Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Od Orhana Pamuka do Matije Bećkovića


Obično kada idemo na odmor nosimo makar jednu knjigu. Od kada su prije par godina pojedini mediji postali izdavačke kuće ljubitelji knjiga jeftino mogu doći do vrijednih djela kako domaće tako i strane književnosti. Knjige se traže i kupuju i u knjižarama.

Šetnja podgoričkim knjižarama uvjerila nas je da su vrlo snabdjevene. Gotovo sva važna djela svjetske književnosti, bestseleri, stručna literatura, klasici sve češće i literature na stranim jezicima mogu se naći po vrlo pristupačnim cijenama. U knjižari "Duet", koja je ujedno i kafe, dobijamo informacije o tome što se najviše čita ovog ljeta:

"Najviše što se traži je Orhan Pamuk, Elizabeta Abot, "Sjećanja" od Adelaide Marć o njenom životu sa Če Gevarom, Paolo Koeljo "Vještica s Porta Gala", to je njegova zadnja knjiga, Justin Gorder, bilo što od njega, traže se djela Habjanović Đurović, Jovanovićke i Mojsilovićke. Traži se "Uspon i pad Parkinsonove bolesti" Basare, Pavić, Pekić, zadnja knjiga Matije Bećkovića".

RSE: Ko vam najviše dolazi?

"Samo ljubitelji knjige najviše."

RSE: Koja je to generacija?

"Neka srednja generacija."

RSE: Inače, pošto ste ovdje blizu Gimnazije koliko vam gimnazijalci dolaze?

"Kada je lektira u pitanju onda jako često, ali u drugom periodu ne."

RSE: Ovo nije jedina knjižara koja je ujedno i lokal, odnosno kafe. Da li to ima uticaja?

"Kako da ne. Ne samo što kupe knjigu nego uzmu i prelistaju knjigu u lokalu dok ispijaju kafu ili sok i onda uslijedi i prodaja."

Zanimljivo je da sve tri knjižare koje smo posjetili imaju različitu top deset listu najprodavanijih knjiga, što navodi na zaključak da svaka knjižara ima svoj klub ili profil čitatelja što se zaista može i osjetiti kada ih obiđete, posebno jednu za drugom. Svi su zadovoljni posjetom upravo u ljetnjim mjesecima kada se najviše čita beletristika. U Gradskoj knjižari su nas uputili na PR Draganu Bošković:

"Ubjedljivo sada je trenutno popularna knjiga "Senka vatra" od Karlos Luisa Sapona i kada se to upoređuje sa nekim evropskim top listama negdje je jako slična situacija. Jako čitana knjiga je i "Seksualni život moje ujne", zatim imamo Mariju Jovanović koja je redovno na našim top listama: "Spletkarenje sa sopstvenom dušom", prije svega, pa onda "Idi vreme" i tako dalje".

RSE. Što je sa crnogorskim autorima?

Bošković: Što se toga tiče imamo jako dobru saradnju sa svim autorima, imamo sve knjige obzirom da smo mi izdavač, izdavačka kuća je takođe "Nova knjiga". Kod nas se čitaju knjige Bojana Jovanovića, Branka Baletića i njegovu knjigu.

Na kraju smo u kultnoj gradskoj knjižari "Karver", gotovo kulturnom centru Podgorice koji je osmislila poznata glumica Varija Đukić. U "Karver"-u, smještenom u predivnom starom ambijentu na obali Ribnice, za tri godine postojanja gostovala je najpoznatija, ne samo književna, već i umjetnička i javna elita sa prostora bivše Jugoslavije. I u "Karver"-u smo se raspitivali što se ovog ljeta čita:

"Najveće interesovanje ovog ljeta je vezano za knjigu "Grad u zrcalu" Mirka Kovača, njegov posljednji roman, na drugom mjestu su "Avanture nevaljale djevojčice" Marije VargasAljose, novi roman "Staljinova sablja" Ivana Ivanija, zatim već jako popularni godinama "Lutajući Bokelj" gospodina Malovića, "Dan oprečnika" Sorokina, "Sputnik ljubav"".

RSE: Koji su najpopularniji autori iz regiona?

"Gost knjižare "Karver" bio je Miljenko Jergović, koji je prošle godine dobio nagradu "Meša Selimović""."

RSE: Od ove mlađe generacije crnogorskih pisaca ko se najviše traži?

" Andrej Nikolaidis, Balša Brković i Ognjen Spahić."

RSE: Imate li knjige na stranim jezicima i literature?

"Imamo najviše na engleskom i na albanskom."

RSE: Kako vam prolaze?

"Sasvim dobro s obzirom na to da je "Karver" popularno mjesto u smislu sjedenja i uživanja u ambijentu koji je zaista divan i u smislu kupovine knjiga naši gosti su često stranci."

XS
SM
MD
LG