Dostupni linkovi

I ruski bankovni kapital ulazi u Srbiju


Novčanice ruske valute - rublje
Novčanice ruske valute - rublje

Prva ruska banka koja ulazi na srpsko tržište kapitala je Moskovska banka, čiji je većinski vlasnik grad Moskva. Ulazak ove banke u Srbiju, jedino tržište na jugoistoku Evrope, podudara se sa realizacijom naftno-gasnog aranžmana između Srbije i Rusije, koji je već duže vreme predmet političke rasprave u Srbiji. Sudbina ovog sporazuma se neformalno smatra odrednicom budućih odnosa Srbije i Rusije.

Jedan od glavnih ciljeva Moskovske banke Beograd (MBB) biće servisiranje finansijskih i robnih tokova između Rusije i Srbije. Moskovska banka a.d. Beograd je jedna od pet najvećih banaka u Ruskoj federaciji.


Moskovska banka će biti prva banka sa ruskim kapitalom u Srbiji i prva 'grinfild' investicija u srpskom bankarskom sektoru u poslednjih sedam godina. Vladimir Zečar, predsednik Izvršnog odbora Moskovske banke Beograd, kaže da ova banka na srpsko tržište ulazi sa jakim i svežim kapitalom, spremnim da ga uloži u srpsku privredu:

"Mi verujemo u Srbiju, u razvoj privrede i bankarskog tržišta. Apsolutno smo sigurni da će u kratkom roku tržište doživeti rast u kojem mi želimo da učestvujemo. Na bankarskom tržištu Srbije, i pored mnogih banaka koje postoje, nedostajala je upravo Moskovska banka Beograd, grinfild investicija koja na naše tržište ulazi sa jakim i svežim kapitalom i izrazitom likvidnošću. Samim tim, ponudiće veće investicije i jeftinije izvore finansiranja."


Jedan od glavnih ciljeva Moskovske banke Beograd biće servisiranje finansijskih i robnih tokova između Rusije i Srbije. Dolazak ove banke je u trenutku kada se vodi rasprava oko sudbine gasno-naftnog sporazuma između Srbije i Rusije. Iz vrha srpske vlasti stižu najave da ovaj aranžman neće propasti i da će na prvoj narednoj sednici parlamenta biti ratifikovan. Mnogi analitičari su već ocenili da je početak rada Moskovske banke deo podrške realizaciji gasnog aranžmana. Milan Nikolić, član Uprave Moskovske banke Beograd:

"Što se tiče energetskog aranžmana, i sami znate koja je trenutna situacija i da čekamo realizaciju tog aranžmana. Naravno da želimo da budemo deo toga, i to ne samo energetskog već i bilo kog drugog državnog aranžmana na kojem država intezivno radi, kao što je, na primer, ulazak Fijata u Zastavu."


Dolazak prve ruske banke u Srbiju je znak da je Rusija veoma zainteresovana za velika ulaganja, jer će ova banka biti infrastruktura ruskom kapitalu u Srbiji, kaže ekonomski novinar Ruža Ćirković:

"Mislim da bi Moskovska banka u Srbiji trebalo da bude infrastruktura ruskom kapitalu ovde. Videćemo kako će se ta stvar sa ruskim kapitalom razvijati jer je on do sada, kao što znamo, ovde slabo stajao. Međutim, s obzirom na rusku energetsku poziciju u svetu, nema nikakve sumnje da će ova banka biti vrlo značajna u Srbiji ukoliko se odnosi, u tom energetskom sektoru, između Srbije i Rusije budu razvijali prirodnim tokom. Mislim da to ne možemo izbeći."


Stručnjaci procenjuju da bi ulazak Moskovske banke mogao da zatalasa srpsko finansijsko tržište. Novinarka portala 'Balkan magazin' Jelica Putniković:

"Predstavnici Gazproma su rekli da će raditi preko svojih banaka. Iako Moskovska banka, ovi ljudi koji su danas držali konferenciju za štampu, tvrdi da nisu najavili početak radova samo zbog toga, čini se da je to ipak neki signal. Oni to naravno neće priznati, ali za našu privredu je veoma dobro da pored ove najave aranžmana sa Fijatom dolazi i jedna banka koja obećava sveži kapital, jer znamo da je kapital osnova svakog razvoja."

Srpska centralna banka je 27. juna ove godine dala saglasnost za početak rada Moskovske banke a.d. Beograd koja je jedna od pet najvećih banaka u Ruskoj federaciji, sa bilansnom sumom od 14,1 milijardu evra. Njen većinski vlasnik je grad Moskva, a od oktobra bi trebalo da počne i zvanično sa radom u Srbiji.

XS
SM
MD
LG