Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Završava još jedan filmski praznik u Sarajevu


Sarajevo Film Festival, jedna od najznačajnijih regionalnih ali i međunarodnih smotri filmske umjetnosti, bliži se kraju. Sutra će Festival biti završen i proglašeni pobjednici - između ostalog, dodijelit će se "Srce Sarajeva" za najbolji film.

U proteklih sedam dana u Sarajevu bilo je sve u znaku filma. Pred završnicu 14. Sarajevo Film Festivala, organizatori ističu kako je ovogodišnji festival nadmašio sva njihova očekivanja. Direktor Festivala Mirsad Purivatra:

„Ja mislim da je sve ono što smo mi zamislili praktično i realizovano, čak u mnogim segmentima je i nadmašen plan. Interes publike je znatno veći nego protekle godine, što nas zaista ohrabruje. Gotovo sve projekcije su bile pune. Prema prvim podacima, nakon prvih šest dana imamo 21, ili 22 posto veći broj prodatih, odnosno izdatih ulaznica. Mislim da je atmosfera u gradu takva da se zaista grad ne može prepoznati, da svi uživaju - i građani i gosti. Filmovi su dobri, kritike dobre.“

Svih devet lokacija u gradu u kojima su se prikazivali filmovi bile su većinom ispunjene do posljednjeg mjesta. Za regionalne filmove koji se i bore za nagrade Festivala tražila se karta više, ističe selektorica ovih filmova Elma Tataragić:

„Ono što je meni posebno važno i posebno značajno jeste što je publika prihvatila takmičarski program kao najvažniji program Festivala, najznačajniji program Festivala i projekcije su pune. Ono što je fascinantno, ne samo da su pune nego zaista vlada veliko interesovanje. Jedan kuriozitet je jedna nova otvorenost prema tim filmovima, prema pričama iz ove regije i publika je zaista fenomenalna. Ostaje do kraja projekcija, čeka poklon autora, ekipe filma na bini.“

Teško je pobrojati sva imena iz svijeta filma koja su posjetila Sarajevo u vrijeme Festivala. Jednu od najzahtjevnijih uloga na ovogodišnjem SFF-u ima predsjednik žirija takmičarskog programa za igrani film. Ove godine ta čast pripala je turskom redatelju i ovogodišnjem pobjedniku festivala u Cannesu, Nuri-u Bilge Ceylanu:

„Za mene jedna zemlja znači upoznavanje ljudi te zemlje. Ako ja volim ljude, volim i tu zemlju. Ja volim ove ljude ovdje u BiH zato što oni nisu tako profesionalni kao, recimo, u Njemačkoj, ali su mnogo prirodniji. Ova država ima mnogo sličnosti sa Turskom, osobito hrana.“


Među brojnim gostima iz regije prvi put na Festivalu gostovao je i jedan od najpoznatijih glumaca bivše Jugoslavije Slavko Štimac. U Sarajevo je došao promovirati svoj film „Bucik Riviera“ hrvatskog redatelja Gorana Rušinovića:

„Ja Sarajevo znam iz drugih izvora. Znam ga kad je otvorena akademija dramska, znam ga sa prvim profesorima, znam ga sa prvim ljudima koji su bilo šta organizovali u vezi toga u ovom gradu. Ali to nije važno. I sad da ne bih davao neke konvencionalne izjave, meni je mnogo važnije od Festivala to što sam ja došao u grad koji volim i za koji me vežu neke emotivne uspomene. To mi je puno važnije od Festivala.“

Što se tiče sama veličine Festivala i broja filmova koji budu prikazani ovo je maksimum što Sarajevo može ponuditi jer u glavnom gradu BiH nedostaje dovoljan broj kinodvorana. Faruk Lončarević, bh. redatelj i uposlenik SFF-a:

„Mislim da je jako dobro što Festival nije pokušavao da raste od prošle godine jer prošle godine je otprilike zatvorio ono što su mogućnosti Sarajeva infrastrukturne. Ja se nadam da će Sarajevo i uopšte svi oni koji bi mogli preduzeti neke akcije i učiniti nešto da bi se povećao broj kina, da bi se povećali kapaciteti. Mislim da SFF može da raste, ali da sada ima jedan mali problem uopšte fizičke mogućnosti da se širi.“


Do kraja Festivala ostalo je još vidjeti jedan flilm kako i sačekati dobitnike nagrada. Među 10 najboljih regionalnih ostvarenja regije za nagrade se bore tri turska, dva mađarska i hrvatska filma, te jedna austrijski, srbijanski i slovenski film.

  • 16x9 Image

    Ivan Katavić

    Od 2005. suradnik redakcije sarajevskog dopisništva Radija Slobodna Europa. Najčešće obrađuje teme iz života običnih ljudi, kulture i sporta. Dobitnik treće nagrade Regionalnog radijskog festivala u Tuzli 2008. za priču o vjerskoj toleranciji u BiH, te dobitnik specijanog priznanja UNICEF-a 2012. za novinarski doprinos kampanji "Pravda za svako dijete".

XS
SM
MD
LG