Dostupni linkovi

Odmeravanje snaga unutar SPC


Sinod Srpske pravoslavne crkve odlučio je da se obustave svi sporovi u eparhiji Raško–prizrenskoj i da se obustave sve odluke. No, u suštini spora nastalog odlukom vladike Artemija o smeni vikarnog vladike Teodosija, igumana manastira Visoki Dečani, nisu crkveni već politički razlozi, navode sagovornici našeg radija, a poslednjih dana pominju se i navodi o malverzacijama u ovoj eparhiji.

Sinod Srpske pravoslavne crkve je nakon četvoročasovnog sastanka odlučio da se obustave sve odluke u vezi sa dešavanjima u eparhiji Raško–prizrenskoj, kao i sve ono što može da ugrozi misiju Srpske pravoslavne crkve u celini, a posebno na Kosovu i Metohiji.

"Ključne odluke o ovim i drugim gorućim pitanjima doneće u dogledno vreme Sveti arhijerejski sabor Srpske pravoslavne crkve", saopšteno je iz Srpske pravoslavne crkve i navedeno da "episkop Artemije i njegovo sveštenstvo i monaštvo i verni narod imaju solidarnost i podršku čitave crkve.”

Time bi za Srpsku pravoslavnu crkvu trebalo da bude okončana višednevna polemika, pa čak i fizički sporovi između vladike Artemija i monaštva Visokih Dečana. No, u tim danima otvorena su još neka pitanja u vezi sa suštinskim razlozima ovog sukoba. Ranđel Nojkić, jedan od političkih predstavnika Srba sa Kosova, kaže za naš program da je činjenica da u eparhiji Raško-prizrenskoj postoje određene malverzacije, ali da je sukob i političke prirode:

"Na te malverzacije smo ukazivali još od 2000. godine, prilikom formiranja nevladine organizacije Simonida. Ali, ako je neko zastupao stav da su institucije jedino mesto na kojem bi Srbi mogli da odbrane svoja prava i da Srbi sa Kosova i Metohije najbolje znaju koje probleme imaju, onda je to bio vladika Artemije, koji je imao izuzetno veliku zaslugu, ali i rezultate, u svemu tome. Međutim, šta se desilo nakon toga i zbog čega je vladika Artemije promenio svoj stav, veliko je pitanje. Čini mi se da dok su predstavnici međunarodne zajednice ulagali, a Srpsko nacionalno veće i nevladine organizacije primali određene donacije, nije bilo nikakvih problema."

Otvaranjem sukoba između vladike Artemija i monaštva Visoki Dečani pojavili su se i navodi iz Srpske pravoslavne crkve o tome da vladika Artemije stoji iza jedne građevinske kompanije koja je osnovana bez znanja Crkve, a da je u poslovima obnove svetinja na Kosovu poslovala nezakonito i da je vladika tu firmu preporučivao i državnim organima. Osim toga, Sinod Srpske pravoslavne crkve pozvao je pre dve godine Artemija da se odrekne vlasništva nad nekretninama koje poseduje u Beogradu, a vladika kaže da je ta priča završena još pre dve godine, kada je i podnet izveštaj eparhije raško-prizrenske.

Marko Jakšić, predsednik Zajednice srpskih opština na Kosovu, za sukob u eparhiji Raško–prizrenskoj saznao je iz medija i kaže da te podele nisu dobre za Srbe na Kosovu, te da su njima potrebni i vladika Artemije i iguman Teodosije:

"Dok se Srbi bore protiv misije EULEKS, protiv stvaranja još jedne albanske države, ovako nešto celu našu borbu malo kompromituje. A, da li je sve to tačno, oko imovine Artemija, ne znam. Kada dođe do sukoba i političkih podela ne biraju se sredstva. Bitno je da su nacionalni stavovi vladike Artemija bili puno oštriji i nacionalniji od stavova igumana Teodosija. S druge strane, vladika Artemije je taj koji je apsolutno promenio svoje stavove, posebno u odnosu na zapad, iako je bio veoma kooperativan sa međunarodnom zajednicom, odnosno sa zapadom, naročito po dolasku međunarodne misije mira."

Vladika Artemije, pak u poslednjem saopštenju navodi da je on jedini koji stoji na putu otimanja Kosova i zaključuje da je Pentagon izdao direktivu za njegovo uklanjanje. Zbog protivljenja da prihvati Memorandum o obnovi svetinja na Kosovu, vladika Artemije je umalo smenjen na majskom Saboru Srpske pravoslavne crkve 2005. Mirko Đorđević, teoretičar religije, i pored toga što kaže da sukob u Raško– prizrenskoj eparhiji ima dve dimenzije, i crkvenu i političku, ipak misli da je u osnovi sukob čisto političke prirode:

"Na talasu smo jedne klerikalizacije koju je forsirao bivši predsednik vlade Koštunica i sada žanjemo gorke plodove te klerikalizacije. Vladika kosovski Artemije je u sedam navrata ove godine delio medijima saopštenja u kojima je tvrdio da je šef naše države Boris Tadić izdajnik, zato što nije vojskom branio Kosovo. Naša crkva, rekao je vladika Artemije, treba da se svrsta uz Demokratsku stranku Srbije Vojislava Koštunice i Srpsku radikalnu stranku. U isto vreme, Teodosije je dao potpuno drugačiju izjavu da crkva treba da sačuva svoje svetinje i vrši svoju misiju na Kosovu, kakva god bila ta vlast i kako god se ona zvala."


No, navode da sukobe unutar raško-prizrenske eparhije treba sagledati i kao "predigru" i svojevrsno odmeravanje

snaga u Srpskoj pravoslavnoj crkvi uoči izbora budućeg patrijarha, potvrđuje i Mirko Đorđević.

XS
SM
MD
LG