Dostupni linkovi

Novi razgovori o spornim pitanjima


Veliki sastanak lidera političkih partija sa visokim predstavnikom održan je zadnji put u decembru prošle godine, kad je pregovarano o reformi policije.
Veliki sastanak lidera političkih partija sa visokim predstavnikom održan je zadnji put u decembru prošle godine, kad je pregovarano o reformi policije.

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Miroslav Lajčak sutra će ponovo razgovarati s liderima šest najjačih političkih partija u BiH. Na dnevnom redu je cijeli niz otvorenih pitanja - od ustavnih reformi, mogućnosti popisa stanovništva, do državnog zakona o zabrani negiranja genocida.

S obzirom da vodeći političari o svim ovim pitanjima imaju oprečne stavove, teško da će biti postignut bilo kakav dogovor. Opozicija već tvrdi da će jedini rezultat biti skretanje pažnje s ozbiljnih ekonommskih i socijalnih problema koje BiH ima.


Domaćin sutrašnjeg sastanka je Stranka demokratske akcije. Predsjednik SDA Sulejman Tihić o temama koje će se naći na dnevnom redu kaže:

„Implementacija Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i evropsko partnerstvo, o čemu će izvijestiti gospodin Špirić, zatim popis stanovništva, potom ispunjavanje preostalih ciljeva i uvjeta koje je definisalo Vijeće za implementaciju mira. To se odnosi na državnu imovinu, Distrikt Brčko, strategiju o kažnjavanju ratnih zločinaca, zatim ustavna reforma, način procesa, implementacija ustavne i zakonskih odredbi o ravnopravnosti, odnosno o konstitutivnosti naroda i donošenje državnog zakona o zabrani negiranja genocida.“

O nekim od ovih pitanja više ćemo razgovarati načelno, a neka moramo više konkretizovati, kaže Tihić:

„O ustavu ćemo razgovarati više u smislu kada započeti ustavnu reformu i na koji način je voditi - da li preko parlamenta, eksperata, političkih lidera itd., a u nekim pitanjima ćemo morati biti konkretniji.“

Svoj dolazak na sastanak potvrdili su predstavnici Saveza nezavisnih socijaldemokrata, Stranke za Bosnu i Hercegovinu, Hrvatske demokatske zajednice BiH, Partije demokratskog progresa i Hrvatske demokratske zajednice 1990. Sastanku će prisustvovati i visoki predstavnik međunarodne zajednice Miroslav Lajčak.

Od lidera šest vladajućih stranaka očekujemo da predstojeći sastanak iskoriste za postizanje političkog konsenzusa oko strategije za BiH, odnosno šta i kako dalje nakon septembra, kaže portparol OHR-a Mario Brkić:

„To što su izbori pred nama ne znači da se mora i stajati. Obaveze koje prozilaze iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, kao i uvjeti i ciljevi koji su definirani od strane Vijeća za implementaciju mira u smislu tranzicije OHR-a na Ured specijalnog predstavnika EU predstavljaju veoma jasan dnevni red za naredne mjesece i to je ono oko čega se treba postići dogovor jer, na kraju-krajeva, EU će ocjenjivati BiH na osnovu njene sposobnosti da provede potpisani Sporazum o stabilizciji i pridruživanju.“

Za predsjednika SNSD-a Milorada Dodika najznačanije tema o kojoj će se razgovarati je ispunjavanje uslova Savjeta za implementaciju mira:

„Kao što znate, ostalo je da se ispuni vezano za dogovor oko te famozne priče o državnoj imovini, koju je Ešdaun nametnuo bez ikakve potrebe jer je ona već riješena Ustavom BiH. I drugo pitanje je vezano za opet nešto što je iznenadno iskrslo, a to je pitanje ponovog definisanja statusa Brčkog. Mi idemo sa namjerom da postavimo i pitanje popisa. Mislim da je dobro što ćemo se naći i o tome razgovarati, ali svakome slučaju mora da bude jasno da je naša pozicija isključivo motivisana ili ograničena onim što se zove Ustav i interesi RS-a, u skladu s ustavno-pravnim poretkom u RS-u i BiH na svim tim pitanjima.“

Za Stranku za BiH i oba HDZ-a najvažnija tema razgovora će biti ustavne promjene. Veso Vegar, iz HDZ-a 1999, od sastanka ne očekuje mnogo:

„Nisam veliki optimist da je moguće postići dogovor. Ali očekujem otvorenu razmjenu mišljenja i iskren dijalog koji će možda biti dobra pretpostavka za ozbiljne razgovore o tim pitanjima nakon izbora. Izborna kampanja jasno da je otežavajući čimbenik, ali i bez toga to su tako krupna i teška pitanja o kojima je zbilja teško naći koncenzus. Za nas je najvažnije pitanje ustavnih promjena. HDZ 1990 se zalaže odavno za potpuno novi ustav, potpuno novi pristup tom pitanju. A i o ostalim pitanjima na dnevnom redu imamo potpuno jasna stajališta, usuglašena na jučerašnjoj sjednici Predsjedništva održanoj u Sarajevu.“

Branislav Borenović, koji će mijenjati lidera PDP-a Mladena Ivanića, s obzirom na obiman dnevni red ne vjeruje da će biti moguće postići bilo kakav konkretniji dogovor, osim možda o primjeni Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju:

„Ne samo tako prešorik dnevni red nego i koncept dnevnog reda može dovesti do toga da ne dođe do neke vrste dogovora, ali u svakom slučaju razgovarati treba, treba iznositi argumente i treba poštovati stavove političkih stranaka i lidera političkih stranaka iz BiH. Ali, najvažanije je da treba poštovati Dejtonski mirovni sporazum i treba poštovati da je BiH sastavljena od tri konstitutivna naroda i da je sastavljena od dva potpuno ravnopravna entiteta, sa svim svojim nadležnostima koje imaju.“

S obzirom na prilično suprotstavljene stavove o većini tema, ipak ozbiljnije razgovore političkih lidera treba očekivati tek nakon održavanja lokalnih izbora 5. oktobra.

XS
SM
MD
LG