Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Nemušta opozicija


Podgorica

Iako prepoznaju potrebu za stvaranjem šireg opozicionog fronta politički analitičari u Crnoj Gori vjeruju da opozicione stranke to čine veoma nemušto, obeshrabrujući glasače i snažeći svog glavnog protivnika, vladajuću koaliciju.

Komentarišući ponovni pokušaj ujedinjenja crnogorske opozicije sociolog Srđan Vukadinović kaže da te stranke ponovo ispoljavaju političku neozbiljnost i dezorijentisanost koja snaži vladajuću koaliciju i obeshrabruje građane koji istinski priželjkuju promjene:

"Potpuno je nezrelo razmišljati da se sada može udružiti neka opozicija na tim razlikama koje su nepremostive, prije svega programskim i ideološkim, pa i prevaziđeno u jednom trenutku, ali sigurno oni će u jednom momentu djelovanja te koalicije isplivati na površinu i to neće biti dobro. Još nezrelije je predlaganje nekakvih tehničkih vlada u uslovima kada jedna politička grupacija ima sasvim stabilnu većinu i kada nema govora i kada ona može da izglasa bilo kakav dokument, bilo kakvu odluku, bilo kakav zakon, bilo koje kadrovsko rješenje iluzorno je očekivati da može da se uradi bilo što na nekakvim idejama nekakvih prelaznih tehničkih vlada i već čega jer to neće prihvatiti niko. To je jedna naivna priča koja dobro liježe u svijesti pojedinog dijela građanstva, ali ona ne može da ima nekakvih realnih rezultata i odraza na realnije glasanje."

Kolumnista nedjeljnika "Monitor" Andrej Nikolaidis prepoznaje Pokret za promjene kao perspektivnu opozicionu stranku, ali ne vidi budućnost saveza koji ta partija u ovom momentu planira:

"Mislim da Srpsku Listu treba staviti u svojevrsni politički karantin, pa onda otvoriti na izborima prostor za DPS ako mu već fali neko da formira Vladu poslije sa Srpskom Listom i time okolnim stvarima do kraja. Ovako, sa Srpskom Listom u koaliciji oni plaše birače DPS-a što je problematično iz jednog velikog razloga jer je biračko tijelo koje glasa DPS, biračko tijelo dokazano sklonije reformama nego biračko tijelo kojem se obraća PzP. Tako da se oni zapravo obraćaju za reforme biračkom tijelu koje je najrigidnije u Crnoj Gori. A tu naravno mislim na biračko tijelo Srpske Liste, tako da je koncept nemoguća misija. On jednostavno puca po svakom šavu. Ta vlada koju bi oni sastavili ne bi se mogla čak dogovoriti ni za koga bi navijala u finalu vaterpolo turnira jer bi pola vlade navijalo za Crnu Goru, pola za Srbiju, pa ne bi bilo jasno je li igra vaterpolista uspjeh ili izdaja."

Opoziciji umjesto nepromišljenih riječi preporučujem promišljena djela", kaže profesor političke psihologije Filip Kovačević:

"Jer ovim kako se do sada radi prave sebi vrlo loš marketing. Prazna priča o ujedinjenju je sigurno već svakome dosadila, a mjeseci nas čekaju do novih izbora. Tako opozicija gubi glasove onih koji su još uvijek neopredijeljeni jer sam siguran da ima mnogo građana u Crnoj Gori koji nijesu zadovoljni učinkom sadašnje vlasti, ali onda oni bace pogled na opozicionu scenu i što vide, lične sujete, nadgornjavanja, sukobe zbog "mrvica sa trpeze" vlasti. To je i tužno i otužno. Neka se opozicija prvo dogovori, pa tek onda izađe u javnost sa tim dogovorenim, a ne ovako da jedni drugima upućuju ono što bih nazvao udvaračke poruke preko medija, a ako ne može onda ne može. Ne treba pokušavati "cijediti vodu iz kamena". Uostalom, možda će imati smisla razgovarati i poslije izbora."

  • 16x9 Image

    Petar Komnenić

    Školovao se u SAD, Podgorici i Beogradu. Dugogodišnji novinar RSE. Najčešće se bavi temama ratnih zločina, korupcije, pravosuđa.

XS
SM
MD
LG