Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Nepodeljena stranačka podrška Obami


Barak Obama i senator Džozef Bajden

Prvog dana nacionalne konvencije u Denveru, Demokrate su pokušale da ublaže ogorčenje pristalica Hilari Klinton i prikazale su svog predsedničkog kandidata Baraka Obamu kao američkog patriotu koji čvrsto stoji na zemlji.

Predsednik Demokratske partije Hauard Din otvorio je u ponedeljak veče četvorodnevnu konvenciju, koju, kako je rečeno, Obama mora da iskoristi za ujedinjenje stranke i povlačenje oštre razlike u odnosu na politiku svog republikanskog rivala Džona Mekejna.

Cilj prvog dana konvencije bio je da se ispriča lična storija Obame, sina kenijskog crnca i belkinje iz Kanzasa, koji je detinjstvo proveo na Havajima i u Indoneziji, radio tokom školovanja, a političku karijeru počeo kao opštinski organizator u Čikagu. Njegova supruga Mišel Obama obeležila je otvaranje, rekavši da njen suprug predstavlja tipične američke vrednosti, odbacivši optužbe republikanaca da je Obama "arogantna slavna ličnost".

"Svi smo mi vođeni jednostavnim verovanjem da svet kakav jeste nije dovoljan, da imamo obvezu da se borimo za svet kakav bi trebalo da bude", kazala je Mišel Obama.

"Pogledajte zbog čega učestvuje na izborima – da se okonča rat u Iraku, da se poboljšaju ekonomske prilike što bi olakšalo život svakoj porodici, da se omogući zdravstveno osiguranje svakom Amerikancu kao i da svako dete ima odlično obrazovanje. To će Barak Obama uraditi kao predsednik SAD", kazala je njegova surpuga Mišel.

Konvenciji je prve večeri prisustvovao i senator iz Masačusetsa Edvard Kenedi, brat ubijenog predsednika SAD Džona Kenedija.

"Sa Barakom Obamom – naša zemlja biće posvećena cilju kojem on teži. Rad počinje iznova. Nada ponovo jača i snovi oživljavaju", rekao je Kenedi, koji se bori protiv tumora na mozgu.

Senku na konvenciju je bacilo ogorčenje pristalica senatorke iz Njujorka, Hilari Klinton, koji su ozlojeđeni ne samo što je izgubila nominaciju, već i što je Barak Obama nije izabrao za svoju potpredsednicu, već senatora iz Delavera, Džozefa Bajdena.

Klintonova se pristalicama obratila iz svog štaba u Njujorku pre početka konvencije i pozvala na jedinstvo partije.

"Nema nikakve sumnje da ćemo ostati jedinstveni. To je cilj. Mi smo svi ipak demokrate. Nismo uniformisana partija. Razlikujemo se. Ali, ne pravimo greške, mi smo jedinstveni i ja ću sve učiniti da tako ostane", rekla je Hilari Klinton.

Barak Obama je rekao da je Hilari Klinton bila u najužem izboru za potpredsedničkog kandidata i negirao da između njega i bračnog para Klinton postoji razdor.

"Apsloutno sam uveren i da Hilari i Bil Klinton razumeju šta je ulog", rekao je Obama.

On je najavio će njegov govor u četvrtak, biti u duhu radnika, bez uzvišenih reči i detaljisanja o politici. Govornici na konvenciji su uglavnom optužvali Mekejna da pokušava da učvrsti nepopularnu politiku američkog predsednika Džordža Buša.


"Republikanci kažu da Džon Mekejn ima iskustva. Mi kažemo da Džon Mekejn ima iskustva da bude loš"
, rekla je predsednica Predstavničkog doma Nensi Pelozi.

Prema poslednjem istraživanju javnog mnjenja, Obama i Mekejn su izjednačeni u trci za Belu kuću sa 47 odsto podrške među biračima. Po završetku stranačkih izbora za predsedničkog kandidata Demokrata, Obama je imao prednost u odnosu na Mekejna od šest odsto.

XS
SM
MD
LG