Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Kacin: Na potezu je Beograd


Jelko Kacin

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin doputovao je u Beograd kako bi procenio situaciju pre podnošenja Evropskoj uniji nacrta izveštaja o Srbiji. Kacin je poručio da je preduslov za usvajanje ovog izveštaja ratifikacija Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju EU u srpskom parlamentu

Takođe, zeleno svetlo za primenu prelaznog trgovinskog sporazuma zavisi od procene saradnje Srbije sa Haškim tribunalom.

Jelko Kacin
stiže u Beograd u trenutku kada opozicija u Srbiji najavljuje opstrukciju predstojeće skupštinske sednice, na čijem je dnevnom redu ratifikacija Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju EU. Kacin je uoči posete izjavio da dok parlament ne potvrdi Sporazum sa Briselom, usvajanje izveštaja o Srbiji neće biti moguće:

“Prema planu, izveštaj bi mogao biti usvojen krajem desetog, početkom jedanaestog meseca, ali porcedura u našem parlamentu traje neko vreme. Zato na drugoj strani očekujemo da Srbija što je moguće pre ratifikuje Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, jer bez potvrđivanja tog Sporazuma nisu stvoreni proceduralni preduslovi da damo nacrt ovog izveštaja u proceduru u Evropski parlament.”

Kacin navodi da će odobravanje primene prelaznog trgovinskog sporazuma sa Srbijom, najverovatnije ići uporedo sa procenom glavnog tužioca Haškog tribunala Serža Bramerca o saradnji sa tim sudom:

“Ovo što je sada napravljeno sa Karadžićem je veliki korak u tom pravcu, ali sada kada se ovde u Srbiji našao čovek za koga su se svi zaklinjali da ga nema u Srbiji, Evropska unija realno očekuje da se pojavi i Mladić i da se sam uz pomoć srpske države, što je moguće pre, nađe u Hagu. Kada je to završeno, onda stvarno ne vidim nijedan veliki problem koji bi mogao još sputavati Srbiju na putu ka bržem približavanju Evropskoj uniji.”

I dok Brisel čeka izručenje drugog najtraženijeg haškog begunca Ratka Mladića, sudeći po najavama opozicije, u parlamentu Srbije čekaće se na ratifikaciju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.


Iz Srpske radikalne stranke najavljeno je da će u nastavku sednice 2. septembra, insistirati na raspravi o odgovornosti za incidente na njihovom mitingu podrške Radovanu Karadžiću, dok je Koštuničina Demokratska stranka Srbije najavila da će govoriti o kršenju poslovnika, odnosno o tome zašto opozicioni predlog rezolucije o Kosovu nije na dnevnom redu. I pored ovakvih najava, ministar odbrane iz redova demokrata Dragan Šutanovac nada se da će parlament 2. septembra, početi da raspravlja o tačkama koje su na dnevnom redu:

“Ono što je zabrinjavajuće to je da se pojedini poslanici opozicije ponose time što su zakočili rad parlamenta, ali moram da kažem da to zakočenje rada parlamenta znači zakočenje Srbije. Interes svakog je da se što je pre moguće otkoči rad parlamenta, i da novac napokon krene da se sliva u Srbiju. Verujte mi, zaista na granicama Srbije veliki broj kompanija čeka da vidi da li će Srbija krenuti ka Evropi na način na koji smo obećali.”

Šutanovac je ovako prokomentarisao pisanje pojedinih medija da italijanski "Fijat" neće staviti paraf na ugovor o preuzimanju kragujevačke "Zastave" sve dok se u skupštini ne ratifikuje Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa EU. Na brojne posledice kašnjenja u ratifikaciji SSP-a upozorava i generalni sekretar Evropskog pokreta u Srbiji Maja Bobić:

“Rezultat može biti da neće stupiti na snagu prelazni Sporazum, što znači novo odlaganje liberalizacije trgovine da zemljama Evropske unije, koje su naš najveći ekonomski saradnik. I kasnije, u formalno - političkom smislu približavanja Evropskoj uniji kasni aplikacija za kandidaturu, što onda povlači i neke druge materijalne i političke konsekvence.”

  • 16x9 Image

    Iva Martinović

    Posle petooktobarskih promena počinje da radi na beogradskom radiju Studio B, u početku kao novinar-reporter, a potom i kao urednik informativnih emisija. U aprilu 2007. prelazi na Radio Slobodna Evropa, gde radi kao novinar-reporter i voditelj dnevnih informativnih emisija.

XS
SM
MD
LG