Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Karadžić imao original Dabićevog pasoša


Radovan Karadžić 1994. godine, te za vreme skrivanja pod imenom Dragan Dabić i fotografija iz sudnice Haškog tribunala nakon hapšenja.

Predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom Rasim Ljajić izjavio je danas da je haški optuženik Radovan Karadžić u više navrata putovao u Hrvatsku sa pravim pasošem Dragana Dabića čiji je identitet koristio poslednjih nekoliko godina.

"Pronađen je pašoš na ime Dragana Dabića iz Rume u kome je i njegova prava fotografija i iz pasoša se vidi da je Karadžić putovao u Hrvatsku 2003. i 2004. godine, a poslednji put 6. jula 2007. godine", kazao je Ljajić agenciji Beta.

U interesu istrage Ljajić nije želeo da odgovori na pitanje gde je pasoš pronađen, niti kako je utvrđeno da je haški optuženik putovao sa originalnom Dabićevom ispravom.

"Sve okolnosti se i dalje ispituju", kazao je on.

Ljajić je ranije agenciji Beta najavio da će biti do kraja spovedena istraga o mreži pomoći i jatacima haškog optuženika Radovana Karadžića i da će biti procesuirani svi koji su se ogrešili o zakon.

Ratni lider bosanskih Srba Radovan Karadžić uhapšen je 21. jula uveče u okolini Beograda gde se skrivao više godina koristeći identitet Dragana Dabića.

Istražni organi su ranije utvrdili da je Karadžić posedovao ličnu kartu izdatu u Rumi na originalnom obrascu i sa autentičnim podacima Dragana Dabića, ali sa Karadžićevom fotografijom.

Pravi Dragan Dabić, nastanjen u Rumi, rođen je u Dvoru na Uni.

Pasoš, kako saznaje agencija Beta, nije bio među stvarima koje su pronađene u prvobitnom pretresu stana na Novom Beogradu u kome je Karadžić boravio predstavljajući se kao duhovni iscelitelj Dragan David Dabić.

Radovan Karadžić je posle utvrđivanja identiteta izručen Haškom tribunalu 30. jula.

Ratnog lidera bosanskih Srba Haški tribunal tereti za ratne zločine, uljučujući i genocid nad Bošnjacima počinjen u Srebrenici jula 1995. godine.
XS
SM
MD
LG