Dostupni linkovi

Imovina bh. kompanija u Srbiji vrijedna 2 milijarde


Samo imovina Šipada u Srbiji procjenjuje se na 70-80 miliona konvertibilnih maraka.

Agencija za privatizaciju Federacije Bosne i Hercegovine pozvala je Agenciju za privatizaciju Srbije da zaustavi najavljenu prodaju imovine bh. preduzeća koja su ostala u toj zemlji nakon raspada SFRJ. U pismu koje je upućeno iz Sarajeva navodi se kako se sprovođenjem Uredbe srpske vlade o prodaji imovine krše odredbe međunarodnog ugovora, Okvirnog sporazuma o sukcesiji - Aneks G, koji je potpisala Srbija.

Ministarstvo vanjskih poslova BiH pozdravlja odluku Vlade Srbije da do daljnjeg odgodi aukcije za prodaju preduzeća u toj zemlji koja su imale sjedište u bivšim jugoslovenskim republikama. Portparol Ministarstva Zlatan Burzić kaže da je odluka srbijanske Vlade rezultat višednevnih aktivnosti koje su se vodile u Ministarstvu kako bi se zaustavila prodaja bh. preduzeća:

„Međutim, mi očekujemo da je ovo samo prvi korak u rješavanju ovog problema i da će do septembra nova vlada Srbije poništiti ovu spornu odluku koju je predložila Agencija za privatizaciju Srbije. Također očekujemo da će se nelegalna prodaja imovine bh. firmi koja je dosad izvršena proglasiti nevažećom jer se to kosi sa Sporazumom o sukcesiji, koji je je međudržavni sporazum i stoga viši pravni akt u odnosu na ovu spornu odredbu.“

Na spisku Agencije za privatizaciju Srbije nalazilo se oko 150 bosanskohercegovačkih firmi koje su trebale biti prodane krajem augusta i početkom septembra. U Vanjskotrgovinskoj komori BiH generalno su razočarani neangažovanjem bosanskohercegovačkih vlasti u proteklom periodu i inertnošću koju pokazuju kada je u pitanju imovina čija se vrijednost procjenjuje na oko 2 milijarde eura. Savjetnik za ekonomska pitanja u Vanjskotrgovinskoj komori BiH Duljko Hasić:

„Vanjskotrgovinska komora i ostale institucije nisu u mogućnosti, nemaju snagu. Takvu snagu ima Vijeće ministara. Međutim, poslije usmenih upozorenja i poslije pisama koja su proslijeđena Vijeću ministara tri ključna resorna ministarstva trebala su reagirati - to su Ministarstvo pravde, Ministarstvo vanjskih poslova i Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa. Bilo bi neophodno zaista da Vijeće ministara odredi čovjeka, ministra ili predsjednika Vijeća ministara da posjeti Beograd - da se zaustavi taj čin.“

Neovisno od angažovanja vlada, ili ministarstava i Vijeća ministara mi privrednici ići ćemo tražiti zaštitu preko Evropske unije i Strazbura, da se ta imovina vrati. To je neotuđivo pravo.

Jedno od preduzeća koje je trebalo biti prodano u Srbiji je „Šipad“ koje u toj zemlji ima preko 70 objekata. Vrijednost imovine te firme u susjednoj zemlji se kreće između 70 i 80 miliona konvertibilnih maraka. Govori direktor „Šipada“ Hamza Kazazić:

„Neovisno od angažovanja vlada, ili ministarstava i Vijeća ministara mi privrednici ići ćemo tražiti zaštitu preko Evropske unije i Strazbura, da se ta imovina vrati. To je neotuđivo pravo. Pravo radnika ovih firmi je neotuđivo pravo i pravo države. U krajnjem slučaju, nama je svima poznato da je sva imovina Srbije koja je bila u BiH prodata i najvjerovatnije da se sva ova aktivnost lomi preko BiH koja je bila u ovim odnosima korektna.“

Vijeće ministara BiH se do sada nije oglašavalo povodom najavljene prodaje bosanskohercegovačke imovine u Srbiji. Iako ga se direktno tiče prodaja, u Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa kažu da nisu nadležni za taj problem.

Za razliku od državne vlade, koja očigledno nema sluha kada su u pitanju strateški važne stvari za BiH, predstavnici vlasti u Federaciji BiH su reagovali još prije tri mjeseca tražeći od Vijeća ministara da im dostavi odgovor o zaštiti imovine u Srbiji. Predsjednik Vlade Federacije BiH Nedžad Branković:

„Mislim da ćemo ponovo pokušati uraditi dodatne stvari sa Agencijom za privatizaciju i sa našim Pravobranilaštvom jer mi nemamo samo taj problem u Srbiji, problem imovine i preduzeća, čak sudovi u Srbiji stave blokadu i na novac koji mi naplatimo od prijeratnih potraživanja. To su realni problemi i moramo imati veće uključenje - interes je države da nas zaštiti i pomogne da to razriješimo.“

U Ministarstvu vanjskih poslova BiH kažu kako su zadužili i bosanskohercegovačku ambasadu u Beogradu da prati situaciju oko prodaje bh. imovine u Srbiji i da taj problem postavi na vrh prioriteta prilikom svakog sastanka sa zvaničnicima susjedne zemlje.

XS
SM
MD
LG