Dostupni linkovi

Crna Gora će ipak graditi autoput


Od objavljivanja informacije o raskidu ugovora sa konzorcijumom Alpina Por, u crnogorskoj javnosti su se pojavile sumnje u najavljivani početak gradnje autoputa Bar-Boljare, koji bi povezao jug i sjever Crne Gore, i nastavljao dalje, ka Srbiji. Međutim, po svemu sudeći, razloga za bojazan, nema.

Crna Gora će dobiti autoput koji će spojiti jug i sjever države, bez obzira što Srbija odlaže projekat izgradnje puta Horgoš - Požega. Prema riječima crnogorskog ministra pomorstava i saobraćaja Andrije Lompara, postoji neizvjesnost samo u vezi dionice koja bi trebalo da poveže Crnu Goru i Srbiju od Berana do Boljara. Ukoliko se to desi jedna od alternativa je krak prema Kosovu.


Ministar Andrija Lompar:

"Dio do Berana do Boljara odnosno ta treća i posljednja sekcija, koja se radi na ovom dijelu autoputa, biće završena u periodu od 2015. do 2017. godine, a počinjemo sa prvom dionicom Smokovac - Mateševo, a do tada ćemo tačno znati što se dešava sa tim putem, tako da najveći uticaj ima praktično na dinamiku posljednje faze, odnosno, izgradnju posljednje dionice od Berana do Boljara. Dvije godine ne bi imalo nekog većeg uticaja, ako bi to bilo nešto značajnije, ako Srbija preorijentiše tu neku svoju strategiju saobraćaja, pa se orijentiše na druge pravce, a ne na ovaj, onda bismo mi u toj kasnijoj fazi vidjeli da li je to Berane Boljare ili je to neki drugi krak. Ovaj autoput na sjeveru ima svoj krak koji ide prema Kosovu. Nema nikakvoga straha za realizaciju ovog projekta zato što su i konsultanti i mi računali na jednu takvu rizičnu situaciju otpočetka. Ako dođe do izgradnje tog dijela puta u Srbiji dobro je, ako ne, radimo to što imamo i sa čim smo krenuli - bilo ga ne bilo."

Prethodno je objavljeno da je Vlada Srbije odlučila da raskine ugovor o davanju koncesije za auto put Hogoš Požega sa konzorcijumom Alpina Por. U domaćoj javnosti su se odmah mogle čuti špekulacije da gradnja auto puta od Podgorice prema sjeveru Crne Gore neće skoro početi jer će Vlada teško pronaći koncesionara koji bi taj put gradio bez skupih garancija o frekvenciji auto puta. Ministar Andrija Lompar je, rekavši da raskid ugovora Vlade Srbije i konzorcijuma Alpina Por na odluku crnogorske Vlade neće imati nikakvog uticaja, rekao da će kašnjenje ovog projekta ipak imati određenog uticaja na atraktivnost autoputa Bar - Boljare za koncesionare:

"Na odluku Vlade neće uticati, a na atraktivnost za koncesionare i za finansijere svakako će biti izvjesnog uticaja. Međutim, kolikog i kakvog će uticaja imati ne možemo još da kažemo jer sve prognoze saobraćaja koje su rađene u studijama dosadašnjim koje su konsultanti napravili nije se uzimao u obzir taj takozvani novostvoreni saobraćaj koji bi se generisao izgradnjom autoputa ili novih puteva kroz Srbiju već se to radilo na postojećoj saobraćajnoj platformi sa povećanjem koji je vezan za povećanje bruto domaćeg proizvoda u regiji tako da u nekom računskom smislu neće biti nikakvih posljedica."

Milan Kovačević, srbijanski konsultant za strana ulaganja, smatra da je realno da Srbija kao prioritet ima izgradnju takozvanog Koridora 10 koji spaja zapad i istok Evropske unije. Informacija o propasti koncesije za put Horgoš - Požega zapravo dobra vijest jer je ona ustvari odavno propala, rekao je Kovačević, koji je odgovorio na pitanje da li je put Horgoš Požega za Vladu Srbije za stalno ili bar za neko vrijeme mrtav projekat:

"Ovaj projekat ne mora biti mrtav i mogao bi se relativno brzo aktivirati ako bude kapaciteta onih koji na tome rade. Ja ne verujem da je u ovoj situaciji sa Srbija Putevima i sa ovakvim ministarstvima koja mi sada imamo da će se to stvarno dogoditi, ali bi to moglo se dogoditi. Hrvati su pokazali da i sa svojim sredstvima i sa zaduženjem, Hrvatska je više zadužena nego Srbija, više nego Crna Gora, da se ne može više stvari uraditi ako vi to profesionalno postavite, ako na tome ozbiljno radite, ako koristite razne izvore i mogućnosti. Tako da ne bi moralo. Nama je veliki prioritet takođe, a put koji bi prolazio kroz dosta naseljena područja Čačka, Užica, Zlatibor je izuzetno važan turistički centar, tu smo već došli vrlo blizu crnogorske granice, tako da perspektive da se taj put pravi postoje."

XS
SM
MD
LG