Dostupni linkovi

Shuvalov: Gruzija je od BiH dobila lako naoružanje


Konstantin Shuvalov
Konstantin Shuvalov

Povodom ruskog priznanja dvije gruzijske pokrajne Južne Osetije i Abhazije, veleposlanik Ruske Federacije u BiH Konstantin Shuvalov održao je u kasnim večernjim satima u Sarajevu konferenciju za novinare.

Shuvalov je izjavio kako je Rusija priznala neovisnost Južne Osetije i Abhazije zato što je svjesna svoje odgovornosti prema narodu Kavkaza i prema onom teroru koji je Tibilisi uradio njima.

„Ova odluka nije bila jednostavna za Rusiju, ali je jedina ispravna i Rusija je to učinila i poziva i ostale zemlje da Južnu Osetiju i Abhaziju priznaju kao samostalne države“, kazao je Shuvalov.

Na novinarsko pitanje da li će Bosna i Hercegovina priznati ove dvije pokrajne, Shuvalov je odgovorio kako neće davati nikakve prognoze, jer one nisu realne. Prema njegovim riječima sve države će razmotriti situaciju, a najbitnije je da ih vodi logika i pravo, a ne emocije.

Shuvalov se dotakao i teme jednostranog proglašenja Kosova čiji je Rusija bila veliki protivnik, te uporedio sa situacijom priznavanja Južne Osetije i Abhazije.

„U Južnoj Osetiji moglo je doći do uništavanja njenog naroda. Ti pokušaji se događaju i danas i postoji mogućnost istjerivanja naroda iz Južne Osetije. Na Kosovu je drugačija situacija, za Albance na Kosovu nije bilo uništavanja i njihovog nestanka“, dodao je on.

Shuvalov je također potvrdio kako je Gruzija još 2007. godine od BiH dobila lako naoružanje i neraketnu municiiju.

„U to vrijeme Rusija je skrenula pažnju rukovodstvu BiH na to sa kojim ciljem i zašto Gruzija želi pokušati napraviti to oružje. Sve to što sam tada rekao o namjerama Gruzije dogodilo se sada“, kazao je Shuvalov.

XS
SM
MD
LG