Dostupni linkovi

Sastanak lidera bh. partija: još jedan “pucanj u prazno”


Miroslav Lajčak
Miroslav Lajčak

Lideri šest vodećih političkih stranaka u BiH na današnjem sastanku u Sarajevu nisu postigli dogovor o ključnim poltičkim pitanjima za neophodne reforme u ovoj zemlji. Visoki predstavnik Miroslav Lajčak je izjavio da se danas više razgovaralo nego dogovaralo, ali da su razgovori bili korektni.

Kako je saopštio predsjednik SDA, Sulejman Tihić, u ulozi domaćina sastanka, izostao je konsenzus o popisu stanovništva, a podršku nije dobio ni prijedlog da se ovaj popis obavi bez etničkih kategorija kao što su nacionalna i religijska pripadnost te upotreba jezika.

"Nije postignut konsenzus ni o načinu rješavanja pitanja državne imovine i pravnog statusa distrikta Brčko, ali je dogovoreno da sve stranke dostave svoja pravna mišljenja u pogledu donošenja zakona o državnoj imovini", rekao je Tihić.

On je objasnio da su u pogledu pravnog statusa Distrikta Brčko podijeljena mišljenja na one koji žele da se taj status rješava putem dopune Ustava BiH i onih koji su za to da se to uradi putem zakonskih rješenja.

“Lideri su saglasni da treba provesti reformu Ustava, ali ne postoji minimum zajedničkog stava o tome šta bi bio sadržaj te reforme “, dodao je Tihić.

“Šestorka” nije postigla saglasnost ni u pogledu donošenja zakona o zabrani negiranja genocida u BiH.

Implementacija Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između BiH i EU i Evropsko partnerstvo - jedina je tačka dnevnog reda oko koje su učesnici sastanka postigli značajan stepen saglasnosti. Dogovoreno je da predsjedavajući Vijeća ministara Nikola Špirić dostavi informaciju koji konkretni uslovi nisu ispunjeni i gdje postoje problemi.

Naredni sastanak biće održan do polovine oktobra ove godine, a domaćin tog sastanka biće predsjednik PDP-a Mladen Ivanić.

Sastanku su prisustvovali visoki predstavnik Miroslav Lajčak, predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić, predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata Milorad Dodik, predsjednik SDA Sulejman Tihić, predsjednik Stranke za BiH Haris Silajdžić, predsjednik Hrvatske demokratske zajednice BiH Dragan Čović, predsjednik HDZ 1990 Božo Ljubić, u ime predsjednika Partije demokratskog progresa Mladena Ivanića, sastanku je prisustvovao Branislav Borenović.

BH političari na sastanak došli s oprečnim stavovima


Lider Stranke za BiH Haris Silajdžić izjavio je pred početak sastanka da misli kako danas može biti razgovarano o okviru i procesu ustavnih promjena, ali ne i o samoj suštini ovih promjena. On je dodao da pregovori o ustavnim reformama moraju biti potpuno transparentni, te da se u njih moraju uključiti međunarodna zajednica i Parlament BiH.

Haris Silajdžić

Što se popisa stanovništva tiče Silajdžić kaže : “Popis stanovništva je potreban, ali ga je moguće provesti bez etno-kulturnih karakteristika. Narvno ostaje popis iz 1991. godine, kao baza za popunjavanje, na primjer, radnih mjesta itd.”

Predsjednik HDZ-a 1990 Božo Ljubić je izjavio da su stavovi i zadaci u Evropskom partnerstvu i Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju važni za BiH i o tome postoji puni politički konsenzus, ali da se u budućem periodu treba koncentrisati na reformu Ustava BiH i ostvarivanje pune konstitutivnosti sva tri naroda u BiH.

Govoreći o popisu stanovništva, Ljubić je podsjetio da je kao ministar tri puta zaustavio donošenje odluke o organizaciji popisa stanovništva 2011. godine, jer - kako je objasnio, smatrao da za to nema uslova.

“Svjestan sam da je za ekonomsko planiranje i korištenje evropskih fondova potrebno provesti evidentiranje stanovnika. Spreman sam pristati na to da se prvi naredni popis obavi bez pitanja o nacionalnoj i vjerskoj pripadnosti da bi se otklonile sve eventualne manipulacije rezultatima popisa. Temeljni uvjet za popis stanovništva 2011. godine trebalo bi da bude puna realizacija Aneksa 7. Dejtonskog sporazuma, odnosno, okončanje procesa povratka izbjeglih i raseljenih lica u BiH.”

Predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata Milorad Dodik izjavio je da niko ne smije bilo kakvim političkim dogovorom uskratiti pravo građanima da se na popisu izjašnjavaju o nacionalnoj i vjerskoj pripadnosti.

"Ja sam Srbin i neću da nakon takvog krnjeg popisa ispadnem neko drugi. To je podvala na koju RS neće pristati. Tokom susreta zastupaću stav da popis u BiH 2011. godine bude proveden u skladu sa standardima EU. Ukoliko na nivou BiH ne bude razumijevanja za ove stavove, RS će samostalno organizovati popis stanovništva."

Lider Hrvatske demokratske zajednice BiH Dragan Čović je okupljenim novinarima izjavio da bi danas trebao biti dogovoren plan aktivnosti u narednih nekoliko mjeseci.

"Ja osobno očekujem, prije svega, dogovor o potrebnim aktivnostim u narednih par mjeseci. S obzirom na to da smo napravili dužu pauzu i da se bliže izbori, treba izbjegavati retoriku koja će nas udaljiti od stola za kojim bi se trebali dogovarati."

Ispred zgrade u kojoj se održava sastanak najznačajnijih bh. političara, mirne proteste je održalo stotinjak članova i pristalica Narodne stranke - Radom za boljitak, smatrajući da se lideri ne trebaju sastajati posebno, nego da se sva ključna pitanja budućnosti zemlje moraju rješavati u institucijama sistema a prije svega u Parlamentu BiH.


Dodik iskoristio boravak u Sarajevu za susret sa porodicom Karadžić

Milorad Dodik

Predsjednik Vlade Republike Srpske Milorad Dodik, u pauzi sastanka bh. lidera, razgovarao je u Istočnom Sarajevu sa suprugom haškog optuženika Radovana Karadžića, Ljiljanom Zelen-Karadžić i kćerkom Sonjom Karadžić-Jovičević, te im obećao pomoć u ostvarivanju prava koja imaju u skladu sa zakonom.

Nakon razgovora Sonja Karadžić-Jovičević rekla je da su premijera Dodika upoznali sa svojim problemima prije i nakon hapšenja Radovana Karadžića.

Dodik je izjavio da su njihovi zahtjevi u skladu sa zakonom, te da imaju prava kao svi slobodni građani.

"Ništa spekulativno ne traže, jednostavno traže da imaju prava kao svi slobodni građani", izjavio je Dodik uz zaključak da poštuje taj stav porodice Karadžić.
XS
SM
MD
LG