Dostupni linkovi

Slaba podrška platformi Pokreta za promjene?


Lider Pokreta za promjene Nebojša Medojević

Osim nekoliko prijedloga za ponovni pokušaj okupljanja opozicije, predsjednik Pokreta za promjene Nebojša Medojević najavio je i platformu koja bi osim partija objedinila i civilni sektor, sindikate i intelektualce. Dok se čeka na sadržaj platforme, pokušali smo u pomenutom dijelu javnosti da dobijemo prve reakcije.

Prisjećajući se kako su mnogobrojne ideje opozicije i bez uključivanja drugih sektora društva sve odreda propadale, naši sagovornici su prilično rezervisani prema najavljenoj platformi Pokreta za promjene, o Savezu za slobodnu i prosperitetnu Crnu Goru, koja bi osim opozicije trebalo da okupi i nevladin sektor, intelektualce i sindikat. Sačekaće da vide sadržaj platforme pa da se definitivno o njoj izjasne, međutim, neke manjkavosti u startu se primjećuju. Dugogodišnji aktivista civilnog sektora, izvršni direktor Inicijative mladih za ljudska prava Boris Raonić:

"Inicijatori ove ideje, na žalost, u civilnom sektoru neće imati baš veliku pomoć i velikog partnera iz više razloga. Prvenstveni razlog je što civilni sektor u Crnoj Gori je itekako podijeljen, osim toga civilni sektor i nije previše zainteresovan za politička pitanja jer ukoliko uporedimo sa nekim inicijativama koje su postojale u Srbiji ili Hrvatskoj civilni sektor nije ni približno na tom nivou spremnosti i tog autoriteta da iznese ideje, promjene, javne kritike i sa treće strane zbog toga što je sama ta ideja o platformi naišla prvenstveno na neku odbojnost od samih opozicionih partija."

I Goran Đurović iz Centra za razvoj nevladinih organizacija kaže da prvo treba vidjeti na čemu se platforma temelji. Prevashodno je riječ o principima i vrijednostima oko kojih bi trebalo da se okupe poručuje:

"To pitanje principa i vrijednosti oko kojih se okupljaju građani u jednoj zemlji u jednoj državi, pa i Crnoj Gori. Da li će to uspjeti političke stranke da shvate i u odnosu na to da postave svoju platformu je veliko pitanje, vidjećemo. Ja pripadam onima koji smatraju da u Crnoj Gori sve političke stranke ne dijele iste principe i vrijednosti kao što ih naravno ne dijele ni u jednoj zemlji i da nije moguće praviti bilo kakve saveze ukoliko nema dogovora, prethodnog osnovnog dogovora o principima i vrijednostima budućeg razvoja Crne Gore kao društva. Same koalicije protiv nekoga naravno su već prevaziđena priča."

I stavovi predstavnika oba bloka sindikata takođe su uzdržani, između ostalog i zbog toga što ne žele da se politički vezuju za bilo koga. Predstavnik Reformskog bloka sindikata Zvonko Pavićević kaže da ih isključivo zanima socijalni dio platforme:

"Kada je u pitanju Sindikat prosvjete, a ja sam siguran i ovaj Reformski dio sindikata kojem pripadamo, u ovom trenutku jer je ambijent u kojem živimo i politizacija svega i svačega u Crnoj Gori takva da se neće uključiti u politički dio ili razračunavanja neka politička ili rušenja. Mi hoćemo socijalni dio, socijalni dijalog, ono na što insistira Evropa i mi ćemo tako nešto da podržimo."

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata Crne Gore Veselin Vujanović:

"Čekamo da vidimo o čemu se radi, ali u startu moram reći da svaka bliskost sa nekom političkom partijom na neki način bi se ipak degradirala Sindikat kao neku apolitičku organizaciju, ali ako je neka ideja konkretna i jasna i od nje pretpostavimo da bi građani i radnici imali korist ne vidim zašto se možda ne bi odredili prema njoj i pozitivno. Ali moje je mišljenje da ipak svako u ovoj državi treba da radi svoj posao, da se partije bave svojim članstvom, svojim interesima, jer se oni ipak bore u suštini za vlast. Sindikat nije na tom fonu. Borimo se za prava radnika i zaposlenih u Crnoj Gori."

Za književnika i novinara Andreja Nikolaidisa, kako je ovim povodom rekao agenciji "Mina" prije nekoliko dana, to je nerealna ideja, u kojoj su stvari pogrešno postavljene. On smatra da nije siguran koje stranke treba da stvore taj blok, a da se on zove Evropska Crna Gora i da mogu naći najmanji zajednički imenitelj. Nikalaidis sumnja da Srpska lista može u dovoljnoj mjeri suspendovati srpski nacionalizam s jedne strane, a da Pokret za promjene može ubijediti dovoljan broj nesrpskog stanovništva da podrži listu na kojoj se nalaze i predstavnici Srpske radikalne stranke. On je ocijenio da je sve zamišljeno kao kombinacija ekonomskog populizma i srpskog nacionalizma i da to nije ništa novo. "To je ideološka matrica sa kojom je Demokratska partija socijalista u onom puču došla na vlast", rekao je Nikolaidis, koji smatra da je Crnoj Gori potrebno nešto inteligentnije i savremenije od toga.

  • 16x9 Image

    Biljana Jovićević

    U novinarstvu je od 1998. godine. Radila tri godine na Radiju Crne Gore. Od septembra 2001. je izvještač iz Podgorice za RSE, a od jula 2009. je stalni član redakcije u Pragu.

XS
SM
MD
LG