Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Vijeće sigurnosti bez rješenja?


Ruski helikopter iznad gruzijske teritorije, u blizini granice sa Južnom Osetijom.

Francuski ministar vanjskih poslova Bernard Kouchner optužio je danas Rusiju da je priznanjem nezavisnosti dvije gruzijske separatističke regije prekršila međunarodno pravo, te upozorio da je neprihvatljivo da vojska jedne zemlje zauzima teritorij druge države. Snažne osude jučerašnjeg ruskog priznanja Južne Osetije i Abkhazije stigle su sa Zapada, ali pitanje je što u ovom slučaju može učiniti Vijeće sigurnosti UN.

Situacija na Kavkazu sve je napetija, a pitanje je što Svjetska organizacija može učiniti, s obzirom da Rusija u Vijeću sigurnosti ima pravo veta i može blokirati bilo kakvu rezoluciju i akciju oko Gruzije. Svjestan je toga i glavni tajnik UN Ban Ki -moon kojega je u utorak u ranu zoru, po američkom vremenu, probudilo službeno pismo ruske misije o priznavanju Abkhazije i Južne Osetije.


Michele Montas, glasnogovornica glavnog tajnika istaknula je kako glavni tajnik žali što bi napori da se iznađe zajedničko rješenje da se kriza u Gruziju prevlada i kroz Vijeće sigurnost UN sada mogli biti vrlo upitni.

Rusija vuče paralelu svoga priznanja dvije seperatističke gruzijske republike i zapadnog priznanja Kosova. Stalni ruski predstavnik u Vijeću sigurnosti Vitaly Churkin to je više puta ponovio ističući kako vjeruje da Abkhazija i Južna Osetija imaju više razloga, ali i pravnog temelja za svoju nezavisnost od Kosova.

No, Moskvi smeta i gruzijski predsjednik Mikhael Saaskashvili. Vidljivo je to i u retorici ruskih dužnosnika, oni uglavnom govore o odnosima sa budućim gruzijskim vodstvom, Sakasvilija ne tituliraju njegovom funkcijom. Gruzijski predsjednik upozorava i na te činjenice. U intervjuu za njemački "Bild" je kazao kako u ovom trenutku ne bi bio spreman na sastanak izvan Gruzije, jer bi Rusi mogli zatvoriti gruzijski zračni prostor i onemogućiti mu povratak u zemlju. U razgovoru za Reuters, Sasakasvili je kazao da je Rusija trajno pokušavala anektirati dvije regije, samo da nitko u svijetu nije to želio ni čuti ni shvatiti. Gruzijski lider vjeruje da brutalna realnost sa kojom je svijet sada suočen može pomoći u rješavanju krize i dodaje da su Rusi precijenili svoju snagu u odnosu prema Zapadu.


Mnogi analitičari drže da je Rusija uistinu precijenila svoju snagu u odnosu prema Zapadu. Ipak, Medvedev nastavlja svoju diplomatsku ofenzivu. Uoči sastanka Šangajske organizacije za suradnju, u glavnom gradu Tajikistana sastaje se i sa kineskim predsjednikom Hu Jintaom, koji je u posjetu Dushanbeu.

  • 16x9 Image

    Mirjana Rakela

    Od 1995. godine stalni je član redakcije na RSE u Pragu, a pored tema iz Hrvatske, bavi se i širim prostorom Balkana. Dobitnica Međunarodne novinarske nagrade Lorenzo Natali 2008. koju dodjeljuje Europska komisija u suradnji sa Reporterima bez granica.

XS
SM
MD
LG