Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Dodik i "sarajevska kuhinja"


Milorad Dodik

Premijer RS-a Milorad Dodik više puta je ponovio kako ima povjerljive informacije o tome da prvi zamjenik visokog predstavnika Rafi Gregorijan insistira da se protiv njega podnesu krivične prijave zbog izgradnje nove zgrade Vlade RS i RTV doma, te privatizacije Telekoma. Istovremeno, Srpska demokratska stranka podnijela je Okružnom tužilaštvu u Banjoj Luci krivičnu prijavu protiv premijera i nekoliko drugih osoba zbog sumnje da su vršili zloupotrebu novca namijenjenog izgradnji puta u Srebrenici.

Premijer Republike Srpske Milorad Dodik proteklih dana nekoliko puta je izjavio da ima povjerljive informacije iz Tužilaštva BiH da su krivične prijave protiv njega i Vlade RS-a već “upakovane”, i to po nalogu prvog zamjenika visokog predstavnika međunarodne zajednice Rafija Gregorijana. Dodik tvrdi da je po nalogu zamjenika visokog predstavnika dat nalog Agenciji za istrage i zaštitu BiH (SIPA) da istražuje izgradnju zgrade RTV-doma, nove zgrade Vlade i privatizaciju Telekoma Srpske:

„Jer Rafi Gregorijan i takvi kao što je on žele da se obračunaju sa ljudima iz RS-a po principu kako su se obračunavali sa Čovićem, sa Mladenom Ivanićem, sa Šarovićem kojeg su zatvorili godinu dana, nakon toga ga oslobodili, ali su ga eliminisali iz političkog života. I sada pokušavaju da ponovo to urade.“

U Kancelariji visokog predstavnika Dodikove optužbe odbacuju kao neosnovane. Portparol OHR-a Oleg Milišić:

„Komentar Ureda visokog predstavnika na ove izjave jeste da jednostavno nisu tačne.“

U Tužilaštvu BiH dobili smo odgovor da Tužilaštvo ne komentariše izjave političara, ni procese i predmete na kojima radi.

Predsjednik Nevladine organizacije Narodni front, koja se bavi istraživanjem kriminala i korupcije, Dragomir Babić mišljenja je da se ne radi o sukobu Dodika i predstavnika međunarodne zajednice već o pokušaju da se eventualno preduprijede neke istrage koje su u toku:

„Dodik samo pokušava da se odbrani, ali dosta to trapavo radi. Njega ima u svom tom kriminalu i to jednostavno papiri i dokumentacija govore. Neku dokumentaciju posjedujem i ja. Što se tiče istrage, ja imam nekakve informacije i mislim da Tužilaštvo BiH vodi istragu oko nelegalnosti, ali tu nema nikakve veze pritisak gospodina Gregorijana ili nešto. Mislim da i Antikorupcioni tim radi na otkrivanju tih nelegalnosti jer oni imaju masu papira i dokumenatcije koja dolaze sa svih strana u OHR. Tužilaštvu BiH nije dobilo dokumentaciju od gospodina Gregorijana za nelegalnosti u izgradnji zgrade Vlade i autoputa, već je dobilo od nekih nevladinih organizacija, a bili ste svjedoci da su novinari Bakir Hadžiomerović i Slobodan Vasković predali svu dokumentaciju oko naftne industrije.“

Priča o sumnjivim Dodikovim radnjama i jakim vezama sa nosiocima kapitala i kriminala u RS-u nije prva. Polovinom jula u svom izvještaju Međunarodni institut za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) iz Ljubljane takođe je tvrdio da ima saznanja da Tužilaštvo BiH intenzivno razmatra mogućnost revizije sudskog postupka protiv Dodika koji je završen 2005. godine oslobađajućom presudom po svim tačkama optužnice, a bilo ih je 33. U IFIMES-u tvrde da postoje određena saznanja da je došlo do falsifikovanja dokumenata, te da je izvršen pritisak na svjedoke u ovom slučaju.

I Babić je mišljenja da je ovaj sudski proces bio veoma sumnjiv:

„Pitanje je kad bi se obnovio proces šta bi se desilo jer smiješno je da su dva tužioca koji su bili protiv njega, sada jedan mu je ministar, a drugi je predsjednik Osnovnog suda. Znači tu se radi o nekakvom dilu, o nekakvoj nagodbi, tako da u RS-u jednostavno Dodik vedri i oblači i gospodari svime.“

Dodiku so na ranu čini se da je dodala i Srpska demokratska stranka, koja je takođe protiv njega i još tri lica podigla krivične prijave zbog mogućih zloupotreba službenog položaja prilikom izgradnje puteva na području Srebrenice. Predsjednik SDS-a Mladen Bosić rekao je da je krivična prijava podnesena zbog osnovane sumnje da je budžet RS-a oštećen za više od 25 miliona konvertibilnih maraka:

„SDS ovim činom pokušava da skrene pažnju na ovaj problem, ali je ovo samo jedna u nizu crtica kriminala koji se desio u protekle dvije godine.“

Zbog ove krivične prijave Dodik nije zabrinut i kaže da je to samo nastavak kampanje protiv njega, u koju se uključio i SDS-a po nalogu, kako kaže, sarajevske kuhinje:

„Neka odu u Srebrenicu i pitaju ljude u Skelanima do Bratunca šta misle o svemu tome. Njihov osnovni problem je što su tamo izgubili podršku ljudi i sada to pokušavaju vratiti nekom vrstom priče.“

Uz ocjenu da je besmisleno povezivanje krivične prijave SDS-a sa OHR-om, Srpska demokratska stranka zatražila je da pravosudne institucije RS-a istraže poslovanje premijera Dodika kako se time ne bi bavili u Tužilaštvu BiH. Mladen Bosić naglašava da SDS ne radi ni po čijem nalogu:

„Ni po nalogu Gregorijana, niti bilo koga drugoga. Mi smo svo vrijeme, mjesecima unazad upozoravali na te pojave, javno iznosili činjenice. Prema tome, očekujemo da Tužilaštvo kaže da li su navodi iz naše izjave tačni. Mi za sve ono što smo rekli imamo jasne dokaze i stojimo iza toga.“

„U opasnost je dovedena čitava RS jer je Dodik došao u poziciju da razgovora o reformi Ustava BiH pritisnut istragama državnog Tužilaštva“, navode u SDS-u.

  • 16x9 Image

    Erduan Katana

    Novinarstvom se bavi od 1996. godine, kada radi u magazinu "Novi prelom" u Banjaluci koji je u to vrijeme bio jedna od rijetkih opozicionih novina u Republici Srpskoj. Od 2000. dopisnik Radija Slobodna Evropa iz Banjaluke. Obrađuje političke i društvene teme.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG