Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Opcije Zapada limitirane


Andrew Stroehlein

U razgovoru za RSE Andrew Stroehlein iz Međunarodne krizne grupe (ICG) u Bruxellesu govori o tome da se oblaci hladnoratovskog doba mogu vidjeti na horizontu, ali ističe da ni Zapadu ni Rusiji ne odgovara konfrontacija.

RSE: Kakve mogu biti konsekvence u međunarodnoj areni nakon ruskog priznavanja nezavisnosti Južne Osetije i Abhazije?

Stroehlein: Konsekvece će biti prilično dramatične. To u izvjesnom smislu čini gotovo nemogućom rezoluciju Savjeta bezbijednosti UN o Gruziji, ne može se ni zamisliti kako doći do te rezolucije sada. To je, recimo prva posljedica. Mislim da ćemo u budućnosti vidjeti više “tuk na luk” mentaliteta koji je bio tipičan za vrijeme hladnog rata, kada smo imali situaciju da Moskva nešto uradi, a Zapad vjeruje da mora na to odgovoriti i obratno. Problem je što u takvoj atmosferi nema nikakvog napretka u rješavanju problema, a nema napretka ni na nekom širem međunarodnom planu.

RSE: Francuski predsjednik Sarkozi saziva samit zemalja Evropske unije za 1. septembar, zapadne zemlje podržavaju teritorijalni integritet Gruzije, ali to su ipak samo riejči?

Stroehlein: Može se reći da su to samo simbolični koraci, ali u ovom času simbolični koraci imaju značenje. Niko ne želi da pretjera u reakcijama. Ali opcije za Zapad su dosta limitirane. Može se razmotriti otkazivanje ruskog članstva u grupi G8, mogu suspendovati aplikaciju Rusije za članstvo u Svjetskoj Trgovinskoj Organizaciji. Mogu razmotriti mogućnost da promijene lokaciju Olimpijskih igara i da se one ne održe u Sočiju. To su sve mjere koje ne traže upotrebu sile, ali mi ne želimo da se sila upotrebi jer bi nas to vratilo u hladnoratovsko vrijeme, a to ne bi bilo dobro ni za Moskvu ni za zapadne zemlje.

  • 16x9 Image

    Mirjana Rakela

    Od 1995. godine stalni je član redakcije na RSE u Pragu, a pored tema iz Hrvatske, bavi se i širim prostorom Balkana. Dobitnica Međunarodne novinarske nagrade Lorenzo Natali 2008. koju dodjeljuje Europska komisija u suradnji sa Reporterima bez granica.

XS
SM
MD
LG