira američki časopis su 23 političarke, 54 ih je zaposleno u raznim oblastima proizvodnje, a dosta ih je i iz medija ili svijeta zabave. Skoro 45 % žena koje su stavljene na listu "moćnih" živi izvan SAD, ostatak je naravno s američkog tla. Petnaest ih je iz New Yorka. Za razliku od prošle godine kada je bila na 4. mjestu, američka ministrica vanjskih poslova Condoleezza Rice ove je godine na sedmoj poziciji, a demokratska senatorica Hillary Clinton, koja je poražena u predizborima svoje stranke za predsjedničke izbore, pala je s 25. na 28. mjesto. Među prvih dvadeset plasirale su se i predsjednica Argentine Cristina Fernandez, ukrajinska premijerka Julija Timošenko te predsjednica indijske partije Nacionalnog kongresa, Sonja Gandi. Interesantno je da je zvijezda CNN-ovog istraživačkog novinarstva na 91. mjestu, dok se Oprah Winfrey još uvijek drži na dobroj 36. poziciji. Ispred nje je predsjednica američkog Parlamenta Nancy Pelosi.

Kako god bilo, njemačka kancelarka koja je prije nepune tri godine zamijenila Gerharda Schroedera na liderskoj poziciji, treću je godinu zaredom proglašena najmoćnijom ženom svijeta.


Angela Dorothea Merkel, rođena je kao Kasner prije 54 godine u Hamburgu. Odrasla je i škole završila u Demokratskoj Republici Njemačkoj, ali je zahvaljujući ocu koji je simpatizirao prosovjetsku komunističku vlast, slobodno putovala između tada dvije podijeljene Njemačke. Iz prvog braka nosi prezime Merkel, a njen sadašnji (drugi) muž, kolega i profesor Joachim Sauer, drži se podalje od svjetlosti reflektora i izuzetno "javne" profesije svoje žene. Angela Merkel nema djece, ali je u zemlji poznata kao jedan od najvećih navijača njemačke fudbalske reprezentacije.


Merkelova je članica Kršćanske demokratske unije (CDU), pripadnica je Luteranske crkve, a po zanimanju fizičar. Prije nego je u Njemačkoj "oživjela" ženski rod za najpoželjnije političko mjesto, bila je ministrica za okoliš a prije toga i za pitanja žena i omladine. Malo je onih koji su 2005. godine vjerovali da se Angela Merkel može nametnuti Evropi i svijetu, da je se može poštivati i mimo protokola. Prva žena kancelarka, jedina predsjedavajuća Grupe 8, nakon Margaret Thatcher, uspjela je razuvjeriti i najnevjernije Tome, riječima, ali više djelima. Nikada u posljednjih četiri decenije nije brže opadala nezaposlenost u Njemačkoj, socijalna davanja nisu nikada bila veća, raste društveni proizvod, inflacija stagnira. Uz sve to, gledajući čisto sa ženske strane, Angela Merkel je značajno napredovala i u stilu odijevanja. Od tipične političarke u sivim, neprimjetljivim odijelima, i sa kosom koja je uvijek djelovala neuredno, postala je jedna od onih žena za koje se s pravom može reći da su njegovane dame.

XS
SM
MD
LG