Dostupni linkovi

Obami i podrška Billa Clintona


Barack Obama i Joe Biden
Barack Obama i Joe Biden

Primiče se vrhunac Nacionalne konvencije Demokratske stranke. Večeras će kandidat za budućeg predsjednika SAD Barack Obama i službeno prihvatiti nominaciju svoje stranke. Četrdesetsedmogodišnjem senatoru noćas je dao podršku i bivši američki predsjednik Bill Clinton, ističući kako je Obama "spreman voditi Ameriku i obnoviti američko vodstvo u svijetu".

Euforična noć u Denveru. Bill Clinton najavljen je kao jedan od najvećih predsjednika u povijesti Sjedinjenih američkih država. Nekoliko minuta je trajalo bučno klicanje Clintonu, pa čak i nakon što je delegate zamolio da prestanu s time. Sa posebnom pažnjom se očekivao njegov govor, a on je bio više nego jasan.


"Posao slijedećeg predsjednika je da obnovi američki san i američko vodstvo u svijetu. Sve što sam naučio tokom svog osmogodišnjeg manadata a i kasnije i u Americi i izvan nje, uvjerilo me je da je Barack Obama čovjek za ovaj posao."


Clinton koji je do prije par tjedana oštro kritizirao Obamu, tvrdeći da nitko nikada nije potpuno sreman biti predsjednik Amerike, promijenio je svoj stav. Sjajan retoričar izazvao je oduševljenje i burna odobravanja sudionika Nacionalne demokratske konvencije u Denveru.

Obaminu kandidaturu je dan ranije podržala i Clintonova supruga Hillary, koja je poražena u utrci za demokratsku nominaciju. Clinton je pozvao njezinih 18 milijuna birača u predizborima, ali i druge demokratske pristaše da na predsjedničkim izborima 4. studenog glasaju za Obamu.

Na konvenciji je govorio i Joe Biden, Obamin izbor za potpredsjednika. Demokrati vjeruju da će senator s 35-godišnjim iskustvom, radničkog porijekla, katolik, iskusan u vanjsko političkim temama biti dobra karta za ulazak u Bijelu kuću. Biden poznat kao poltičar oštrog jezika koji se nikada nije ustručavao kritizirati oponente, odmah je napao McCaina.


"John McCaine je moj prijatelj. Znam da tu frazu često čujete u politici. To je prijateljstvo daleko iznad politike. Ali ja se izrazito, izrazito, ne slažem sa načinom i smjerom kojim John želi voditi ovu zemlju, od Afganistana do Iraka, od Američkih željeznica do veterana."


Biden je ponovio da je danas Amerika manje sigurna nego je bila prije osam godina. Istaknuo je da Bushova administracija nije uspjela na mnogim poljima, od energetskih, ekonomskih do klimatskih pitanja, nije zaustavila jačanje fundamentalizma u Afganistanu i Pakistanu gdje je centralni front borbe protiv terorizma. Biden je govoreći o krizi u Gruziji istaknuo i da je to posljedica zanemarivnja vanjske poltike, što će prestati ukoliko Barack i on budu izabrani.

"I mi ćemo smatrati Rusiju odgovornom za ove akcije, i pomoći ćemo obnovi Gruzije," rekao je Biden.


Brojni promatrači ističu da je protekla tri dana konvencija bila više u znaku Clintonovih nego Obame. Večeras će Barack Obama i službeno prihvatiti nominaciju Demokrata za predsjedničkog kandidata i to na stadionu koji prima oko 75.000 ljudi. No, mnogi simpatizeri lojalni Hillary Clinton već su napustili Denver, pa i sam Bill Clinton je najavio da će izostati s nominacije. No, uz uzbuđenje koje vlada oko povijesne kandidature prvog afroamerikanca za budućeg šefa države, mali broj će primjetiti da ga tamo nema.


I dok će Demokrati noćas završiti svoju konvenciju, moguće je da na sutrašnjem Republikanskom skupu u Ohiju John McCaine objavi ime svoga potpredsjednika. Posljednjih dana najčešće spominjani kandidati su bivši guverner Massachusettsa Mitt Romney i nekadašnji demokrat, a danas neovisni senator Joe Lieberman.

XS
SM
MD
LG