Dostupni linkovi

Ruski parlament traži priznanje nezavisnosti


Predsjednik gruzijske separatističke regije Abkhazije u obraćanju Parlamentu Rusije, 25. avgust 2008.
Predsjednik gruzijske separatističke regije Abkhazije u obraćanju Parlamentu Rusije, 25. avgust 2008.

Gornji dom ruskog parlamenta jednoglasno je zatražio od predsjednika Dmitrija Medvedeva da prizna dvije gruzijske separatističke regije - Južnu Osetiju i Abkhaziju.

Donesenu rezoluciju u istom tekstu trebao bi potvrditi tijekom dana i donji dom parlamenta. Istodobno je francuski predsjednik Nicolas Sarkozy sazvao izvanredni summit Evropske unije o gruzijskoj krizi za 1. rujan.

Novi korak Moskve zasigurno će dodatno razljutiti zapadne saveznike Gruzije. Iako je rezolucija neobvezujuća, očito je da Moskva želi pokazati zube međunarodnoj zajednici. No, i Washington i Bruxelles namjeravaju iznova preispitati odnose sa Rusijom, ali i Kremlj je spreman na to. Stalnim provokacijama vlasti u Tbilisiju, nepovlačenjem vojnika sa gruzijskog teritorija, Rusija nastoji što više zakomplicirati krizu na Kavkazu. Sergej Mironov, predsjedavajući ruske Dume, zahtjev za priznavanjem nezavisnosti dvije separatističke regije je ovako obrazložio:

"Narodi Južne Osetije i Abkhazije imaju sva prava da steknu nezavisnost. A jedan od najvažnijih principa međunarodnog prava - je pravo naroda na samoodređenje."

Mironov ističe da će rusko priznanje nezavisnosti dvije gruzijske regije omogućiti tamošnjem stanovništvu stabilan i siguran život u miru.

Na izvanrednoj sjednici ruske Dume sudjelovao je i predsjednik Južne Osetije Eduard Kokoity koji je kazao kako Južna Osetije i Abkhazija "imaju više političkog i legalnog osnova za nezavisnost od Kosova".

Vojni sukob između Rusije i Gruzije, čije prozapadno vodstvo pokušava umanjiti utjecaj Moskve i traži članstvo u NATO-u, dovelo je rusko američke odnose na razinu iz doba hladnoga rata, ocjenjuju brojni analitičari.

XS
SM
MD
LG