Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Šimić u BiH, izručenje upitno


Ognjen Šimić

Doktor Ognjen Šimić se nalazi u Sarajevu i već se obratio poznatom advokatu Nikici Gržiću da ga zastupa u pravnim predmetima na teritoriji Bosne i Hercegovine. Gržić je, također, izjavio kako očekuje da će Hrvatska vlastima Bosne i Hercegovine uputiti nalog za njegovo izručenje, ali da je Šimić državljanin Bosne i Hercegovine i stoga ne može biti izručen drugoj zemlji.

Doktor Ognjen Šimić, osuđen u Hrvatskoj za 18 slučajeva primanja mita, nalazi se u Sarajevu, potvrdio je medijima njegov otac, ugledni sarajevski ginekolog i profesor Srećko Šimić. Riječkog kardiologa u Sarajevu zastupa advokat Nikica Gržić:


„Doktor Ognjen Šimić se meni javio radi eventualnog zastupanja u postupku ekstradicije Republici Hrvatskoj ukoliko taj postupak bude pokrenut od nadležnih vlasti Republike Hrvatske. S obzirom da je Ognjen Šimić državljanin Bosne i Hercegovine, a po Ustavu BiH, BiH ne može izručivati svoje državljane osim Haškom tribunalu, taj postupak, ako bude pokrenut kod Suda BiH, bit će obustavljen.“


Ministarstvo pravde BiH zaduženo za ekstradiciju nije dobilo zahtjev Republike Hrvatske za izručenjem Šimića, potvrdio je pomoćnik ministra Nikola Sladoje. A i da jeste, pojašnjava, prema Zakonu o krivičnom postupku BiH, državljanin ove zemlje neće biti izručen drugoj državi. Ovaj problem vezan je uz veliki broj dvojnih državljanstava, te nepostojanje međunarodnih ugovora o izručenju, kaže Sladoje i dodaje:


„Jeste dvojna državljanstva, ali imamo slučajeve s Austrijom. Ne mora biti ni dvojni državljanin - ako Austrijanac počini krivično djelo u BiH i pobjegne u Austriju ponovo neće biti izručen. Taj problem je prisutan u svijetu. Suverenost svake države, pored ostalog, podrazumijeva i njenu mogućnost da sama stvara, uređuje i organizuje krivično-pravnu zaštitu prema svojim interesima. I u tome je problem. Imamo i slučaj Šaćirbeja koji je u Americi, imamo mnogo tih slučajeva.“


Predsjednik Ljekarske komore Kantona Sarajevo dr. Bećir Heljić je, kaže, za Šimićevu kaznu saznao iz medija. Iako kaže da mu je žao, prvenstveno zbog Šimićevih roditelja, Heljić smatra da su ovakvi primjeri za osudu:


„Trebalo bi zaista ko je god gdje u svijetu se ogriješio o kodeks Hipokratove zakletve da treba biti sankcionisan na nivou cijelog svijeta. To je moje lično mišljenje kao ljekara i čovjeka pod zakletvom tom istom. Zaista mi je žao što se tako desilo. Imam veoma, veoma visoko mišljenje o toj porodici, njegovom veoma uglednom ocu i majci koji su jako puno zadužili zdravstvo, educirali puno ljudi u Sarajevu i ogled su visoke moralnosti ličnosti u toj profesiji. Siguran sam da i oni isto ovo moje mišljenje imaju.“


No, doktor Ognjen Šimić mogao bi biti krivično gonjen i u BiH, potvrdio je Gržić dodavši kako nema nadležnost nad slučajem koji se protiv njegovog klijenta vodi u Hrvatskoj:


„Pravni osnov za ustupanje krivičnog progona, odnosno vođenje postupka u BiH postoji, ali tek ukoliko Hrvatska ustupi predmet nadležnim organima BiH.“


U BiH se također krio i doktor Vladin Višnjevac, ginekolog optužen da je svojom greškom doveo do smrti novorođene bebe 2002. godine u Velikoj Britaniji. Ove činjenice otvorile su i Pandorinu kutiju u BiH zvanu zakonski neuređen i nejedinstven prostor u oblasti zdravstva. Naime, Višnjevac ili dr. Šimić bi, ukoliko to požele, ljekarsku praksu mogli nastaviti obavljati u Sarajevu, Banjoj Luci ili bilo gdje drugo u BiH bez obzira na presudu, tvrdi Heljić:


“Jer imam, nažalost, iskustvo kao predsjednik Ljekarske komore da su kolege dolazile, neću reći iz drugog entiteta nego iz drugih kantona gdje su napravili prekršaj, odnosno radili na način da su se ogriješili o etiku ljekarsku i zakletvu Hipokratovu, a onda su u drugim kantonima mogli da nastave bez ikakvih problema, a ovo je još slučaj iz druge države, tako da mislim da zaista smo zakonski neuređen prostor u Evropi.“


I uz međunarodnu potjernicu od izručenja Šimića najvjerovatnije neće biti ništa. Po istom principu iz BiH u Hrvatsku pobjegao je i Ante Jelavić dva dana prije izricanja presude. Jelavić, inače dvojni državljanin ovih zemalja je, podsjetimo, osuđen za milionsku pronevjeru u Hercegovačkoj banci za koju ga je Sud BiH osudio na 10 godina zatvora.
  • 16x9 Image

    Dženana Halimović

    U novinarstvu je od 1998. godine, a prve novinarske korake počinje u listu Oslobođenje. Bavi se istraživačkim novinarstvom, temama ratnog zločina, organizovanog kriminala i korupcije. Dobitnica nagrada "Global Human Rights Award" i Unije novinara BiH 2003.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG