Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Slaba podrška platformi Pokreta za promjene?


Lider Pokreta za promjene Nebojša Medojević

Osim nekoliko prijedloga za ponovni pokušaj okupljanja opozicije, predsjednik Pokreta za promjene Nebojša Medojević najavio je i platformu koja bi osim partija objedinila i civilni sektor, sindikate i intelektualce. Dok se čeka na sadržaj platforme, pokušali smo u pomenutom dijelu javnosti da dobijemo prve reakcije.

Prisjećajući se kako su mnogobrojne ideje opozicije i bez uključivanja drugih sektora društva sve odreda propadale, naši sagovornici su prilično rezervisani prema najavljenoj platformi Pokreta za promjene, o Savezu za slobodnu i prosperitetnu Crnu Goru, koja bi osim opozicije trebalo da okupi i nevladin sektor, intelektualce i sindikat. Sačekaće da vide sadržaj platforme pa da se definitivno o njoj izjasne, međutim, neke manjkavosti u startu se primjećuju. Dugogodišnji aktivista civilnog sektora, izvršni direktor Inicijative mladih za ljudska prava Boris Raonić:

"Inicijatori ove ideje, na žalost, u civilnom sektoru neće imati baš veliku pomoć i velikog partnera iz više razloga. Prvenstveni razlog je što civilni sektor u Crnoj Gori je itekako podijeljen, osim toga civilni sektor i nije previše zainteresovan za politička pitanja jer ukoliko uporedimo sa nekim inicijativama koje su postojale u Srbiji ili Hrvatskoj civilni sektor nije ni približno na tom nivou spremnosti i tog autoriteta da iznese ideje, promjene, javne kritike i sa treće strane zbog toga što je sama ta ideja o platformi naišla prvenstveno na neku odbojnost od samih opozicionih partija."

I Goran Đurović iz Centra za razvoj nevladinih organizacija kaže da prvo treba vidjeti na čemu se platforma temelji. Prevashodno je riječ o principima i vrijednostima oko kojih bi trebalo da se okupe poručuje:

"To pitanje principa i vrijednosti oko kojih se okupljaju građani u jednoj zemlji u jednoj državi, pa i Crnoj Gori. Da li će to uspjeti političke stranke da shvate i u odnosu na to da postave svoju platformu je veliko pitanje, vidjećemo. Ja pripadam onima koji smatraju da u Crnoj Gori sve političke stranke ne dijele iste principe i vrijednosti kao što ih naravno ne dijele ni u jednoj zemlji i da nije moguće praviti bilo kakve saveze ukoliko nema dogovora, prethodnog osnovnog dogovora o principima i vrijednostima budućeg razvoja Crne Gore kao društva. Same koalicije protiv nekoga naravno su već prevaziđena priča."

I stavovi predstavnika oba bloka sindikata takođe su uzdržani, između ostalog i zbog toga što ne žele da se politički vezuju za bilo koga. Predstavnik Reformskog bloka sindikata Zvonko Pavićević kaže da ih isključivo zanima socijalni dio platforme:

"Kada je u pitanju Sindikat prosvjete, a ja sam siguran i ovaj Reformski dio sindikata kojem pripadamo, u ovom trenutku jer je ambijent u kojem živimo i politizacija svega i svačega u Crnoj Gori takva da se neće uključiti u politički dio ili razračunavanja neka politička ili rušenja. Mi hoćemo socijalni dio, socijalni dijalog, ono na što insistira Evropa i mi ćemo tako nešto da podržimo."

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata Crne Gore Veselin Vujanović:

"Čekamo da vidimo o čemu se radi, ali u startu moram reći da svaka bliskost sa nekom političkom partijom na neki način bi se ipak degradirala Sindikat kao neku apolitičku organizaciju, ali ako je neka ideja konkretna i jasna i od nje pretpostavimo da bi građani i radnici imali korist ne vidim zašto se možda ne bi odredili prema njoj i pozitivno. Ali moje je mišljenje da ipak svako u ovoj državi treba da radi svoj posao, da se partije bave svojim članstvom, svojim interesima, jer se oni ipak bore u suštini za vlast. Sindikat nije na tom fonu. Borimo se za prava radnika i zaposlenih u Crnoj Gori."

Za književnika i novinara Andreja Nikolaidisa, kako je ovim povodom rekao agenciji "Mina" prije nekoliko dana, to je nerealna ideja, u kojoj su stvari pogrešno postavljene. On smatra da nije siguran koje stranke treba da stvore taj blok, a da se on zove Evropska Crna Gora i da mogu naći najmanji zajednički imenitelj. Nikalaidis sumnja da Srpska lista može u dovoljnoj mjeri suspendovati srpski nacionalizam s jedne strane, a da Pokret za promjene može ubijediti dovoljan broj nesrpskog stanovništva da podrži listu na kojoj se nalaze i predstavnici Srpske radikalne stranke. On je ocijenio da je sve zamišljeno kao kombinacija ekonomskog populizma i srpskog nacionalizma i da to nije ništa novo. "To je ideološka matrica sa kojom je Demokratska partija socijalista u onom puču došla na vlast", rekao je Nikolaidis, koji smatra da je Crnoj Gori potrebno nešto inteligentnije i savremenije od toga.

XS
SM
MD
LG