Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Da li je Rusija pripremala rat u Gruziji?


Ruski tenkovi na putu Gori-Tbilisi, 22. avgust 2008

Dok se nastavljaju tenzije između Rusije i Zapada oko povlačenja ruskih trupa iz Gruzije, u međuvremenu sve je više detalja koji ukazuju da je Moskva pripremala akciju unapred a da nije reč samo o iznuđenoj intervenciji u cilju zaštite civila u Južnoj Osetiji.

Said Tsarnajev iz glavnog grada Čečenije Grozni, frilens fotograf koji radi za agenciju Rojters, došao je u prestonicu Južne Osetije Šinvali 7. avgusta nekoliko sati pre nego što su počeli sukobi. Trebalo je da napravi fotografije o prirodi u tom kraju. Međutim, zatekao je dosta ruskih novinara.

"U hotelu u kojem sam odseo bilo je 48 ruskih novinara koji su stigli tri dana ranije i očito znali da se nešto sprema", kaže za Radio Slobodna Evropa Tsarnajev. Te večeri počeli su sukobi. Njegova izjava ne može biti potvrđena iz drugih izvora. No, sve je više dokaza da je Rusija unapred pripremala intervenciju, samo je čekala povod.

Stiven Pifer, bivši američki ambasador u Ukrajini, kaže za naš program da je retorika Moskve i izveštavanje ruskih medija ukazivalo da je sve unapred isplanirano.

"Retorika Moskve o etničkom čišćenju i genocidu nije odgovarala relanosti ali je svakako bila u skladu sa velikom operacijom Rusije koja je imala cilj da neutrališe svaki uspeh koji bi gruzijska armija ostvarila tokom napada na Južnu Osetiju 7. avgusta", smatra Pifer.

Osim medijske kampanje, vlasti Južne Osetije i Rusija su se i na drugom planu pripremale za sukobe. Tako je 3. avgusta, četiri dana pre borbi, evakuisano nekoliko stotina južnoosetijske dece u Rusiju. Vlasti u Šinvaliju su to obrazlagale merama predostrožnosti u slučaju da Gruzija pokuša da na silu zauzme ovu regiju.

Istovremeno, zamenik načelnika Generalštaba ruske armije Anatolij Nogovitcin, ponovio je na jučerašnjoj konferenciji za novinare da je gruzijska strana pripremala upotrebu sile.

"Mi imamo pritužbe na račun OEBS-a kada je reč o početku sukoba. Njihovi posmatrači su bili informisani od Gruzije da sprema invaziju ali nisu upozorili ruske mirovne snage", kazao je Nogovitcin.


"Vašington Post" je pisao da je gruzijski ministar odbrane Davit Kezeršvili naredio vojsci da izađe iz baza i spremi za pokret sat pre nego što je predsednik Saakašvili objavio jednostrani prekid vatre. Nakon nekoliko sati usledio je napad gruzijskih snaga. Kezeršvili tvrdi da je cilj njegove naredbe bio samo da se odvrate južnoosetijske snage da pucaju na sela pod gruzijskom kontrolom.

Međutim, posmatrači ističu da su neprijateljstva počela mnogo ranije, zapravo u trenutku kada je proletos NATO zbog pritiska Moskve odložio da potpiše sa Gruzijom Akcioni plan o članstvu u ovoj organizaciji.


Nakon toga Rusija je povukla niz poteza u cilju jačanja svog vojnog prisustva u gruzijskim separatističkim oblastima. Završni čin bile su vežbe njene 58 armije sredinom jula na severnom Kavkazu. Ove snage su nakon manevara tu i ostale. U međuvremenu, počele su čarke između gruzijskih i južnoosetijskih snaga. Južna Osetija je odbacila optužbe Tbilisija za provokacije.


Očigledno je da je Rusija pripremila dobru zamku u koju je Gruzija upala, ističe bivši američki ambasador Pifer.

"Gruzijskko vođstvo je napravilo grešku 7. avgusta odlukom o napadu na Južnu Osetiju, jer je trebalo da uvidi da Rusija samo čeka na povod da uzvrati", smatra Pifer.

XS
SM
MD
LG